U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Preko 500 Japanaca zaraženo smrtonosnom bakterijom mesožderkom

Autor: Ljubica Šaran

Zadnjih godina sve češće imamo priliku vidjeti pojave žarišta neobičnih bolesti poput opasnih oblika kuge, Morgellonaebole ili eksplozije smrtonosnih oblika raka, no također se, naizgled bezrazložno, pojavljuju iznimno opasne bakterije. Prošle godine u plićacima Floride se pojavila bakterija mesožderka, a ove godine slična bakterija mesožderka je napala Japan.

Trenutačno je 525 Japanca zaraženo fatalnom bakterijom mesožderkom koja uništava tkivo ektremiteta i raspada organe, zbog brzine širenja i učinaka na ljudsko tijelo može ubiti ljudsko biće u samo nekoliko sati.

Trenutačna brojka je oborila sve rekorde takozvanog streptokoknog toksičnog šok sindroma (STŠS) koji nastaje zbog zaražavanja s bakterijama Staphylococcus aureus ili Streptococcus grupe A (GAS), poznatima  i pod nazivom Streptococcus pyogenes. 

Ako stafilokok mesožder napadne esktremitete tada je najveća šansa za preživljavanjem. U slučaju ranog prepoznavanja i liječenja smrtnost pada na 30%.

Japanske zdravstvene službe prate pojavu STŠS-a od 1999. godine, no toliko oboljelih u kratkom roku nije viđeno nikada. Ne tako davne 2013. godine Japanci su se suočili s 203 registrirana slučaja STŠS-a, te se smatralo kako u bliskoj budućnosti neće vidjeti ništa slično. Činjenice su potpuno drugačije, jer je brojka zaraženih duplo veća, naime trenutačno je najviše zaraženih u velegradovima, poput: 66 u Tokiju, 40 u Kanagawi, 32 u Aichiju, 31 u Fuokoki i 30 u Hyogu. Većina unesrećenih je starija od 30 godina starosti.

Iako se ne zna zbog čega nastaju masivna žarišta bakterija mesožderki, mediji su nedavno objavili priču o modelu Lauren Wasser koja je jedva ostala živa nakon što se zarazila s opasnom bakterijom mesožderkom preko tampona koji je previše ostao u njenom tijelu. Wasser se spasila tek nakon amputacije desne noge, no mnogi nemaju “takvu sreću”.

Unatoč modernim antibioticima STŠS doseže fatalnost od 50%.

Medicina tvrdi kako bakterije mesožderke obično napadaju otvorene rane, u floridskim slučajevima je bilo lako pratiti žarišta jer su znanstvenici otkrili kako su se opasne bakterije nakotile u plitkim i toplim priobalnim morima također su otkrili kako se radilo o bakteriji Vibrio vulnificusa ne streptokokima.

Unatoč činjenici kako se bakterija zna prenositi zbog doticaja sa otvorenim zaraženim ranama, japanski liječnici i Državni institut za zarazne bolesti ne znaju kako se bakterija proširila na većinu pacijenata koji su se zarazili tijekom prosinca 2017.

Stafilokok pod mikroskopom ne izgleda opasno.

Japanski slučajevi su svi odreda počeli s grloboljom i infekcijom na određenim dijelovima kože i otjecanjem ekstremiteta, nakon toga slijedi velika temperatura i groznica tipična za STŠS. Kako se streptokoki mesožderi šire tijelom i organima tako pacijenti padaju u delirij pa šok i na koncu slijedi smrt zbog otkazivanja organa.

Američki Centar za kontrolu bolesti CDC je objavio kako manje od 50% pacijenata zaraženih STŠS-om ima šansu za preživljavanje, takva brojka uz modernu medicinu i najmodernije antibiotike i te kako zabrinjava.

Pa ipak znanstvenici tvrde kako je terapija antibioticima uspješna ako se otkrije u ranoj fazi i ako je bakterija prvo napala krajnje dijelove ekstremiteta, na primjer prste na nogama ili rukama. Ako u nekoliko sati antibiotici ne pomognu unesrećenoj osobi preporuča se brza amputacija kako bi se pacijent spasio. U takvim slučajevima smrtnost se spušta na 30%.

Profesor Ken Kiguchi sa Sveučilišta za ženske bolesti u Tokiju je izjavio sljedeće povodom pojave STŠS-a:

“Prvi znakovi zaraze stafilokokima se obično pojave na stopalima. Starije osobe bi trebale biti oprezne na naglu i naizgled neobjašnjivu pojavu otoka stopala, ako nešto takvo primijete odmah bi se trebali javiti svome liječniku.”

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Necrotizer: A deadly flesh-eating bacteria infects 525 in Japan

Deadly Flesh-Eating Bacteria Hit 525 in Japan

Deadly flesh-eating illness has infected over 500 people in Japan

Flesh-Eating Bacteria In Japan: Streptococcal Toxic-Shock Syndrome Has Reached All-Time High, Officials Warn