PRIZMA DRUŠTVA

Zaboravljene povijesne fotografije – šesti dio

Autor: Ljubica Šaran

R. G. Collingwood, ugledni povjesničar, arheolog i filozof je u svojoj knjizi “Ideja povijesti” objasnio kako su stari Grci imali uvjerenje da je povijest samo ono što im mogu prenijeti svjedoci određenih događanja, sve ostalo je spadalo u zapisivanje “herojskih i mitskih djela”. Moderni ljudi u mnogočemu povijest sagledavaju poput starih Grka, očevidnike povijesnih događaja uobličuju u medijske “prostitutke”, a sve ostalo su mitovi i legende. Unatoč činjenici da je povijest postala “igračka” u rukama osoba s karakternim poremećajima, dokazi o našoj ne tako dalekoj prošlosti još uvijek postoje, no zaboravljaju se i po potrebi skrivaju kako bismo bili uvučeni u začarani i zli krug ponavljanja kolektivnih grešaka. Neke zaboravljene povijesne fotografije su poput “šamara” za dobro jutro koji nas automatski otrježnjuje iz masovne hipnoze. 

Odlučili smo ne davati kometare o povijesnim fotografijama koje objavljujemo, već smo samo kratko imenovali navedene fotografije iz prošlosti, molimo svakog čitatelja da na osnovu vlastite savjesti donese stav o svakom pojedinom “artefaktu” te da se zamislimo, gdje smo bili i što smo činili, gdje smo danas i što činimo, te gdje idemo i u što ćemo se uvaliti?

Želite i pregledati galeriju preko cijelog ekrana, kliknite na bilo koju sliku.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.