PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američka vojna baza u Siriji triput veća od Libanona – mobilna aplikacija STRAVA otkrila tajne baze

Autor: Ljubica Šaran

Iako je očigledno kako su Amerikanci, po tko zna koji put, izigrali Kurde iskorištavajući ih za pritisak na Tursku i klin u srcu Sirije i Iraka, SAD je nesmetano stvorio ogromnu vojnu bazu na tlu nepostojećeg Kurdistana, ignorirajući pri tom kršenje nebrojenih međunaronih zakona i rezolucija UN-a. 

Odakle Sjedinjenim Američkim Državama pravo okupirati neovisne države? Kako smiju stvarati vojne baze u zemljama koje su im to zabranile? Zašto Amerikanci imaju specijalne vojne postrojbe na tlu 149 zemlje na svijetu?

Zahvaljujući američkom ekscepcionalizmu (američkoj izvrsnosti) SAD se godinama ponaša kao da je iznad svih mogućih zakona i međunarodnih sporazuma. Dok drugima uvodi poražavajuće sankcije i nesmetano uništava cijele narode i države okradajući njihova zemna bogatstva pod izlikom opasnosti od terorizma, dotle američke sive eminencije pomažu u osnaživanju terorizma stvarajući nova vojna uporišta – baze, u kojima se uvježbavaju teroristi “umjereni pobunjenici”.

STRAVA je otkrila dvije američke tajne baze na tlu Jemena iako Jemen takvo što nije dozvolio.

Američke su specijalne vojne postrojbe aktivne u 149 zemalja svijeta, u nekim zemljama se nalaze ilegalno i to uz protivljenje zemlje domaćina. Nedavno je zahvaljujući mobilnoj aplikaciji za vježbanje pod nazivom STRAVA, na svjetlo dana izašla prava strava i užas jer su se indirektno otkrile pozicije tajnih američkih baza i područja za takozvane “crne operacije”.

Specijalne američke vojne snage se nalaze na području 149 zemalja svijeta, kako je to moguće?

Kada su Rusi prije godinu dana uporno pokušavali objasniti da SAD stvara ilegalnu vojnu bazu na dijelu Sirije koji je sada pod kontrolom Kurda, rijetko tko im je vjerovao. Rusi su također tvrdili kako Amerikanci u takvim bazama uvježbavaju članove ISIS-a, no to je zapadnjacima nalikovalo na fantaziju i zlonamjernu bajku. Pa ipak STRAVA je razotkrila kako su Rusi bili u pravu. Na području nepostojećeg Kurdistana se nalazi američka baza koja je 3,5 puta veća od područja države Libanon – što je gotovo 35.000 četvornih kilometara.

STRAVA je otkrila ilegalnu američku vojnu bazu u Siriji u području al-Tanfa.

Libanonski Addiyar je otkrio kako Amerikanci u svojoj vojnoj bazi drže 100 vojnih zrakoplova, te da su za Kurde pribavili 300 tenkova i 600 naoružanih vozila.

Američki vojnici uz bok s Kurdima i unovačenim vojnicima ISIS-a na tlu Sirije.

Nakon toga je istinu bilo jako teško poricati i skrivati, zbog toga su Amerikanci sredinom siječnja 2018. izjavili kako su u Siriji pomogli u stvaranju graničnih sigurnosnih snaga te da će te snage biti stacionirane duž granice između Sirije, Turske i Iraka. Amerikanci su također izjavili da će te snage imati jakost od 30 tisuća ljudi. S obzirom da se inicijalno radilo o Kurdima, Turcima se to činilo kao bacanje rukavice u lice i izazivanje na dvoboj, zbog toga je Turska odmah pokrenula niz krvavih ofenziva na Kurdistan, a Amerikanci su se povukli u svoju bazu u al-Tanfu.

Dok su Turci uništavali kurdske vojne ciljeve u Siriji, Amerika je sve to mirno promatrala.

Mnogi su opet prozivali Rusiju tvrdeći kako su Rusi izdali Kurde, naravno da takvo što nije istina, Rusija je u sklopu mirovnog sporazuma i suradnje sa sirijskim vlastima nudila jezičnu i političku autonomiju, SAD je nudio puno više – samostalni Kurdistan – zaboravljajući pri tome da ruši dvije samostalne međunarodno priznate države Irak i Siriju, te da ugrožava Tursku na čijem jugoistoku također žive Kurdi koji se godinama bore protiv te države. Amerika je, po tko zna koji put, ponudila nešto što nije smjela i nije imala pravo, pa ipak zapadnjački mediji o tome šute.

Zanimljivo je da je Pentagon izjavio kako će polovicu “pograničnih snaga” činiti Kurdi dok se regrutiranje druge polovice još čeka. Otprilike se u isto vrijeme otkrilo kako Kurdi prisilno novače pripadnike ISIS-a u svoje redove, što poprilično dobro objašnjava tko će biti druga polovica američkih pograničnih snaga koje bi navodno trebale osigurati mir i stabilnost na Bliskom istoku.

Amerikanci su također izjavili kako će na tlu Sirije ostati nakon pobjede nad Islamskom državom te da se neće povlačiti iz tog područja u daljnoj budućnosti, no takvi planovi bi se i te kako mogli izjaloviti jer su Turci jasno dali do znanja SAD-u kako se moraju odlučiti između podrške Kurdima ili podrške Turskoj.

Jedna od rijetkih fotografija djela američke baze na tlu Sirije.

Turska ima drugu najveću vojsku u NATO-u, te je do sada odlično služila Americi kako bi se smanjio ruski i iranski utjecaj na Bliskom istoku, ako je suditi po američkoj neaktivnosti za vrijeme turskih ofenziva na Kurde i nemogućnosti sprječavanja vojnog i obavještajnog zbližavanja Turske i Rusije, SAD bi mogao ostati praznih ruku, bez Kurda i bez Turske.

Koliki će i kakav značaj tada imati vojna baza triput veća od Libanona na tlu nepostojećeg Kurdistana – to tek trebamo vidjeti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Illegal US ‘airbase’ three times the size of Lebanon being set up in Syria

‘Threat to security’: Erdogan demands NATO take stand on US-backed Syrian Border Force

‘What right does the US have to defend illegal formations in Syria?’

US lets militants train, mount attacks from its Syrian bases – chief of Russian General Staff

U.S. Special Ops Elite Commandos Deployed to 149 Countries in 2017

Secret US military bases and CIA “Black” sites accidentally revealed by fitness app

Syria: Is Turkey’s attack on Afrin intended to split the US-Kurdish alliance?

Inconsistent US Response to Turkey’s Attack on Kurdish Militias Confirms Failure of American Strategy in Syria

Kurds choose the losing side once more: US strategy fails as Turks attack Afrin, Syria