PRIZMA DRUŠTVA

Crkvi i “rodjacima” – kako se troši naš novac?

Autor: Ljubica Šaran

UDARNA VIJEST: Znate li koliko se godišnje izdvaja Crkvi iz državnog proračuna? Koliko svaka građanka i građanin plaća za “rođake” iz zajedničke europske države i za “rođake” iz susjedne države? Koliko novca nam pojede NATO kako bi nas štitio od neprijatelja i kako bismo širili “demokraciju i mir po svijetu”? Znate li koliko novca izdvajamo za razvoj znanosti, obrazovanja, zdravstvene zaštite i inovativnosti, koliko na nacionalni program za borbu protiv korupcije ili borbu protiv zločina iz mržnje? Pogledajmo kako se troši naš novac.

Vojni ordinarijat RH – basnoslovna palača kao i nova zgrada Hrvatske biskupske konferencije. Hrvatska je “bogata država” s bogatom poviješću stoga ne trabamo žaliti sve te silne milijune koje smo uložili u našu zajedničku i državnu Crkvu.

Alternativni izvori informiranja su godinama brujali o nevjerojatnim svotama koje naše vlasti daju Crkvi na račun Vatikanskih ugovora te građanima Bosne i Hercegovine na račun pomoći Hrvatima izvan matične države, dok se o obavezama prema EU i NATO-u samo razglabalo.

Pojavljivale su se svakakve sume; 300, 600 i više milijuna kuna, no izlaskom novog državnog proračuna možemo konstatirati – ništa se nije promijenilo, dapače situacija je još gora, a najdeblji kraj smo izvukli svi mi obični građani.

Novac koji je Vatikan dobio zahvaljujući ugovorima sa Svetom stolicom.

Ugovori sa Svetom Stolicom su predmet interesa javnosti, ne samo zbog situacije u kojoj se danas nalazi Republika Hrvatska već i zbog činjenice kako Katoličkoj Crkvi plaćamo svi bez obzira jesmo li katolici, pravoslavci, židovi ili pak agnostici i ateisti. Naravno ne smijemo zaboraviti kako je RH priznala katoličku vjeru za državnu religiju, a sve ostale religije su u drugom planu. Na gornjoj slici vidite isječke iz bivših državnih proračuna po kojima je Republika Hrvatska od 2003. do 2013. godine Vatikanu isplatila nevjerojatnih: 2.925.360.429 kuna.

Crkva je za oduzetu imovinu dobila jako puno novca.

Točnije iz državnog proračuna smo izgubili, na ime Crkve, gotovo tri milijarde kuna i to isključivo po obvezama iz Vatikanskog ugovora bez dodatnih sporazuma s Hrvatskom biskupskom konferencijom te mirovinskih i zdravstvenih davanja za svećenike i biskupe, održavanja pokretnog i nepokretnog crkvenog blaga, sponzoriranja Katoličkog sveučilišta u Zagrebu i obnovi crkvenih zdanja i pratećih sakralnih objekata, te bez obveze plaćanja duhovne skrbi pri vojsci, bolnicama i ustanovama socijalne skrbi i bez isplate štete zbog oduzimanja crkvene imovine.

Svi mi održavamo crkvene objekte, bez obzira jesmo li ili nismo katolici, taj novac se u Vatikan slijeva iz obračuna Ministarstva kulture.

Samo je Ministarstvo kulture od 1997. do 2013. isplatilo 870.497.695 kuna za zaštitu sakralnih objekata na osnovu Zakona o financiranju javnih potreba kulturi odnosno Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Hrvatska crna stvarnost, sve je više ljudi koji prebiru po kontejnerima kako bi se prehranili.

Na žalost u zadnjih par godina je proračun postao pomalo nečitkiji pa ipak ono što smo otkrili bi svaki građanin i građanka “lijepe naše” trebao zapamtiti te bi se kolektivno trebali zapitati: ako je Crkva moralni stup društva ne bi li ona prva trebala odustati od tolikog novca s obzirom na sve veću neimaštinu i siromaštvo hrvatskih građana te golemu zaduženost naše države?

Na koncu konca u Bibliji stoji:

Pravo blago, 19; Evanđelje po Mateju: ‘Ne sabirajte sebi blago na zemlji gdje ga izgriza moljac i rđa, gdje lopovi prokopavaju zidove i kradu ga!

Za odnose Republike Hrvatske i vjerskih zajednica je izdvojeno tisuće kuna.

U skladu s ustavom RH, međunarodnim ugovorima i konvencijama, zakonima RH te ugovorina sklopljenima između vlade RH i vjerskih zajednica, ove godine će se izdvojiti 630.014 kuna na račun “ostvarivanja vjerskih prava i sloboda kao i unaprjeđivanja odnosa države s crkvama i vjerskim zajednicama.” Neko bi pomislio pa to je sasvim u redu, no ovo je tek mali malecki dio kolača. Ako čitate ovaj članak stojećki, molimo Vas da sjednete.

Što je sad ovo, kakva je ovo potpora?

Na račun potpore vjerskim zajednicama iz ovogodišnjeg proračuna će se izdvojiti 21.394.000 kuna, to je preko 21 milijun kuna! U objašnjenju proračuna stoji kako su u pitanju poticaji prema ugovorima Vlade RH i vjerskih zajednica te da su osigurana sredstva temeljena na izračunu potrebitih sredstava, gdje je polazište na kojem se zasnivao izračun bio bruto osnovica za izračun plaća javnih i državnih službenika i namještenika od 5.108,84 kune. Ova se sredstva isplaćuju vjerskim zajednicama u skladu s 19 sklopljenih ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa. Na žalost iz proračuna nije vidljivo koliko novca dobiva pojedina vjerska zajednica. Sada već sigurno mislite, to je to, dovoljno smo dali crkvama? E pa prevarili ste se, tek dolazimo do najinteresantije cifre.

Ta da – lova leti iz našeg proračuna na račun Vatikanskih ugovora.

Evo i zvijezde proračuna, ove godine na ime Vatikanskih ugovora između Vlade RH i Svete Stolice ispljunut ćemo strahovitih 288.188.352 kuna, točnije preko 288 milijuna kuna, ako se ne snalazite s velikim brojevima. Interesantno je što u budžetu stoji kako je u pitanju POTPORA VJERSKIM ZAJEDNICAMA, no u produžetku stoji da 100% sredstava ide Katoličkoj crkvi. Samo objašnjenje davanja tolikog novca je sljedeće: Republika Hrvatska i Sveta Stolica sklopile su Ugovor o gospodarskim pitanjima temeljem kojeg se Republika Hrvatska obavezala davati Katoličkoj crkvi iz državnog proračuna novčana sredstva koja se odnose na troškove za opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društveno, etičkom polju, troškove uzdržavanja klera i drugih crkvenih službenika, troškove izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koja nisu na popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke crkve.

Važnije crkveno karitativno djelovanje od Crvenog križa.

U isto vrijeme naše vlasti su iz proračuna izdvojile malo preko dva milijuna kuna za hrvatski Crveni križ. Možda se nama čini da je nesklad preveliki, no prepustit ćemo vama da donesete vlastite zaključke na osnovu vlastitog razmišljanja i slobodne volje.

Ako mislite da tu prestaje davanje Crkvi, moramo vas razočarati, pa tek smo počeli.

Dušebrižnici se plaćaju i po bolnicama.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdvaja 770.000 kuna za katoličke svećenike po bolnicama na osnovu ugovora o dušebrižništvu koje je Republika Hrvatska potpisala s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

I Ministarstvo socijalne skrbi mora “odriješiti kesu”.

Pa ipak Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi mora izdvojiti i 840.000 kuna na osnovu duhovne pomoći u ustanovama socijalne skrbi, točnije po ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske po pravnim pitanjima. Dušebrižništvo i izdvajanje golemih sredstava iz proračuna prema “crkvi u Hrvata” tu ne prestaje, na redu je Ministarstvo obrane.

Vojni ordinarijat dobiva goleme svote novaca iz državnog proračuna.

Za duhovnu skrb katoličkih svećenika prema vojnim licima u RH ćemo 2018. iz državnog proračuna platiti preko 10 milijuna kuna. U obrazloženju proračuna stoji kako se djelovanjem Vojnog ordinarijata u RH ostvaruje duhovna skrb djelatnika Ministarstva oružanih snaga kroz pastoralnu djelatnost katoličkih vjernika pripadnika MO i OS RH i redarstvenih službi u RH kroz organiziranje seminara, duhovnih obnova, međunarodnih i nacionalnih hodočašča, bračnih vikenda, opremanje i održavanje postojećih sakralnih objekata. Duhovna skrb provodi se sukladno Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi RH. (…) Rashodi za zaposlene obuhvaćaju bruto plaće i pripadajuće doprinose te ostale rashode za zaposlene (jubilarne nagrade, dar za djecu i naknade za bolest i invalidnost). Izračun je temeljen na procijenjenom broju od 38 zaposlenih.

I još nije kraj.

Tko plaća studije budućih svećenika – odgovor je svi mi!

Vlada RH također vodi i brigu o potpori Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Na ime ugovora između Svete Stolice i RH te sporazumu Vlade RH i Zagrebačke nadbiskupije ove godine će se iz proračuna izdvojiti gotovo 19 milijuna kuna za naobrazbu budućih svećenika. Bili vi katolik ili platit će te za edukaciju novih katoličkih svećenika.

Svi zajednički podupiremo i protestantske studije u RH.

Hrvatska daje i minornu potporu za naobrazbu protestantskih teologa, naime iz državnog proračuna će se ove godine isplatiti 160.000 kuna Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik za potporu studiju protestantske teologije.

Koliko izdvajamo na ime razvoja predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja?

Zaboravimo li na trenutak izdvajanja za crkve i naukovanje svećenika, naše su vlasti odlučile kako će za razvoj predškolskog i osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja u RH izdvojiti malo više od milijun kuna proračunskih sredstava. Dobra fora.

Koliko novca za razvoj srednjoškolskog obrazovanja?

U isto vrijeme ćemo iz proračuna isplatiti manje od dva milijuna kuna za razvoj srednjoškolskog obrazovanja. Prepostavljamo da su neke stvari važnije od edukacije naše vlastite djece. No nije na nama da donosimo zaključke, brojke su tu, lako ih možete provjeriti i povezati točkice. No vratimo se mi na sredstva za Crkvu, jer još nismo završili.

Crkvi se daje i za oduzetu imovinu.

Naravno ne smijemo zaboraviti jednu važnu stavku našeg proračuna, a to je četiri milijuna kuna koje Vlada RH daje Katoličkoj crkvi sukladno zaključcima Mješovitog povjerenstva Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije za izradu popisa imovine oduzete Katoličkoj crkvi za vrijeme “jugoslavenske komunističke vladavine” i za izradu rješavanja problema te koordinaciju aktivnosti tijela državne uprave u poslovima povrata imovine, temeljem zaprimljenih pravomoćnih rješenja. Fond za sada isplaćuje naknadu pravnim osobama Katoličke crkve samo za oduzete stanove. Sljedeće godine je planirano pet milijuna kuna davanja iz proračuna za istu stavku.

Dakle, ove ćemo godine odvojiti gotovo 348 milijuna kuna za vjerske zajednice, no najveći dio ćemo isplatiti Katoličkoj crkvi na račun ugovora sa Svetom Stolicom i sporazuma s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

A sad je vrijeme da se fokusiramo na novac koji dajemo zajedničkoj državi, našim najbližim “rođacima” po zakonu, te raznoraznim “rođacima” u susjednoj državi koji su nam bliski “srcu”.

Doprinos RH za zajedničku europsku državu.

Na račun doprinosa RH proračunu Europske Unije plaćamo 3,6 milijardi kuna, da, dobro ste pročitali, za taj novac bi mogli pokrenuti malo gospodarstvo uz jeftine kredite i poticaje, no eto mi smo se odlučili puniti kase u Bruxellesu.

Još malo novca za guzonje iz Bruxellesa.

Pa ipak, tek smo krenuli s davanjima prema EU, sljedeća stavka je plaćanje iz proračuna za doprinos RH proračunu EU na temelju vlastitih sredstava bruto nacionalnog dohotka. Oni koji su pregovarali za ulazak u EU su nam stavili lijepu omču oko vrata, s njihovim potpisom i ove godine moramo ispljunuti dodatnih 2,5 milijardi kuna. Ova stavka je izmijenjena 2016. te osim izdvajanja proračunskog novca na osnovu BND-a moramo ispljunuti i golemu svotu iz PDV-a.

Koliko nam EU uzima novca direktno od PDV-a.

Hrvatska će ove godine iz proračuna odvojiti 539 milijuna kuna samo od PDV-a, kako bi se punila kasa u Bruxellesu, drugim riječima velika količina novca se direktno iz našeg poreza na dodanu vrijednost odvaja za Europsku uniju. Još uvijek mislite kako je bila dobra ideja da smo ušli u zajedničku državu? Razmislite još jednom jer nismo završili s punjenjem europske kase.

Izdvajanje iz tradicionalnih sredstava.

Po svemu sudeći smo na sebe navalili popriličnog vampira koji će nas sisati dovijeka, naime iz ovogodišnjeg proračuna je vidljivo da ćemo dati preko 391 milijun kuna na osnovu doprinosa RH proračunu Europske Unije na temelju tradicionalnih vlastitih sredstava. I još nismo završili.

Kakav je ovo doprinos EU?

2018. godine građani Republike Hrvatske će izgubiti i 196 milijuna kuna na osnovu doprinosa RH proračunu EU na temelju korekcije Ujedinjenog Kraljevstva. Da, dobro ste pročitali, Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske Unije no i mi ćemo za to plaćati.

Platit ćemo i ovo.

Po korekcijama na osnovu “drugih članica EU” punimo kasu zajedničke države s dodatnih 25 milijuna kuna. Sve skupa, naša “bogata država” je obavezna dati siromašnoj i jadnoj EU nevjerojatnih 7.314.698.620 kuna iz vlastitog proračuna. Zamislite što bismo s tim novcem mogli napraviti u našoj državi, no eto, s obzirom da smo očigledno postali nečija “kolonija” ne možemo upravljati niti s vlastitim novcem već hranimo druge, daleko moćnije i bogatije države. 

Samo pola milijuna kuna za razvoj visokoškolskog obrazovanja, bravo RH.

U isto vrijeme na razvoj visokoškolskog odgoja izdvajamo pišljivih 500.000 kuna. Dopustimo si malu stanku, razmislimo o tome, koliko dajemo drugima i koliko ulažemo u budućnost vlastite države, jer ulaganje u visoko školovanje JESTE ulaganje u mlade na kojima svijet ostaje, pa tako i naša država. Tko li će unaprijeđivati našu znanost, našu ekonomiju ako ne mladi ljudi?!

Koliko plaćamo za vlastitu sigurnost.

Amerikanci kao sveopće vođe demokratskog svijeta i mozak operacija NATO-a smatraju kako je “sigurnost” najveća i najvažnija stavka svih europskih zemalja, mi za sigurnost pod NATO-om plaćamo direktno iz proračuna 592 tisuće kuna. Mnogi će zaključiti kako to i nije neka svota, no na žalost to nije jedina stavka koja se od naših usta odvaja na Sjeverno-atlantski savez.

Koliko odvajamo za NATO operacije.

Po državnom proračunu za 2018. godinu RH će za NATO operacije ispljunuti nevjerojatnih 147.177.125 kuna. U obrazloženju ove stavke stoji kako su novčana sredstva izdvojena za sudjelovanje Oružanih snaga u NATO vođenim operacijama radi doprinosa stabilnosti, mira i demokracije u svijetu.

Toliko možemo očekivati od vojske.

Dok širimo mir i demokraciju po svijetu u skladu s NATO operacijama dotle je iz proračuna RH osigurano 125.423.500 kuna za korištenje Oružanih snaga RH u svrhu pomoći civilnim institucijama i stanovništvu. Nekako nam se čini da je pomoć drugima važnija od pomoći vlastitog stanovništva, a brojke to jasno daju do znanja.

Lijepa naša svesrdno pomaže i nesretnim rođacima u Bosni i Hercegovini, na njih izdvajamo poprilična sredstva.

Toliko novca za kaznene progone u BiH.

Za podršku u području kaznenog progona u Bosni i Hercegovini iz državnog proračuna RH će se ove godine izdvojiti milijun kuna.

I još jedna mala stavka.

Na račun Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH po člancima 13. i 46. iz proračuna za 2018. godinu će se Bosni i Hercegovini isplatiti 24.101.623. kuna kako bi se ojačalo njihovo obrazovanje, kultura, znanost i zdravstvo. No to još nije sve.

Ministarstvo zdravlja također odvaja sredstva za BiH.

Iz proračuna Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi za Bosnu i Hercegovinu će se ove godine isplatiti dodatnih milijun kuna.

Toliko plaćamo za unaprjeđenje vlastite zdravstvene zaštite.

Dok mnoga sredstva idu na račun naših rođaka iz susjedne države, naročito glede podrške njihova zdravstva, za unaprjeđenje vlastite zdravstvene zaštite RH izdvaja 280 tisuća kuna, da, dobro ste pročitali, očigledno je da je naše zdravstvo i zdravstvena zaštita toliko dobra i napredna da u nju ne treba puno ulagati.

Za obrazovanje u BiH se također zalažemo vlastitim novcem.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa će ove godine izdvojiti osam milijuna kuna na ime pomoći za BiH po Sporazumu o finacijskoj potpori za provedbu razvojnih projekata, potpori izvođenja nastave i obrazovanja Sveučilišta u Mostaru.

A za ulaganje u znanstveno istraživačku djelatnost izdvajamo manje od 17 milijuna kuna u vlastitoj državi.

Dakle, jedno strano sveučilište dobija osam milijuna kuna, dok naše vlasti u isto vrijeme odvaja manje od 17 milijuna kuna za znanstveno istraživačku djelatnost u samoj RH. Možda vam se ova kritika čini neumjesna, no jesmo li mi zaista toliko bogata i napredna država da nam Hrvatska ne bi trebala biti na prvom mjestu, pa kada se i ako se jednom izvučemo iz krize, ako postanemo obrazovano, napredno i bogato društvo, da tada odriješimo kesu i pokušamo pomoći i drugima?

Uza sve navedene stavke netom prihvaćenog državnog proračuna naletjeli smo i na rashode koji nas s pravom brinu, jer u našoj lijepoj ne cvjetaju ruže. Dapače, čini nam se da uglavnom kod nas “raste trnje.”

Toliko podupiremo stranke.

Svi znaju da je RH parlamentarna demokracija, kako bismo unaprijedili višestranačje, iz budžeta RH će se ove godine isplatiti gotovo 54 milijuna kuna u vidu potpore političkim strankama.

Drugim riječima kao da političari već nisu osigurali goleme mirovine i plaće mi strankama dajemo novac od kojih nam se vrti u glavi. Koliko bismo gladnih, nemoćnih, bolesnih i ugroženih mogli održavati s ovim novcem, koliko bi škola mogli izgraditi, koliko lijekova kupiti? Vi odlučite sami.

Našoj vladi je potrebna ogromna pomoć.

Našoj vladi je također potrebna podrška, za to je izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna.

Toliko za borbu protiv korupcije.

Dok za potporu rada Vlade RH trošimo gotovo 30 milijuna kuna, dotle na provedbu Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije iz proračuna izdvajamo 41.000 kuna. Znači li to da korupcije u RH nema, te da za to niti ne trebamo ulagati?

Ovoliko trošimo za unaprjeđenje poslovne klime.

Svi znaju kako je RH “odlična zemlja” s neprikosnovenom “poslovnom klimom”, sa svih strana nam pljušte poslovne ponude, iz inozemstva nam dolaze pametni, mladi i uspješni ljudi koji bježe iz svojih siromašnih zemalja jer u RH se bolje živi, bolje radi, bolje djeluje.

Šalu na stranu mi smo na samom začelju europske ljestvice za ulaganja, no naše vlasti su za ovu godinu odlučile potrošiti iz proračuna tri milijuna kuna na račun unaprjeđenja poslovne klime. Je li to zaista dovoljno?

Još novca za važne stvari?

Republika Hrvatska će iz proračuna izdvojiti gotovo osam i pol milijuna na promicanje ljudskih prava, od toga na potporu borbi protiv zločina iz mržnje ćemo 2018. godine izdvojiti 40 tisuća kuna. Da, dobro ste pročitali, ta u RH nema mržnje prema nikome i ničemu.

Koliko je to istinito ili ne najvjerojatnije ćemo vidjeti i nakon objavljivanja ovog članaka, sigurni smo da će neki imati što reći jer kako nas nije sramota kritizirati odluke naših vlasti, što mi hoćemo još love za mlade, za potrebite, više socijalne pravednosti, više političke razboritosti, više ljudske empatije, više poštenja, više skromnosti, i nadasve kako nas nije sram tražiti stranačku skromnost i duhovnu uzoritost. Očigledno mi nismo dobri Hrvati i Hrvatice, mi tražimo nemoguće i zbog toga nas treba prestati pratiti.

Kompletni državni proračun RH za 2018. možete pregledati ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.