Pod povećalom MW-a

Promrzle iguane padaju s drveća na Floridi

Autor: Ljubica Šaran

Zbog polarnih vorteksa i ciklona “bombe” koji putuje od jugoistoka SAD-a prema sjeveroistoku zemlje, Floridu je zahvatio hladni val koji je od tropskog raja napravio zimski pakao s temperaturama ispod ništice. Trenutačno najviše stradavaju iguane koje šokirane hladnoćom padaju s drveća, dok poljoprivrednici ponovo strahuju kako će ostati bez uroda agruma, banana, jagoda i drugog voća. 

Dobrodošli u sunčanu Floridu, stoji na natpisu međudržavne autoceste koja spaja sjever SAD-a s jugom, pri ulazu u najjužniju državu SAD-a.

Florida je oduvijek glasila kao “osunčana država” no od 2009. godine klimatske promjene su toliko uzele maha da je ova država sedam puta tijekom zime bila prekrivena superohlađenim zrakom koji je zbog polarnih vrtloga ili vorteksa prodirao čak do Kube i središnje Amerike.

Florida krajem 2013., na slici vidite u potpunosti zaleđene nasade naranči, takvo što do 2011. nije bilo moguće, a sada se događa svake zime.

Mi smo do sada nekoliko puta pisali o polarnim vorteksima i učincima elekričnog svemira na klimatske promjene na Zemlji, poglavito promjena na Suncu čije sve slabije djelovanje okida lančanu reakciju koja vodi ka novom ledenom dobu. Čitatelji su nam se obično javljali smatrajući kako je u pitanju trenutačna situacija, a ne globalne promjene, neki su čak bili toliko uvjereni da pišemo gluposti jer svi znaju kako planeta trpi globalno zatopljenje.

Zaleđena Florida u jeku “globalnog zatopljenja”.

Najgore je bilo kada nam je članak sa zaleđenim poljima agruma na Floridi prijavljen kao spam. Takve molimo da provjere izvore koje stavljamo ispod svakog članka, nema potrebe da nas prijavljujete ako se ne slažete s onim što objavljujemo. Ako objavljujemo informacije koje je lako provjeriti, tada nije problem u nama, zar ne?

Florida je ponovno na udaru polarnih vorteksa i snažnog ciklona “bombe” koji se kreće od jugoistoka SAD-a prema sjeveroistoku SAD-a. Bombogeneza nastaje kada tlak zraka padne za više od 24 milibara u 24 sata. Drugim riječima kada iz lijepog i stabilnog vremena u hipu nastane supersnažna ciklona koja gotovo nalikuje na uragan u pratnji mećave, snijega i leda.

Zbog temperatura ispod ništice s Floride dolaze vijesti o smrznutim iguanama koje padaju s drveća. Alarmantno kako od smrzavanja nisu ostali pošteđeni niti najjužniji djelovi Floride. Iguane su hladnokrvni gušteri koji svoju aktivnost i opstanak mogu zahvaliti sunčevoj toploti, one su u stanju izdržati trenutačan pad temperature, no ako tijekom dana temperatura ostaje ispod ništice one padaju u stanje šoka i ne mogu se kretati.

Promrzle iguane padaju s drveća u Floridi.

Čuvarica u odjelu za reptile zološkog vrta u Palm Beachu Emily Maple je tijekom obraćanja medijima izgovorila sljedeće:

“Iguane padaju s drveća. Na koncu završavaju na cestama, parkinzima i u potpunosti su nepokretne zbog hladnoće. Kada se temperatura tijekom dana vrati na 10 stupnjeva Celzija one će se ponovno početi kretati.”

Zabrinuti Floriđani su se raspisali po društvenim mrežama zbog promrzlih iguana.

Maple je objasnila kako bi tako mogle preživjeti i nekoliko dana jer još uvijek dišu no njihove funkcije su usporene ili pak na minimumu. Također je navela ako temperatura u nekoliko narednih dana ne bude veća od 7 stupnjeva Celzija tada će životinje dobiti upalu pluća i umrijeti. Na žalost Američka nacionalna metorološka služba je izjavila kako će temperature u južnoj Floridi tijekom tijekom nekoliko narednih dana pasti ispod četiri stupnja Celzija.

Toliko je hladno na tropskoj Floridi da se iguane komiraju.

Zabrinuti Floriđani su obasuli društvene mreže s fotografijama jadnih iguana koje padaju s drveća. Neki su Floriđani počeli sklanjati šokirane i promrzle životinje s cesta kako ih automobili ne bi pregazili.

Slična stvar se događa i s morskim i riječnim kornjačama na Floridi, one su također u stanju šoka i gotovo se ne kreću, dok fok manati (morske krave) još uvijek dobro izdržavaju hladnoću zbog debelih slojeva sala.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Ice-cold iguanas plunge from Florida trees during winter storm cold snap

Iggy popsicle: Freezing iguanas fall from trees in Florida (PHOTOS)

It’s ‘Raining’ Iguanas in Florida (PHOTO, VIDEO)

7 cold-stunned sea turtles rescued off Florida coast

Cold weather impacting Florida sea turtles and manatees

Study predicts next phase of solar cycle will bring on ‘Mini Ice Age’ as early as 2020

It’s so cold in Florida that frozen IGUANAS are falling from their perches