PRIZMA DRUŠTVA

Za čitanost sve, čak i lažna vijest o restoranima koji poslužuju ljudsko meso

Autor: Anamarija Vukojević

Iako je informacija o restoranima koji poslužuju ljudsko meso sasvim u skladu s temama koje se već dugo vrte po internetskim stranicama i društvenim mrežama kao što su pedofilija ili VAMPIRSKI ELIKSIR MLADOSTI” vijest o Cannibal Clubu koji servira ljudsko meso svojim klijentima je po svemu sudeći lažna. Poznato je da postoje psihopatski kanibali koji spremaju ljudsko meso svojih žrtava, no otvoreno promoviranje kanibalističkih restorana na internetu predstavlja “mamac” za one koji vole vjerovati, a ne vole provjeravati. U moru neprovjerenih i lažnih informacija važno je znati kako razlikovati jedne od drugih.

Na glavnoj stranici kontroverznog Cannibal Cluba stoji:

“Kad god se razbije neki tabu, nešto dobro izađe iz toga, nešto vitalizirajuće.” Henry Miller

Specijaliziran za pripremu ljudskog mesa, Cannibal Club donosi vrhunsko iskustvo eksperimentalne kuhinje profinjenim ukusima kulturne elite L.A.-a. Naši majstori kuhari dolaze iz cijelog svijeta kako bi imali priliku vježbati svoje letjelice bez kompromisa i neograničene konvencijom.

Naša ekskluzivna klijentela uključuje poznate filmaše, intelektualce i slavne osobe koji su prigrlili prosvjetiteljske ideale slobodnog izražavanja i racionalizma. Na večerima događanja, gostujući gosti, zabavljaju se avangardni umjetnici, slavni književni likovi i razni glazbenici.

U Cannibal Clubu slavimo umjetničku izvrsnost kao prirodni i neizbježan izraz neobuzdanog ljudskog duha.

Iako se u uvodnom dijelu govori o pripremi ljudskog mesa u njihovom meniju nema ni spomena ljudskog mesa kao namirnice u određenom jelu:

Menu navodnog Cannibal Cluba.

U suradnji s gostujućim kuharima iz cijelog svijeta, kuharica kuhinje Sophie Laffite redovito ažurira naš izbornik novim i odvažnim kulinarskim eksperimentima. Meso koje služimo odabrano je od mladih i zdravih. U skladu s praksom kanibalizma u mnogim primitivnim društvima, gledamo antropofagiju kao počast mrtvima, koji se ponovno rađaju u tijelima njihovih potrošača. Svako jelo, stoga, je studija okusa i elegancije.

Da, ovo doista zvuči kao kanibalizam modernog doba, no ako pogledate njihov menu nigdje se ne spominje dio ljudskog tijela:

Penne tjestenina s mesnim umakom

Ukusni mesni umak izrađen od rijetkih vrsta svježih rajčica, poslužen s rezancima od cjelovitog brašna.

Odrezak od bifteka

Pečeni odrezak od bifteka začinjen svježim češnjakom, prženim lukom i umakom Worcestershire.

Jetre i gljive Pirozhi

Ruska verzija somosa/’pierogies’, pečena umjesto kuhana, s ukusnim punjenjem od divljih gljiva i jetre.

Placenta lazanja

Uobičajena tradicionalna lazanja s jednim slojem sira zamijenjenom mljevenom posteljicom u umaku od rajčice sa začinjenim češnjakom, lukom i origanom.

Mesne pite gđe. Lovett

Ukusan pita u originalnom lisnatom, hrskavom tijestu s domaćim povrćem i tragovima mesa.

Za takav jedan kontroverzan restoran čini se sasvim običan meni bez puno iznenađenja, osim placente iliti posteljice. No, najvažniji dio tek slijedi. Vlasnica i njeno osoblje nemaju nikakve veze s kulinarstvom, kamoli da su poznati chefovi ili uspješni poslovni ljudi iz cijelog svijeta:

Navodno osoblje Cannibal Cluba.

Na njihovoj stranici stoji:

Elspeth Blake/vlasnica

Elspeht Blake je dobila priznanje u kazališnom distriktu u New Yorku, radeći direktno pod poznatim restauratorom Vincent Sardijem, mlađim. Preselila se u Los Angeles 1997. gdje je okupila talentirane ljude i investirala je svoj kapital kako bi otvorila Cannibal Club 2007. godine.

Ako upišite u bilo koju tražilicu njeno ime naići ćete samo na vezu s Beauty at her forties – Stock image. Čudno, zar ne? Čini nam se da bi za takvu jednu kontroverznu i uspješnu vlasnicu bilo više podataka na internetu koji ju povezuju, ako ne s uspješnim restoranima, a onda barem s poznatim new yorškim restauratom kao što je Vincent Sardi. Također njen profil ne možete naći niti na jednoj društvenoj mreži. Povezuje ju se jedino s blogom “The People’s Advocacy for a Refined Appetite” (P.A.R.A.) gdje se ona pojavljuje kao sponzor i to ponovo s istom fotografijom kao na njenoj navodnoj stranici Cannibal Cluba.

Njena glavna kuharica po imenu Sophie Laffite je također u potpunosti nepoznata u svijetu kulinarstva i općenito na internetu.

Navodna kuharica u Cannibal Clubu na internetu se vezuje jedino uz osiguravajuću kuću.

Pa ipak, u njenom opisu stoji:

Sophie Laffite je ostvarila ugled u kulinarskim krugovima kada je pripremila ortalan, ugroženu ptica za koju se smatra da predstavlja dušu Francuske, za posljednji obrok predsjednika Francoisa Mitteranda 1996. godine.

Prvo, engleski naziv za ovu pticu je ortolan (hrv. vrtna strnadica) a ne ortalan. Restoran koji uslužuje poznate glumce odnosno elitu, kako se tvrdi u ovom tekstu koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama, sigurno takav jedan propust ne bi napravio. Drugo, postoji Sophie Laffitte (njeno prezime se piše s dva ‘t’) i ona je poznata francuska slastičarka. Ovdje možete vidjeti njen Linkedin profil. Dakle, ako ubacite navodnu kuharicu ovog bizarnog restorana u tražilicu na Googlu ili u pretražniku slika TinEye pojaviti će se samo dvije stranice na kojima se nalazi ista slika, malo preurađena za Cannibal club i ovdje, u sklopu Heuer Insurance Agency.

Poznate osobe u raljama laži.

Gornja fotografija na kojoj su Meryl Streep, Chelsea Clinton i Kate Perry je naravno fotomontaža. U pozadini je fotografija iz restorana koji se zove Cannibal raw bar koji definitivno na meniju nema ljudsko meso što možete provjeriti ovdje:

Isto vrijedi i za umjetničkog direktora koji je na internetu (slikom i imenom) potpuno nepoznat. Na stranici uz njegovu fotografiju stoji:

Skladatelj i konceptualni umjetnik, Hero Conners, napustio je poziciju učitelja na UC-Berkeleyu 2000. godine usred oluje kontroverzi nakon prilično grafičke političke izjave koju je napravio u svezi pitanja nuklearne proliferacije.

Jedina njegova slika se također može naći na iStock:

Hero Conners, navodni umjetnički direktor u Cannibal Clubu.

‘Šećer na kraju’, pod imenom Raven Chan koja je navodno menadžer u istom restoranu. 

No, zapravo radi se o modelu za odjeću, link možete provjeriti ovdje:

Navodna menadžerica u Cannibal Clubu je zapravo model za reklamiranje odjeće.

U njenom opisu na stranici stoji:

Raven Chan je radila s Elspeth Blake i Vincent Sardijem, mlađim, u New Yorku prije no što je doputovala u L.A. s Blakeom kako bi sudjelovala u otvaranju Cannibal Cluba. Kao voditeljica, ona rješava zastrašujući zadatak nabavke naših specijalnih jela.

Ono što doista bode u oči je njihov FAQ iliti Frequently Asked Questions koji je podosta morbidan:

Morbidni i bizarni odgovori na ‘često postavljana pitanja’

Kakvog je okusa ljudsko meso?

Kada ga mi pripremamo, nevjerojatno. Teško da ćete takvo meso naći u trgovinama, svinjetina je najbliža po okusu.

Gdje dobivate svoj specijalitet?

Naši putevi nabave su različiti. Većina poduzeća i institucija koje nam opskrbljuju vole da takvi odnosi budu diskretni. Na individualnoj razini, tijela nam se često oporučno ostavljaju. Za neke, to je način dopunjavanja životnog osiguranja i nadoknade pogrebnih troškova. Za druge, kao što je članica Cannibal Cluba Gwendoline Fenwich, koja je u siječnju 2008. bila poslužena kao obrok prijateljima i rođacima u klubu, na taj način se ponovo rodila u tijelima živih, atraktivna je alternativa za više tradicionalne prakse pokopa i kremiranja.

Obraćamo veliku pozornost bismo osigurali da se svo meso pravilno i etički proizvodi, a dobiveno je samo od mladih, zdravih tijela.

Nije li kanibalizam pogrešan?

Kanibalizam, kako se tradicionalno prakticira, obično pokazuje poštovanje prema pokojniku koji se želi ponovno roditi u životu ili ponuditi kao dostojnu žrtvu nekom božanstvu. Nikada u našoj praksi nije da izopačimo ili objektiviziramo ljudski život. Argumenti protiv kanibalizma obično se temelje na neznanju, kulturnim predrasudama i besmislenim duhovnim uvjerenjima.

Uzrokuje li kanibalizam bolest?

Prionska bolest živčanog sustava, kao što je kuru, povezane su s konzumacijom tkiva mozga, koji nije dio našeg jelovnika.

Koja je Vaša adresa? Želim vas posjetiti!

Predstavite se putem naše kontakt stranice i poslat ćemo vam informacije o našem procesu učlanivanja. Za nas je izuzetno važno da operiramo skrivećki i da provjeravamo naše članove kako bismo izbjegli izgrede od manje prosvijetljenih.

Iako je svakako teško probaviti ovakve informacije makar one bile lažne važno je ostati hladne glave i proučiti što tu zapravo piše.

Prvo su naveli da su neka poduzeća i institucije njihovi opskrbljivači. Ne postoji legalan način opskrbe ljudskim mesom, jednostavno zato što ne postoji država u kojoj je legalno uzgojiti i onda zaklati čovjeka kako bi ga se poslužilo kao obrok. Iako ne postoji zakon koji onemogućava ovakav akt, postoji zakon protiv ubojstva, time je sasvim logično da se ovakvo nešto ne bi moglo raditi legalno, a kamoli to još oglašavati javno na internetu. Na ovakav način javnog oglašavanja su izložili opasnosti te navodne institucije i poduzeća koji im navodno dostavljaju ljudsko meso. Drugo, ne postoji zakon koji bi nekome omogućio da oporučno ostavi nekome svoje ljudsko tijelo nakon smrti. Treće, navodna članica, Gwendoline Fenwich, Cannibal Cluba je također apsolutno nepoznata na internetu, osim što ju se vezuje s istim restoranom.

Četvrto, ne postoji pravilan i etički pristup pripremanju ljudskog mesa jer ne postoji legalan način da se ovakvo nešto provodi.

I peto, stranica je aktivna od 2009. godine, zar ne mislite da bi nakon svih ovih napisa po medijima netko od vlasti provjerio o čemu se radi i ukinuo stranicu?

Jesu li ovo 100% dokazi da je Cannibal Club prijevara? Mi to ne možemo apsolutno tvrditi no smatramo da su gornje navedeni dokazi dovoljni da se čitatelja potakne na razmišljanje i preispitivanje svega što se nalazi na internetu. Naš zaključak je da se ovdje radi o ‘clickbitu’. Jedina stvarna osoba koja se navodi na stranici je umjetnica Diamanda Galas koja navodno nastupa u klubu petkom i subotom. Iako se njen rad koncentrira (prema Wikipediji) na teme kao što su SIDA, mentalne bolesti, očajanje, nepravda, osuda i gubitak dostojanstva čini se da je poznato i da je glazbenica surađivala s poznatim ličnostima no ne vidi se na koji je način ona povezana s ovim restoranom. Kako zvuči možete poslušati u sljedećem video uratku, no molimo vas da smanjite ton pošto su zvukovi poprilično ‘visoko interesantni’:

Razmjeri širenja ove, vjerojatno, lažne vijesti su ogromni, pojedine osobe pokušavaju na sve načine prikazati ovu stranicu kao mjesto gdje poznate osobe konzumiraju ljudsko meso. Mi nismo uvjereni u to, no to naravno ne znači da u prošlosti nije bilo takvih slučajeva, o jednom smo pisali ovdje, kao niti da ne postoji realna mogućnost da takvo nešto postoji. Deep Web vjerojatno nudi ovakve mogućnosti.

Ovo je jedan od jasnih primjera lažnog informiranja javnosti. Na fotografiji možete vidjeti da je razvučena i time postala blur. Ako pogledate na glavnoj stranici Cannibal Cluba, vidjeti će da se radi o istoj fotografiji. Također, nema nikakvih dokaza da navedene osobe doista posjećuju ovaj restoran. Time se šire dezinformacije, također šteti ugledu navedenih osoba. Obično zbog takvih dezinformacija, pravi dragulji istine prođu mimo radara.

Iako se za ‘mainstream’ medije u pravilu zna da su cenzurirani i da imaju uređivačku politiku koju kontroliraju ponerizirani moćnici, o slučaju u Nigeriji su pisali i  The Daily NewsInternational Business TimesThe IndependentMetro, i Gawker, no o slučaju Cannibal Club nijedan ‘mainstream’ mediji i alternativni medij nisu napisali ništa, dakle valjano je zaključiti da je Cannibal Club jednostavno nečija ‘patka’ koja je očigledno upalila za one lakovjerne koji nisu spremni sami istraživati. No, ostavljamo prostor za eventualne nove dokaze koji nam čitatelji sami žele pribaviti kako bi razotkrili što i tko se skriva iza ove ‘lažne’ vijesti.

Iako, ova bizarna stranica nije jedina takva vijest vezana uz kanibalizam. The Telegraph je 2010. godine objavio članak pod imenom Berlin ‘cannibal’ restaurant calls for diners to donate body parts for menu (Berlinski kanibalski restoran poziva ljude da poklone dijelove ljudskog tijela za njihov menu.) Prema Der Spiegelu političari su odmah osudili ovo neukusno oglašavanje a čini se da restoran nikada nije oživio jer ako kliknete na link iz članka dobiti ćete ovo:

Nepostojeći “Flime” restoran koji poslužuje ljudsko meso.

Iako su gornje navedene vijesti o Cannibal Clubu i berlinskom restoranu Flime vjerojatno lažne to ne umanjuje činjenicu da smo svjedoci perverznih i bizarnih rabota u svijetu, prije nekog vremena smo pisali o proizvodima od ljudske kože. Kako biste uvidjeli razliku između pravog (][umanLeather) i lažnog oglasa (Cannibal Club) molimo Vas da provjerite izvore u tekstu o prodavanju proizvoda od ljudske kože kao i njihovu stranicu.

Jedni smo od rijetkih, uz Sott.net, koji stavljamo izvore ispod svakog teksta pa i u sam tekst jer želimo svakom tražitelju istine da i sam provjeri izvore te da slijedi povezivanje točkica do vlastitog zaključka. Nije stvar samo u objavljivanju vijesti, ponižavajuće je za stranice, blogove, medije i ‘portale’ koji objavljuju neprovjerene informacija kako bi dobili ‘lajkove’. Naš istraživački rad je samo dio slagalice koji netko, eventualno, može iskoristiti kao početnu točku kako bi otkrivao sve moguće pravce smjera poneriziranog društva u kojem živimo. Vlastitim istraživanjem omogućujete vaš vlastiti kontekst svijeta, a ne samo primanje informacija bez istinskog promišljanja o njima. Sretni smo ako se barem jedan čitatelj uputi u istraživanje na osnovu naših referenci i sam donose zaključak koji mu pomaže u izgradnji vlastite ličnosti. Pomozite nam da zajednički otkrivamo istinu i laži na putu otkrivanja stvarnosti kakva jest, bez guranja neželjenih informacija pod tepih.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Cannibal Club

Berlin ‘cannibal’ restaurant calls for diners to donate body parts for menu

Eating people is wrong, but is it against the law?

L.A.’s Elite Cannibal Restaurant Boasts Katy Perry, Meryl Streep, Chelsea Clinton As Members

November VIP list

Cannibal Restaurant Has Berliners Disgusted

Prava Sophie Laffitte

The People’s Advocacy for a Refined Appetite

Proizvodi od ljudske kože hit među bogatašima

Do Celebrities Dine at a Cannibal Restaurant in Los Angeles?

Cannibalism