PRIZMA DRUŠTVA

Reklamiranje mrtvačkih lijesova uz golotinju

Autor: Anamarija Vukojević

Kako ‘najbolje’ privući pažnju ukoliko se bavite prodajom mrtvačkih lijesova? Čini se, ako je vjerovati poljskoj tvrtki Lindner Coffins, reklamiranjem lijesova okruženim različitim vrstama perverzija i golotinje. Marketinški stručnjaci su već odavno pokazali da golotinja prodaje sve, no jesu li barem mrtvački lijesovi ‘zaslužili’ da ih se izuzme iz ovakve sablazni?

Na njihovoj oficijelnoj stranici možete vidjeti (djelomično) kalendar za 2018. s promocijskim sloganom u kojem piše:

Položite svoju glavu na zelenu travu.

Slušajte veselo pjevanje ptičica.

Odmorite u sjeni zelenog drveta.

Mislite li da je ovakav način reklamiranja lijesova primjeren?

Prethodna izdanja ‘pomalo’ morbidnog kalendara osudili su svi iz konzervativnih skupina kao i poljska Katolička crkva koja ih smatra ‘neprimjerenima’. Međutim, iz tvrtke Lindner tvrde da njihov ‘bezbožan’ pristup smrti pomaže ljudima da se naviknu na krhkost i prolaznost života, te da približava ljude prirodi.

Očigledno uspješna tvrtka Lindner na ovaj način privlači kupce. Sve za profit!

Zapravo, ponosni su na ovogodišnji kalendar jer su crno bijele slike i gotičke simbole, koji su koristili u prijašnjim kalendarima, zamijenile fotografije idiličnih motiva poput cvijeća, jabuka i drugih slika povezanih s “povratkom u život”.

Vlasnik ove tvrtke, Zbigniew Lindner ima vrlo neobičan način razmišljanja o razlozima ovakvog načina reklamiranja:

Moj sin je imao ideju stvaranja kalendara za tvrtku… u kojem bi mogli pokazati nešto poluozbiljno, šareno, lijepo; ljepotu djevojaka u Poljskoj i ljepotu naših mrtvačkih lijesova.

Željeli smo pokazati da mrtvački lijes nije religijski simbol. To je proizvod. Zašto se ljudi boje mrtvačkih lijesova a ne poslovnih odijela, kozmetike ili nakita?

Osim što je Crkva osudila kalendar i ovakav način reklamiranja kao ‘neprimjereno’, glasnogovornik Crkve je rekao da smrt treba tretirati s poštovanjem i zasigurno ne miješati sa seksom. Iako su u Poljskoj većina katolici, čini se da to uopće nije utjecalo na Lindner jer zapravo njihov posao cvjeta, naime mjesečno prodaju oko 11.000 kovčega, što mnogi povezuju s njihovom kontroverznom marketinškom strategijom.

Želite li kupiti njihov kalendar to možete učiniti za 30 funti.

Tvrtka donira određeni dio svoje zarade od kalendara za potrebite i usput klijenti koji kupe lijes dobiju i mali privjesak za ključeve u obliku lijesa.

Sigurno je jedno, ovakav način reklamiranja mrtvačkih sanduka privukao je pozornost, no biste li koristili njihove usluge u trenutcima kad proživljavate najteže trenutke u svom životu?

Ovaj ‘uspješan’ način reklamiranja lijesova zapravo nije novina, Lindner Coffins izdaje ovakve kalendare od 2010-te. Da problem bude još veći, prate trendove u kojima je seksualizacija žena svake godine sve veća, a nasilje i dehumanizacija sve prisutnija. Pogledajte galeriju kalendara tijekom godina:

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Polish Coffin Maker Uses Drop Dead Gorgeous Models to Sell Its Coffins

Polish Coffin-Maker’s Topless Calendar Outrages Catholic Church

Lindner Calendar

The creepiest calendar ever? Scantily-clad models pose with COFFINS to advertise casket company

Casket maker under fire for using sexy models in marketing

Polish coffin-maker’s topless calendar outrages Catholic Church