PONERIZACIJA DRUŠTVA

Lovac na naciste izrazio podršku njemačkoj nacističkoj stranci

Autor: Ljubica Šaran

Rafi Eitan je legendarni lovac na naciste koji je u svom dugom radnom vijeku bio izraelski ministar, voditelj u Mossadu i savjetnik premijera. Za njega se smatralo kako je jedan od najvećih živućih protivnika nacističke ideologije i politike, pa ipak on je svesrdno izjavio podršku AfD-u, prvoj nacističkoj stranci koja je ušla u njemački parlament nakon Drugog svjetskog rata.

Kako je moguće da lovac na naciste podržava nacističku stranku?

Rafi Eitan je postao poznat nakon što je organizirao Mossadovu akciju lova i kidnapiranja nacističkog zločinca Adolf Eichmanna. Nakon toga postao je savjetnik za borbu protiv terorizma u vladi izraelskog premijera Menachem Begina i ministar, no zbog svoje ekspertize 1981. dobija poziciju voditelja Mossadovog ogranka za “Znanstvene odnose” (čitajte špijunažu) 1987. Eitan pada u nemilost kada je SAD uhitio Jonathan Pollarda zbog špijuniranja vlastite zemlje u korist Izraela. Eitan preuzima odgovornost za njegovo novačenje, te dobiva otkaz, a ogranak Mossada kojeg je vodio se raspušta i zvanično nestaje. Od 1985. do 1993. Eitan je voditelj izraelske državne kemijske kompanije koja je uglavnom korištena za izraelsku vojnu industriju. Nakon toga Eitan se okreće privatnim poduhvatima velikih poljoprivrednih investicija u Izraelu i Kubi. Eitan se bavio politikom sve do 2009. kada njegova stranka katastrofalno gubi na izborima te ne prelazi parlamentarni prag u  Knessetu.

Adolf Eichmann, nacistički zločinac i traženi bjegunac.

Adolf Eichmann je Eitanu poslužio za skok u visoku izraelsku politiku, jer je tijekom nacističke Njemačke služio kao potpukovnik u SS trupama te je direktno nadgledao deportaciju Židova, Slavena i Roma u konc-logore i njihovo masovno uništenje u istima. Eichmana su sredinom 1960. kidnapirali članovi Eitanove Mossadove skupine te su ga dopremili u Izrael kako bi mu se sudilo za njegove zločine protiv čovječnosti. Već 1962. Eichman je osuđen na smrt te je obješen.

S takvom poviješću, gotovo je nevjerojatno da je Eitan svesrdno dao podršku prvoj pro nacističkoj stranci koja je ušla u njemački parlament.

Eitan je u nekoliko navrata hvalio politiku AfD-a i njene stavove iako su brojni političari iz ove stranke pokazali jasne antisemitske i nacističke karakteristike, poput Björn Höckea koji je nazvao berlinski spomenik holokaustu “sramotnim spomenikom”. Inače Höcke je suosnivač AfD-a iz Turingena, te se smatra predstavnikom “konzervativnog i nacionalističkog” krila stranke Alternative für Deutschland (AfD).

Eitan smatra kako će AfD učiniti “sve što ih (Izrael) zamoli, te je objasnio kako je AfD “nada za mnoge ljude” i borac protiv “masovne muslimanske migracije.”

AfD se dogovorio s Eitanom da u njihovo ime govori u njemačkom parlamentu, zbog slaboga zdravlja Eitan je odlučio pružiti podršku ovoj stranci s video snimkom u kojoj stoji sljedeće:

Dragi prijatelji iz AfD-a, Alternative für Deutschland – to za mene znači “za Deutschland” za Njemačku. Molim primite naše pozdrave iz Izraela, te posebne pozdrave za vaše predsjedavatelje stranke, gospodina dr. Gaulanda, gospođu dr. Weidel i gospođu von Storch. Također bih želio pozdraviti moje kolege gospodina Kleinera i rabina dr. Rozwatski. Molim vas shvatite kako svi mi u Izraelu odobravamo vaš stav prema judaizmu i čitali smo vaše publikacije o 27. siječnja tj. ceremoniji okupljanja vezanog za memorijalni dan holokausta. Jako mi je žao što sam u gripi te zbog bolesti nisam mogao doći k vama i održati sastanak u Bundestagu (Njemačkom parlamentu), zbog toga sam sastavio nekoliko vlastitih riječi koje vam upućujem i koje ću vam pročitati. U svakom slučaju siguran sam ako budete pametno djelovali, ako budete snažno djelovali, i najvažnije od svega ako budete realistično djelovali, točnije da budete mogli vidjeti što vam situacija donosi, te da budete operirali prema samoj situaciji, tada sam siguran da ćete umjesto alternative Njemačkoj možete postati alternativa za Europu. Zahvaljujem vam se

91-godišnji Eitan također poručuje sljedeće:

Ogroman priliv muslimanskih imigranata u Njemačku u zadnjih nekoliko godina – brine mnoge ljude, ne samo Nijemce, već i susjedne zemlje među kojima se nalaze njemačke političke saveznice. Iz sveg srca se nadam kako ćete spriječiti politiku otvorenih granica s namjernom zaustavljanja islamizacije vaše zemlje, a s krajnjim ciljem zaštite vaših građana od terorizma i kriminala. Sigurnost i neovisnost je potreba naših zemalja, u Izraelu, u Njemačkoj i Europi. Učinimo to zajednički

Njegova želja da se AfD pretvori u glavnu i vodeću političku snagu Europe je stvorila niz nezadovoljstva po Europi, a otvoreni prigovori podršci AfD-u su se čuli i od izraelske strane. Izraelski veleposlanik u Njemačkoj Jeremy Issacharoff je rekao kako je Eitanova podrška AfD-u “tužna i sramotna”:

U potpunosti se protivim izjavi koju je ranije napravio Rafi Eitan. Teško mi je zamisliti da čovjek koji je uhitio i doveo Eichmana u Izrael može hvaliti Nijemce koji su ponosni na nacističku prošlost i nadati se da će takva stanovišta postati alternativa za cijelu Europu. To je tužno i sramotno. 

Zbog negativnih kritika i političkog pritiska u Izraelu, Eitan je dan nakon video podrške AfD-u izjavio da odustaje od podrške istoj stranci uz objašnjenje:

Bio sam siguran kako je moj koncept podrške ispravan no zbog reakcija se moram povući. Hvala vam no ne želim s tim više imati posla. 

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Legendary Nazi hunter endorses far-right German party, then changes his mind (VIDEO)

Israeli Mossad spy who captured Nazi Eichmann backs German far-right party

Israelische Geheimdienstlegende Minister a.D. Rafi Eitan unterstützt die AfD 02 02 2018

Israeli who seized top Nazi figure lauds German nationalists

Former Israeli minister expresses support for AfD

Israeli minister Rafi Eitan films message of support for right-populist German party, AfD

Videobotschaft von Rafi Eitan an AfD