KNJIŠKI MOLJAC

Knjiga o Trumpovoj administraciji “Vatra i bijes” rasprodana u rekordnom roku unatoč kontroverznim informacijama

Autor: Ljubica Šaran

Prvo izdanje knjige pod nazivom “Fire and Fury” Michaela Wolffa je rasprodano u nekoliko minuta nakon objavljivanja u SAD-u iako je njen autor izjavio kako ne zna jesu li njegove infomacije točne no da je  “učinio sve što je potrebno” da bi došao do priče.

Kontroverzna knjiga koju Amerikanci čitaju u jednom dahu.

Godinama stagnira prodaja knjiga u SAD-u i EU, uz svijetle trenutke poput pomame za knjigama J. K. Rowling u serijalu o Harry Potteru zbog kojih su čitatelji stajali u redu pred knjižarama na dan objave. Nakon nevjerojatne nezainteresiranosti Amerikanaca i Europljana o najnovijim književnim izdanjima, Michael Wolff je napravio “djelo” pod nazivom “Fire and Fury” točnije “Vatra i bijes” koja se bavi Trumpom i njegovom administracijom.

Odaziv američke javnosti na najnoviju poslasticu o Bijeloj kući je bio toliki da je prvo izdanje knjige nestalo s polica knjižara u dvadesetak minuta, a brojni mediji su se zapitali: hoće li najnovija knjiga o Trumpu natjerati Amerikance da čitaju više, a tweetaju manje?

Nedugo nakon objave knjige postalo je jasno kako je ista poprilično kontroverzna, ne samo zbog informacija koje su navodno “iznesene” iz prve ruke, već i zbog objava samoga Michaela Wolffa koji je na početku same knjige naveo kako su neki od njegovih izvora očigledno lagali dok su neki davali tvrdnje koje su se u potpunosti sukobljavale s izjavama drugih izvora. Wolff tvrdi kako mu je namjera da čitatelji sami dođu do vlastitih zaključaka te da ne zna jesu li njegove informacije u knjizi točne uz napomenu kako je “učinio sve što je potrebno” da bi došao do priče.

Michael Wolff, autor kontroverznog bestsellera o Trumpovoj administraciji.

Evo prijevoda dijela knjige sa stranice 10:

“Mnogi od opisanih događaja iz Trumpove Bijele kuće su u sukobu jedni s drugima, mnogi od njih, u Trumpovom maniru, su potpuno istiniti. Ti konflikti i poprilično raširen pogled na istinu, a moguće i sa stvarnošću, su elementarna nit knjige. 

Ponekada bih pustio igračima da ponude vlastite verzije, zauzvrat dozvoljavajući čitateljima da ih sami procijene. U drugim slučajevima sam uočio dosljednost izvora te sam im počeo vjerovati i zbog toga sam iznio njihovu verziju događaja za koju vjerujem da su istiniti.”

Unatoč tome knjigu su citirali svi američki mediji, a za njima je ‘požar i pomama’ proširena diljem svijeta.

Knjiga je sastavljena od stotinjak intervjua s osobama “bliskima” Bijeloj kući i “zapadnom krilu” te osobama koje su direktno čule interesantne informacije na domjencima, večerama i proslavi nakon Trumpove pobjede na izborima.

U knjizi se tvrdi kako Trump nikada nije želio postati predsjednik, da ga njegovo najviše rangirano osoblje smatra idiotom, te da je Wolff sve takve izjave zabilježio na kazetama.

Predsjednik Trump je pokušao spriječiti objavljivanje knjige no u tome nije uspio, to je prvi put u američkoj povijesti da jedna knjiga o aktualnom predsjedniku SAD-a izađe u javnost bez provjere podataka i odobrenja zapadnog krila Bijele kuće.

Zbog masu negativnih tvrdnji Trump je pokušao blokirati objavu knjige no prekasno je za nju saznao te na koncu nije uspio u svom naumu. Na koncu je na Twitteru objavio:

“Knjiga je puna laži, pogrešnih prikaza i izvora koji ne postoje.”

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je opisala knjigu kao “potpunu fantaziju”:

“Neću trošiti vlastito vrijeme ili vrijeme građana tako što ću ići od stranice do stranice govoreći o knjizi koja je potpuna fantazija prepuna tabloidskog trača”.

Uskoro su se pobunili i brojni ljudi spomenuti u Wolffovom djelu s tvrdnjama kako knjiga iznosi neistine o njima i događajima u kojima su spomenuti.

Bivši britanski premijer Tony Blair koji je u knjizi, navodno, upozorio Trumpa kako ga se možda nadgleda i špijunira od strane britanskih špijuna je izjavio da je tvrdnja “kategorično apsurdna i jednostavno rečeno neistinita”.

Dugogodišnja urednica Vogua – Anna Wintour je navodno tražila da postane Trumpov veleposlanik u Londonu.

Anna Wintour, dugogodišnja urednica Vogua je također pobila tvrdnje iznešene u knjizi da je lobirala za sebe kako bi postala veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu pod administracijom Donalda Trumpa, tvrdeći za iste da su “smiješne i smione”.

Raznorazni novinari su upozorili javnost kako treba biti iznimno oprezna u svezi informacija objavljenih u trenutačno najčitanijoj knjizi Amerike jer se zna koliko je Wolffova reputacija postala upitna nakon knjige o Rupertu Murdochu iz 2008. godine.

Laura Ingraham je objavila na Twitteru: “Iz Wolffove knjige – ovo je POTPUNO LAŽNO. Ja sam bila tamo! Potpuna fabrikacija.

Wolff je na NBC-jevoj emisiji “Today” izjavio:

“Apsolutno stojim iza svega što stoji u knjizi, ništa nije izmišljeno. Ja sam u potpunosti, apsolutno siguran u sve što sam izvjestio u knjizi.”

Takva izjava je u direktnom srazu s prevedenim dijelom njegove knjige, točnije objašnjenja o informacijama koja se nalazi na stranici 10.

Newsbusters je dodao neke još interesantnije Wolffove objave, kada je upitan je li razgovarao s predsjednikom, je li ga intervjuirao, Wolff umjesto da odgovori s da ili ne je rekao sljedeće:

“Apsolutno sam pričao s predsjednikom. Je li on shvatio da ga intervjuiram ili ne, to zaista ne znam no sigurno takav razgovor nije bio neslužben.”

Komentatorica ga je upitala: “Imate li zapise vaših razgovora? Hoćete li objaviti te zapise jer je u pitanju vaša kredibilnost?”

Wolff je odgovorio:

“Dovodi se u pitanje moj kredibilitet od strane čovjeka koji ima manje kredibiliteta od bilo kojeg drugog čovjeka koji je kročio Zemljom.”

Komentatorica: Vaš bivši urednik u Vaniti Fairu se ne čudi da ste napisali ovako eksplozivnu knjigu, već se čudi kako su vas pustili u Bijelu kuću. Jeste li u Bijelu kuću ušli tako što ste se ulagivali?

Wolff je na to odgovorio:

“Zasigurno sam rekao sve što je bilo potrebno da bih došao do priče.”

Čak je i otvoreni neprijatelj Donalda Trumpa Washington Post doveo u pitanje informacije iz Wolffove knjige uz navode kako su neke informacije laži koje se lako mogu provjeriti, te da je knjiga prepuna krivo iznesenih informacija koje namjerno navode na pogrešne zaključke.

Tammy Bruce je zaključila kako je Wolffova knjiga dokaz da demokrate istina ne interesira, a Matt Vespa tvrdi da Wollf može očekivati tužbu od strane Trumpovog odvjetničkog tima zbog neistina objavljenih u knjizi.

Kako god bilo, knjiga je podigla mnogo prašine te je postala bestseller, no pitanje je što se s dobiva s knjigom o čijim informacijama i te kako trebamo promisliti. Tko je tu dobitnik, a tko gubitnik?

Možda je istina ovdje, kao i u većini slučajeva, najveća žrtva.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Author Michael Wolff might have opened himself to lawsuits for inaccuracies in book about Trump

Tammy Bruce: Wolff’s fake Trump book proves liberals don’t care about the truth

Israelgate: Michael Wolff book reveals the foreign leader running Trump’s ME agenda – Netanyahu

“Fire and Fury” author Wolff says he doesn’t know if his claims are true, said “whatevery was necessary” to get the story

Plowing Through the Door

Wikileaks shares tweet with full text of Michael Wolff’s book about Trump

What Wolff’s “Fire and Fury” reveals about Trump administration’s collusion with Israel

DC Bookstore Sells Out of Fire and Fury in 20 Minutes

Tony Blair allegedly warned Trump the UK was potentially spying on him, explosive new book claims

Anna Wintour denies claim in explosive Trump book she asked to be made US ambassador to UK

The writer of the explosive new book on Trump is getting eviscerated over its accuracy — and it’s not the first time

Michael Wolff stands by ‘absolutely everything’ in his tell-all book about the Trump White House