PONERIZACIJA DRUŠTVA

Pentagon i Ministarstvo urbanog razvoja “izgubili” 21 bilijuna dolara

Autor: Ljubica Šaran

Američka ministarstva obrane i urbanog razvoja našla su se u škripcu nakon što nisu mogla objasniti kako su ostali bez 21 bilijuna dolara u nepunih 17 godina poslovanja. Napominjemo kako je ta cifra dovoljna da u potpunosti pokrije američki nacionalni dug. 

Pentagon je do sada konstantno uspjevao uzbjeći financijske inspekcije te se činilo kako je Američko ministarstvo obrane iznad zakona. No krajem 2016. državni financijski inspektori su konačno pregledali poslovanje najrastrošnijeg ministarstva na svijetu te su otkrili kako je Pentagon 2015. nekako uspio zagubiti nevjerojatnih 6,5 bilijuna dolara.

Nakon toga Kongres je donio odluku da se detaljno pročešlja poslovanje svih američkih ministarstava.

Na što li je Pentagon s Ministarstvom urbanog razvoja potrošio 21 bilijuna dolara?

Najnovije izvješće ostavilo je javnost i medije “bez daha” jer je otkriveno kako su Pentagon i Ministarstvo urbanog razvoja nekako ostali bez 21 bilijuna dolara od 1998. do 2015. godine. Tim financijskih inspektora su vodili; dr. Mark Skidmore, profesor ekonomije na Sveučilištu Michigan i Catherine Austin Fitts, bivša pomoćnica ministra urbanog razvoja. U zaključku kongresnog istraživanja stoji kako ministarstva nisu knjižila rashode kako je propisano po zakonu. Naime, svako američko ministarstvo je dužno izdati vaučer kad god koristi novac iz budžeta, svi vaučeri moraju biti naslovljeni na primatelja te odobreni od strane odgovornih ministarskih službi. Na žalost, Pentagon i Ministarstvo urbanog razvoja su davali novac iz budžeta, te su na koncu financijske godine prilagođavali cifre kako je njima pasalo bez uporišta u dokumentaciji i pokrića u izdanim vaučerima.

Financijski inspektori su naveli kako je najčešći problem vaučer nepokriven dostatnom dokumentacijom ili pak vaučer bez potpunih podataka o primatelju, no da su najveći problemi ustanovljeni kod nedostataka računa s kojim se vaučeri pokrivaju ili pak nedostatka pisanih obrazloženja koja objašnjavaju financijske transakcije.

Voditelj zajedničke američke komande Gen. Martin E. Dempsey tijekom svjedočenja 2015. pred senatskim odborom kojemu je pokušao objasniti kako se Pentagonu ne smije smanjiti budžet jer će se vojnicima morati ukinuti neke “privilegije”.

U izvješću također stoji kako takve transakcije u privatnom i u javnom sektoru snažno upućuju na potencijalnu pronevjeru novca.

Pentagon je, da bi nekako “dokumentirao” ogromne nedostatke jednostavno izmišljao primatelje ili je prilagao dokumentaciju koja je s vaučerima imala malu ili nikakvu vezu, na takav način je Američko ministarstvo obrane stvaralo iluziju kako su sve transakcije uredno proknjižene.

Podjećamo kako nedostatak 21 bilijuna dolara znači da je svaki američki građanin oštećen za 65 tisuća dolara, te da je trenutačni američki nacionalni dug “težak” 20,5 bilijuna dolara, što znači da bi ga se s nestalim novcem moglo u potpunosti isplatiti i ostalo bi još pola bilijuna dolara za projekte od nacionalne važnosti.

Pentagon je poznat po “specijalnim operacijama” koje obavlja po cijelom svijetu, a koje iziskuju ogromna novčana sredstva, pa ipak još uvijek ne znamo točno na što je novac potrošilo Ministarstvo urbanog razvoja koje, osim izgradnje podzemnih baza, vojnih zrakoplovnih luka, mornaričkih i pješačkih baza te pripadajuće infrastrukture, nema drugog doticaja s Pentagonom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Pentagon ne zna kako je izgubio 6,5 bilijuna dolara

Pentagon je najveći poslodavac na svijetu!

Shock report reveals Pentagon & HUD ‘lost’ $21 TRILLION-Enough to pay back Nat’l debt

Shock Report Reveals Pentagon & HUD ‘Lost’ $21 TRILLION—Enough to Pay Back Nat’l Debt

So, Two US Government Agencies Cannot Account for $21 TRILLION Spent in Only 17 Years

Two US Government Agencies Cannot Account for $21 TRILLION Spent in Only 17 Years

Year one a milestone: US military sends Special Ops to 149 countries

Only Year One: Trump Milestone as US Sends Special Ops to 149 Countries in 2017