PONERIZACIJA DRUŠTVA

Muškarci bez brade nalikuju ženama i potiču “nepristojne misli” – poruka turskog klerika

Autor: Ljubica Šaran

Muslimanski klerik je tijekom televizijskog obraćanja vjernicima izjavio kako se današnji glatko obrijani muškarci duge kose “ne razlikuju od žena” te da zbog toga kod drugih muškaraca mogu stvoriti “nepristojne misli”.

Muškarci trebaju pustiti bradu. To je jedan od dvaju dijelova tijela po kojima se muškarci razlikuju od žena – tako tvrdi turski klerik.

Turski klerik Murat Bayal je pokušao objasniti na religoznoj Madrasahs TV zašto je brada važna svakom muškarcu islamske vjeroispovijesti:

“Muškarci trebaju pustiti bradu. To je jedan od dvaju dijelova tijela po kojima se muškarci razlikuju od žena. Na primjer, ako izdaleka vidite glatko obrijanog muškarca s dugom kosom. Jer danas se muškarci i žene jednako oblače. Bože oprosti! Mogle bi vas zaokupiti “nepristojne misli”.

Bayal je na takav način uputio na problem istospolnih odnosa koji su odavno legalizirani u Turskoj pa ipak konzervativne snage se tome snažno opiru. Bivša ministrica obitelji Selma Aliye Kavat je tako izjavila:

“Homoseksualnost je biološki poremećaj i bolest koja zahtjeva liječenje.”

“Brada” s kojom se strašio Zapad.

Kako god bilo, brade su čest ukras muslimanskih klerika i vjernika. Iako su brade normalna pojava za ortodoksne svećenike, Sikhke te hinduističke jogije, one se sve više diskriminiraju na Zapadu jer se povezuju s najpoznatijim teroristima koje su Sjedinjene Američke Države lovile i ubijale od 2001.

Pokojni George Michael je bio gay i uglavnom je nosio bradu. Kako se takvo što uklapa u teoriju o bradama turskog klerika?

Bez obzira što misle zapadnjačke obavještajne službe i raznorazni klerici, držimo da bi muškarci sami trebali odlučiti hoće li pustiti bradu i brkove ili ne. Ako su brada i brkovi uredno podšišani i čisti, zbog čega bi se ona trebala diskriminirati. S druge strane, tvrditi kako nedostatak brade stvara “nepristojne misli” je smiješno i navodi na pogrešne zaključke.

Možemo li išta naučiti iz povijesti?

Povijest je prepuna slučajeva u kojoj su se brade, brkovi poistovjećivali s raznoraznim političkim i religijskim idejama koje su pak bile poželjne ili nepoželjne. Dovoljno se sjetiti kako su se nacisti ponašali prema svećenicima i rabinima te vjernicima nepoželjnih “rasa” koji su imali bradu. Svakako bi trebali nešto naučiti iz povijesti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Beardless men might be mistaken for women, prompting ‘indecent thoughts’ – Turkish cleric

Islamic Preacher Warns: Beardless Men Cause ‘Indecent Thoughts’ Because ‘They Look like Women’

Beardless men might be mistaken for women, prompting ‘indecent thoughts’ – Turkish cleric

Turkish Islamic cleric says men without beard cause ‘indecent thoughts’ in other men because they look like women