PRIZMA DRUŠTVA

Ministar zdravstva može mokriti po ulici, za narod je to zabranjeno!

Autor: Anamarija Vukojević

Indijski ministar zdravstva Kalicharan Saraf uhvaćen kako urinira na ulici glavnog grada jedne indijske države. S obzirom na velike probleme s uriniranjem na javnim mjestima s kojim se bore svi veći gradovi svijeta, stvar ne bi bila tako šokantna da taj isti ministar nije jedan od najvećih promotora higijene i glasnogovornik kampanje Clean India koja zagovara prestanak mokrenja po ulicama.

Indijski ministar zdravstva Kalicharan Saraf šalje licemjernu poruku javnosti.

Kalicharan Saraf je veliki zagovornik stopiranja uriniranja i defekacije javnih prostora kroz projekt Swachh Bharat (Clean Indija – čista Indija) koji za cilj ima izgradnju milijuna javnih toaleta u ruralnoj Indiji.

Gornja fotografija njegova mokrenja na javnom mjestu je brzo postala viralna na društvenim mrežama nakon što ju je prvi tweetao član opozicije. Na fotografiji možete vidjeti Sarafa kako urinira po zidu dok njegov osobni asistent čeka da završi svoju rabotu.

Kad su ministra zdravstva Sarafa upitali za ovaj događaj on je rekao da se tu nema što komentirati i dodao:

Nije to neka velika stvar.

Kritičari su i njega i njegovu stranku Bharatiya Janata, koja upravlja Rajasthanom, optužili za licemjerje.

No, ne slažu se svi s ovom optužbom, neki njegovi simpatizeri smatraju da za to treba kriviti nedostatak javnih toaleta, te da se ministar samo našao u nezgodnoj situaciji.

Drugi ga osuđuju jer smatraju da je ovaj čin sramotan i da šalje pogrešnu poruku građanima.

Iako lokalne vlasti zapadne države Rajasthan novčano kažnjavaju one koji uriniraju po ulicama i cestama i to s 200 indijskih rupija odnosno tri američkih dolara, čini se da se to pravilo ne primjenjuje na sve.

Indija je zemlja poznata po slaboj higijeni, a mokrenje na javnim mjestima je sasvim svakodnevna stvar. Jedan od načina na koji se Indija bori s ovim problemom je i postavljanje slika božanstava na zidove. Iako je Indija iznimno religiozna zemlja čini se da ni takva ideja ne pomaže.

Sprječavanje uriniranja na ulicama Indije.

Osim nedostatka javnih toaleta problem se krije i u kulturalnim čimbenicima. Prema Bindeshwar Pathaku, osnivaču NGO Sulabh International koji rukovodi s 8.000 javnih toaleta širom Indije, pošast mokrenja i “kakanja” na javnim površinama je povezana s nedostatkom kulture u svezi higijene u čitavoj zemlji. Iako, po podacima iz 2011. godine, malo manje od polovice Indijaca imaju u svojim domovima sanitarne čvorove čini se da to ne mijenja njihovu lošu naviku.

Vlast pokušava na različite načine promijeniti navike Indijaca, kroz kampanju podizanja svjesnosti javnosti u svezi ovog problema uz pomoć velikih bilboarda na kojima osuđuju ovakvo ponašanje kao i malo žešći pristup uz pomoć “Pissing Tankera” koji ima zadatak pronaći krivce na ulici i javno ih osramotiti sa snažnim mlazovima vode. Pogledajte video koji slijedi o tome:

Očigledno je da indijska vlada ulaže velike napore kako bi spriječila ovu ružnu naviku kod svojih stanovnika, time se ministarova izjava kako se ne radi o nekoj velikoj stvari čini još licemjernijom. Kakvu poruku šalje ljudima koji su ga izabrali za visoku poziciju takvim svojim ponašanjem?

Naravno, Indija nije jedina zemlja u kojoj je ovo problem, pisali smo o tome kako se to riješava u Njemačkoj: Nijemci osmislili instant karmu za one koji obavljaju nuždu na ulici. U Hrvatskoj je kazna za vršenje nužde na javnim mjestima do 2.000 kuna, no čini se da niti ovako visoke kazne ne sprječavaju niti riješavaju ovaj problem.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Indian minister caught relieving himself on wall, says ‘no big issue’

Indian minister caught urinating in open

Indian state health minister caught urinating on wall

India Tries Public Shaming to Tackle Its Culture of Public Urination