PRIZMA DRUŠTVA

BBC smanjio plaće muškim voditeljima zbog osude javnosti o neravnopravnosti spolova

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što Island donio zakon o jednakosti plaća muškaraca i žena, mnoge su zemlje počele revidirati svoju unutarnju politiku. Najinteresantniji je slučaj BBC-ja, najpoznatije TV i radio mreže Ujedinjenog Kraljevstva. Umjesto da je uprava BBC-ja povećala plaće najpoznatijim voditeljicama kako bi ih izjednačila s onima muških kolega, odlučila se na smanjenje plaća voditelja. 

BBC je postao prva europska medijska kuća u čijem je okviru sasvim uobičajeno muškarce plaćati pet puta više od žena iako se nalaze na istim pozicijama. BBC tvrdi da je kod njih nejednakost u plaćama izražena u 9% u korist plaća muškaraca dok je nacionalni prosjek 18,1% više primanja u korist muškaraca.

Iako su pred zakonima i ustavima modernih zapadnjačkih demokracija muškarci i žene ravnopravni, plaće su se oduvijek regulirale prema spolovima i to u korist muškaraca. Nakon platežne “revolucije” s Islanda po kojoj po prvi put zakonski regulira jednakost u obračunu i isplati plaća bez obzira na spol, Europom se počeo širiti val nemira jer su mnoge zaposlene, djevojke, majke i bake shvatile kako su izvukle deblji kraj. Slična stvar se dogodila i u Ujedinjenom Kraljevstvu, najstarija europska TV i radio kuća, znameniti BBC je prvi “dobio po repu” jer su nejednakosti u plaćanju muških i ženskih voditelja tolike da se s pravom smatraju sramotnima.

Ministrica sporta UK Tracey Crouch je odbila gostovanje na BBC-ju zbog nejednakosti plaća među ženama i muškarcima. Fotografija vlasništvo FA i Getty Images.

U znak protesta protiv spolne nejednakosti u BBC-ju konzervativna ministrica sporta Tracey Crouch je odbila učešće u udarnoj emisji “Today”, a čini se da je još najmanje troje ministara UK uz kulturnu ispriku izbjeglo gostovanje u ovoj TV kući.

Chris Evans, voditelj Top Geara je zaradio pet puta veću plaću od najbolje plaćane kolegice na BBC-ju.

Na primjer, najpopularniji voditelj kultne BBC-jeve emisije Top Gear – Chris Evans je tijekom 2017 zaradio oko 2,5 milijuna funti, dok je u istoj godini, najpoznatija BBC-jeva voditeljica Claudia Winkleman zaradila oko 500 tisuća funti. Zbog takvih informacija vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su naložile tajno ispitivanje plaća svih zaposlenika BBC-ja, te su nakon iste zapovijedile BBC-ju da hitno izjednače plaće svih zaposlenika.

Mnogi su očekivali kako će zaposlenice BBC-a s pravom dobiti povišicu, no prevarili su se, iako novca u blagajni najpoznatije europske kuće ima dovoljno, odlučilo se na smanjenje muških plaća, dok su plaće žena ostale iste.

Urednica BBC Kine je dala otkaz zbog tajne i ilegalne kulture plaćanja” u najpoznatijoj britanskoj TV i radio kući.

Neke od zaposlenica BBC-ja su čak dale i potkaz nakon takve odluke, jedna od njih je urednica BBC Kine, Carrie Gracie koja je u otvorenom pismu Timesu izjavila kako napušta posao zbog “tajne i ilegalne kulture plaćanja” na BBC-ju.

Nakon toga u javnost je izašla snimka razgovora između BBC-jevog voditelja Johna Humphrysa i urednika BBC-ja za Sjevernu Ameriku – Jona Sopela u kojoj Humphrys kaže sljedeće:

“Dragi bože. Ona je zapravo sugerirala kako bi ti zapravo trebao ostati bez novca – to ti je jasno, zar ne?”

Ovo su dečki s BBC-ja koji su se “odrekli dijela plaća” u znak solidarnosti sa svojim kolegicama.

U svemu tome BBC je pokazao stanovitu nervozu, jer je stalno dopunjavao i mijenjao članke vezane za nejednakost plaća svojih zaposlenika. BBC je objavio kako se šestero voditelja, navodno dragovoljno i iz principa odlučilo odreći dijela svojih primanja, a finalni naslov članka je da su isti pristali na smanjenje plaća. Riječ je o voditeljima Huw Edwardsu, Nicky Campbellu, John Humphrysu, Jon Sopelu, Nick Robinsonu i Jeremy Vineu.

Nejednakost u plaćama između žena i muškaraca na BBC-ju izražena u tisućama funti. Obratite pažnju kako uopće nema žena koje godišnje na BBC-ju zarađuju više od 550 tisuća funti, dok najplaćeniji voditelji zarađuju 2,5 milijuna funti godišnje.

BBC se opravdao kako je nejednakost plaća unutar njihove kuće bila 9% u korist muškaraca iako je britanski prosjek oko 18,1% u korist muškaraca. To je malo smiješno s obzirom na gornji graf koji je objavio sam BBC. Na to je parlamentarac i voditelj vladinog ureda za Digitalizaciju, kulturu, medije i sport – Damian Collins izjavio sljedeće:

“Iako je pohvalno da su ovi voditelji BBC-ja iskazali solidarnost sa svojim kolegicama tako što su se odrekli dijela primanja, to ne adresira fundamentalno pitanje nejednakosti plaća o kojima govori Carrie Gracie i druge osobe.”

Svemoćnom lordu Tony Hallu do sada nije smetalo što muškarci u BBC-ju zarađuju i po pet puta više od žena, no obećao je kako će BBC ispraviti tu nepravdu do 2020.

Glavni direktor BBC-ja Tony Hall je izjavio kako će se njegova kuća pobirnuti za izjednačenje plaća između žena i muškaraca do 2020. godine, a nama ostaje da vidimo hoće li se pridržavati obećanja.

Kako god bilo čini se da je “drama” na BBC-ju tek uzela maha, bit će interesantno kako će se nejednakost u plaćama rješavati po ostatku Europe i kada će takva goruća tema postati “pitanje dana” za političare na Balkanu.

Izvori:

BBC top presenters’ salaries slashed by up to 30 percent amid clampdown on gender pay gap

BBC confirms some of its best-paid male stars have agreed to pay cuts

Six male BBC presenters agree to pay cuts

Iceland to enshrine equal pay for women and men in law

Iceland Has Become the First Country to Officially Require Gender Pay Equality