TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pronađena sofisticirana tehnologija ispod grčkog otoka piramide

Autor: Ljubica Šaran

Do prije desetak godina pomisao o piramidama na području Europe se smatrala budalaštinom zanesenih umova. Nakon opsežnih istraživanja Semira Osmanagića u bosanskoj “dolini piramida” te arheoloških iskapanja unutar etrušćanskih piramida u Italiji zatrpanih vulkanskim pepelom, znanstveni odnos se u potpunosti promijenio. Najnovija piramida je zapravo cijeli otok u Egejskom moru, ispod nje su znanstvenici otkrili artefakte koji zbunjuju svojom sofisticiranošću.

Znanstvenike je još prije deset godina privukao grčki otok Keros zbog svog neobičnog izgleda i zbog mnoštva komadića keramike i mramornih figura. Iskapanja u arheološkom nalazištu Dhaskalia su preuzeli arheolozi sveučilišta Cambridge, a nakon toga su im se pridružili ciparske, grčke i europske kolege.

Dhaskalio pripada otočju Cikladima u Egejskom moru, ti otoci su kameniti i goli, pa ipak Dhaskalio je prije 4.500 godina bio razvijeno trgovačko središte ranog brončanog doba.

Nedugo nakon početka iskapanja otkriveno je kako je Dhaskalio bio u potpunosti oblikovan u stepenastu piramidu prekrivenu s preko 1.000 tona bijelog kamena donešenog s deset kilometara udaljenog Naxoxa. Jedinstveni položaj ovog otoka je omogućavao pregled maritimnih ruta Ciklada i razmjenu dobara iz istočnog i zapadnog dijela Egejskog mora.

Dhaskalio je danas u derutnom stanju, obrisi piramide se mogu nazrijeti samo na njegovom vrhu.

Ova neobična piramida otok je bila spojena s otokom Kerosom s niskom prevlakom koja je danas poplavljena no prije 4.500 godina je bila iznad razine mora čak i za vrijeme visoke plime.

Izdaleka Dhaskalio ne izgleda impresivno, no ovaj otok na svom gornjem dijelu skriva piramidu staru punih 4.500 godina i naselje koje je imalo obredni i metalurški karakter.

Dhaskalio je svoje blago dobro skrio jer je od nestanka brončanog doba, zbog utjecaja potresa, erozije vjetra i kiše izgubio svoj originalni piramidalni oblik, no zbog toga je u njegovim njedrima ostalo blago koje je konačno opet ugledalo svjetlo dana.

Na samom vrhu piramide Dhaskalia se nalaze brojne manje prostorije.

Nakon što su znanstvenici otkrili stepenaste terase piramide, iskopali su i brojne tunele te složene i visoko sofisticirane odvode za kanalizaciju i drenažu točnije prikupljanje kišnice.

Nakon pozamašnog iskapanja na svjetlo dana su počele izlaziti stepenaste terase grčke piramide.

Arheolozi još uvijek ne znaju točno koliko je ovakvih tunela po otoku, a tek ovog ljeta su otkrili i gotovo netaknute metalurške topionice s brojnim ostacima raznoraznih kovina, uključujući i ostatke mjeha, nakovnja i slično.

Profesori i studenti sveučilišta Cambridge su tek pred kraj ove godine otkrili dvije topionice metala na Dhaskaliu.

Ove godine će se znanstvenici fokusirati na taj dio otoka, te ćemo nakon objave njihove sljedeće studije imati više uvida u sve moguće pronađene artefakte.

Netaknuti kalup za stvaranje vrhova strijela.

Profesor Colin Renfrew, suvoditelj ovog iskapanja smatra kako prevlaka između Dhaskalia i Kerosa stvara jednu od najboljih prirodnih luka brončanog doba, no navodi kako moramo imati na umu da je ovaj otok piramida prethodio punih 1.000 godina palači na Knososu iako je po svojoj naprednoj arhitekturi i ostacima umjetnina daleko ispred svoga vremena i okolnih kultura.

Jedan dio tek otkopanog tunela pod piramidom u Dhaskaliu.

Po svemu sudeći, Dhaskalio je bio u poptunosti ovisan o uvozu metala i živežnih namirnica jer na samom otoku piramidi nije pronađeno ništa što bi upućivalo na drugačije stanovište. Smatra se da su stanovnici ovog naselja prednjačili po metalurškom umijeću jer su pronađeni i originalni kalupi za salijevanje oružja i oruđa.

Neobične mramorne figurnine su pronađene u Dhaskalio piramidi.

Pa ipak, čini se da je Dhaskalio prvotno bio obredno središte jer su u starijim slojevima piramide pronađene brojne slomljene mramorne figurine koje su tako slomljene dovožene na otok, a nakon toga se fokus s obrednog središta prebacio na metalurško središte.

Arheolozi su pronašli popločane tunele koji su služili i za odvod kanalizacije, a možda i za drenažu viška kišnice. Zatvorena kanalizacija ovakvog tipa je postala norma u Europi tek s kraja renesanse.

Arheolozi upozoravaju da je Dhaskalio bilo teško previdjeti, jer je tako prekriven s bijelim ulaštenim kamenom da je sjajio te se mogao vidjeti s udaljenosti od nekoliko desetaka milja.

Amfore su služile za pohranu ulja i žitarica unutar piramide na Dhaskaliu.

Na Dhaskaliu su pronađene i velike amfore u kojima se držalo maslinovo ulje i žitarice, koje su se najvjerojatnije razmjenjivale za brončane rukotvorine napravljene na samom otoku.

S interesom ćemo pratiti buduća znanstvena istraživanja na prvoj europskoj piramidi otoku, ne samo zbog promjene našeg sveopćeg poimanja o dalekoj povijesti, već i zbog činjenice kako nas ovakva otkrića tjeraju na promišljanje o tome što li je sve skriveno od naših očiju i koliko zapravo malo znamo o našoj maglovitoj prošlosti? Unatoč strahovitom tehnološkom napretku koji su ljudi postigli od industrijskih revolucija, stalno saznajemo kako su određene kulture i civilizacije iz prošlosti bile daleko naprednije od naših općeprihvaćenih stajališta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Archeologists unearth evidence of ‘unusually sophisticated’ technology beneath ancient ‘pyramid’ on Greek island of Keros

4,500-Year-Old Architecture, Metal-Work Found Inside Greek ‘Pyramid’ Island

Elaborate structures and 4,500-year-old metal-work found beneath an ancient Greek ‘pyramid’ reveal the impressive engineering skills of Bronze Age islanders

Sophisticated technology unearthed beneath ancient Greek ‘pyramid’

Complex engineering and metal-work discovered beneath ancient Greek ‘pyramid’

Unusually sophisticated prehistoric monuments and technology revealed in the heart of the Aegean

A Jewel in the Aegean: Greeks Used Advanced Engineering to Create a Monumental Island