SVIJET POD LUPOM

Stvoreni prvi ljudsko-svinjski hibridi!

Autor: Ljubica Šaran

Znanstvenici kalifornijskog Salk instituta za biološka istraživanja napravili su prve embrije koji sadržavaju ljudske i svinjske gene. Moderna himera bi navodno trebala poslužiti za uzgajanje ljudskih organa na “životinjskom” tijelu. Unatoč kontroverzi i etičkoj dvojbi u svezi ovakvih istraživanja, znanstvena zajednica smatra da se radi o revolucionarnim saznanjima. 

Svinjsko-ljudska himera. Na fotografiji vidite kombinaciju ljudskih stanica – zelene boje i svinjskih stanica – plave boje.

Voditelj istraživanja ljudsko-svinjskih hibrida, Juan Carlos Izpisua Belmonte je tijekom objavljivanja znanstvene studije izjavio sljedeće:

“Krajnji cilj je uzgoj funkcionalnog i transplantabilnog tkiva ili organa, no još smo daleko od toga. Ovo je vrlo važan prvi korak.”

Mišja himera kojoj su ljudske matične stanice napravile napredno i snažno srce.

Prva himera je stvorena tako što su se u svinjski embrij ubrizgale ljudske matične stanice, ona se na koncu implantirala u maternicu surogat mame – krave. Za sada je poznato kako je kalifornijski tim istraživao na 2.000 embrija, no samo je 186 postao ljudsko-životinjski hibrid. Osim svinjskih embrija znanstvenici su koristili i embrije drugih životinja (poput miševa i štakora), no čini se da svinjski embriji imaju najveću stopu mogućnosti primanja ljudskih matičnih stanica.

Štakorska kimera je razvila žučni mjehur iako ga štakori kao takvi nemaju.

Svinje nose svoje mlade 112 dana, znanstvenici su vadili svinjske embrije iz skotnih životinja nakon 28 dana, smatrajući kako su embriji već tada bilo dovoljno razvijeni za daljnje miješanje DNK.

Nevjerojatno je kako kalifornijski znanstvenici nemaju nimalo obzira prema etičkim i moralnim pitanjima vezano za ovako kontroverzna istraživanja, čak što više Izpisua Belmonte tvrdi da je sve u redu jer se ne radi o odraslim životinjama himerama.

Četiri tjedna star svinjski embrij u kojeg se ubacuju ljudske matične stanice, da bi se usadili u kravlju maternicu.

Podsjećamo da je znanstvenicima namjera stvoriti živuće hibride ljudsko-životinjskog podrijetla koji će se na koncu ubiti kako bi se iskoristili svi njihovi organi, ili će se secirati nakon testiranja raznoraznih ljudskih bolesti na tim istim himerama.

Osim činjenice kako neki stručnjaci smatraju kako je takva vrsta istraživanja i te kako upitna, pojavile su se i sumnje da bi himere s ljudsko-životinjskim mozgovima mogle predstavljati prijetnju.

Izpisua Belmonte je na takve sumnje odgovorio na sljedeći način:

“Ideja stvaranja životinje koja u sebi ima i ljudske stanice stvara određene osjećaje koji se trebaju adresirati. Ne bi trebali činiti sve što znanost može učiniti. Naš sljedeći izazov je povećati efikasnost ljudskih matičnih stanica kako bi efektno formirale ljudske organe u svinjama.”

Čini se da je profit i pohlepa ponovno glavni znanstveni podstreh, bogati i moćni bi zasigurno platili jako velike novce ako bi mogli produžiti svoj život zahvaljujući transplataciji novih i funkcionalnih organa ljudsko-životinjskih hibrida. Moralne i etičke norme ponerizirana znanost smatra kočnicama i nepotrebnim tlapnjama na koje ne treba obraćati pažnju ako istraživanja tragaju za “svetim gralom”, točnije patentima koji bi mogli donijeti ogromnu zaradu.

Poznavajući mnogobrojne znanstvene pogreške, koje smo imali prilike vidjeti u zadnjih 150 godina, više nije pitanje: hoće li s ovakvim istraživanjima nešto krenuti po zlu, već što će krenuti po zlu i kakve će to negativne posljedice imati na ljude?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Animal Farm: Scientists create first pig-human hybrid (PHOTO)

Pig-human hybrid brings us closer to barnyard organ factories

First Human-Pig Hybrid Has Been Created

Human-Pig Hybrid Created in the Lab—Here Are the Facts

The First Human-Pig Hybrid Embryo Has Been Created in The Lab

First Human-Pig Hybrid Has Been Created