PRIZMA DRUŠTVA

Apple priznao usporavanje starih telefona kako bi korisnike prisilio na kupnju novih

Autor: Ljubica Šaran

U slučaju da sebe ili svoje najmilije želite “počastiti” s Appleovim iPhoneom možda biste trebali razmisliti prije takve odluke, naime Apple je nakon dugogodišnjih glasina priznao kako je namjerno usporavao stare iPhone, tobože kako bi “očuvao uređaje i produljio vijek trajanja baterije” no zapravo je tako prisiljavao milijune korisnika na kupovinu novih uređaja.

Još 2014.  Mail Online je objavio članak u kojemu je objavljena studija sveučilišta Harvard koja je otkrila kako je nakon puštanja na tržište novih modela iPhonea, Google bio preplavljen potragama korisnika koji su se pitali zbog čega je njihovo stari iPhone odjednom postajao sve sporiji.

Svaki put kada bi Apple pustio na tržište novi iPhone, Google bi preplavile potrage korisnika koji nisu znali zbog čega se njihov stari iPhone naglo usporava.

Iako istraživači s Harvarda nisu mogli dobiti definitivne rezulate oni su posumnjali na prljavu igru Appla jer su činjenice “bole u oči”. Iako su neki skeptici trdili kako je riječ o još jednoj “teoriji zavjera” Apple je priznao da namjerno usporava stare iPhone preko ažuriranja aplikacija koje se bave kontrolom baterija.

Naime Apple tvrdi kako usporava stare iPhone kako bi spriječio uređaje od neobjašnjivog i naglog gašenja te kako bi produljio vijek trajanja baterija u uređajima. Ova tvrtka također tvrdi kako je s usporavanjem starih uređaja počela tek prošle godine iako se po harvardskom istraživanju vidi kako se naglo usporavanje može pratiti od sredine 2008. točnije sukladno s izlaskom novih iPhona na tržište.

Naime usporavanje iPhona se čini uz pomoć algoritama koji kontroliraju kako telefon koristi bateriju i koliko električne energije troši. Manja potrošnja znači sporije djelovanje procesora i sporiji rad programa. Apple je ostao pri svojoj “pjesmi” kako je samo želio učiniti dobru stvar, no javnost je zaključila kako se nije moglo raditi o “poštenim i dobrim namjerama” jer je Apple šutio o svemu i godinama se “pravio lud” kao da se iPhone uređaji ne usporavaju.

Nakon niza kritika i teških riječi na račun najpoznatijeg i najprodavanijeg mobitela, Apple je dao izjavu u kojoj stoji sljedeće:

“Naš je cilj najbolje moguće iskustvo za klijente, a to uključuje svekolike performanse i produljenje životnog vijeka uređaja. Litij-ionske baterije postaju sve manje sposobne u opsluživanju trenutačnih potreba u hladnim uvjetima, baterije se sve slabije pune ili uzrokuju naglo gašenje uređaja kako stare.

Prošle godine smo stvorili dodatni program za iPhone 6, 6s i iPhone SE kako bi izgladili rad baterije i kako bi spriječili nenadano gašenje uređaja. Sada smo te uvjete prenijeli i na iPhone 7 i iOS 11.2 te planiramo stvoriti takvu podršku i na sve buduće uređaje.”

Ne zaboravimo kako su Appleovi produkti jako skupi i drže se najnaprednijom tehnikom u ovoj domeni. Pa ipak, Apple ne samo da je priznao uporavanje uređaja već je i nonšalantno izjavio kako su baterije koje koriste iPhone mobiteli neadekvatne. Podjsećamo kako se takvo nešto ne događa sa Samsung mobitelima, oni se ne usporavaju prije izlaska novog modela, ustvari takvo što se jedino događa Apple uređajima.

Spor vam je iPhone? Promijentite bateriju, s novom baterijom sprječavate Apple da vam najmerno usporava uređaj preko nadogradnje programa.

Jednostavno rješenje za sprječavanje usporavanja starih iPhone uređaja ili pak ubrzanja već usporenih uređaja je kupovina nove baterije, s time korisnici ne samo da će uštedjeti novac već sprječavaju Applov zloćudni program jer nova baterija nije sumnjiva. Naime Appleov zloćudni program se aktivira tek ako su baterije napravljene kada i stariji modeli.

Nakon što su eksperti i javnost shvatili kako ih Apple vuče za nos, dogodila se poprilična promjena u kupovini Samsunga i drugih mobitela, te je Apple odlučio napraviti korak kako bi što više umanjio štetu, pokrećući globalnu marketinšku kampanju.

Planirano zastarijevanje tehnologije, električnih i elektroničkih uređaja nije ništa novo, naime nacisti su tijekom 30-tih godina stvorili niz industrijskih pravila s kojima se ograničava životni vijek nekog uređaja, njihovi zakoni su išli toliko daleko da su odlučivali kako žarne niti žarulja ne smiju trajati dovijeka, već samo određeni broj sati.

Slična je stvar s današnjom tehnologijom, pohlepne međunarodne tvrtke ne žele “humanu tehnologiju” i nekvarljive uređaje, dapače namjera je stvoriti robu s ograničenim i po mogućnosti što manjim “rokom trajanja”, a ako to ne mogu učiniti, tada će domišljati poput Appla i uvjetovati kupovinu novih uređaja jer u konzumerizmu počiva profit.

No vratimo se trenutak na Apple, na Saveznom sudu u Chicagu podnijeta je zajednička tužba američkih korisnika iPhonea iz nekoliko saveznih država zbog namjernog usporavanja uređaja preko updatea i aplikacija koje kontroliraju rad procesora i baterije na iPhoneu. Tužitelji smatraju kako će im se u dogledno vrijeme pridružiti brojni drugi korisnici iPhonea jer je riječ o očiglednoj prevari i namjernom slabljenju rada kupljenog proizvoda.

Apple smatra kako su neki korisnici nezahvalni te da ne shvaćaju da je tvrtka željela napraviti nešto dobro za njih i njihove uređaje.

Na koncu, ne zaboravimo kako ponerizirane tvrtke čine iste stvari kao i psihopati, oni će lagati, iskrivljavati činjenice, pretvarati laži u istinu, istinu u laži i na tome će željeti zaraditi i održati svoj status.

Kako god bilo, dvaput promislite prije negoli kupite novi mobilni uređaj.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Apple finally admits they slow down older models when a new iPhone is released

Apple addresses why people are saying their iPhones with older batteries are running ‘slower’

Does Apple deliberately slow its old models before a new release? Searches for ‘iPhone slow’ show a spike ahead of launches

PSA: iPhne slow? Try replacing your battery!

Planned obsolescence: Apple products become much slower just before release of a new model

Apple confirms iPhones with older batteries will take hits in performance

Apple should replace old batteries instead of slowing down aging phones

How your clothes are DESIGNED to fall apart – Planned obsolescence in the fashion industry