PONERIZACIJA DRUŠTVA

Portreti bivšeg predsjednika i prve dame SAD-a reflektiraju američku iluziju i samozavaravanje

Autor: Ljubica Šaran

Kada su mediji otkrili oficijelni portret bivše prve dame SAD-a Michelle Obama javnost se zapitala zašto na samom portretu nema dotične gospođe, no kada je javnost upoznata i s oficijelnim portretom njena muža Baracka Obame, postalo je jasno kako je prikazivanje realnosti nepoželjno i neprihvatljivo. Portreti su tako postali predstava iluzije i kolektivnog zavaravanja – drugim riječima propaganda. 

Koliko su oficijelni portreti bivšeg predsjedničkog para daleko od stvarnosti?

Dva dana prije Valentinova u Nacionalnoj galeriji Smithsonian je objavljen portret bivše prve dame amerike Michelle Obama. Nju je “ovjekovječila” umjetnica Amy Sherald iz Baltimora koja je poznata po radovima navodne socijalne pravde. Nakon otkrivanja njenog “remek djela” nastao je muk u gledateljstvu, na nakon toga se prolomio pljesak.

Zašto na Michelleinom portretu nema nje?

Javnost i kritičari su ostali osupnuti, a neki su jednostavno objasnili kako bi bilo lijepo da je umjetnica na portretu gospođe Obama prikazala dotičnu, a ne nekoga tko joj uopće ne nalikuje.

Na Michellinom portretu nema same Michelle, zaključuje jedan korisnik Twittera.

Društvene mreže su u isti mah postavile pitanje gdje je Michelle i zašto je nema na njenom vlastitom portretu. Bez obzira na “zle jezike” Michelle je tijekom predstavljanja portreta izrazila zahvalu te je nekoliko puta kazala kako je “bez riječi” uz zaključak kako je “predivan”.

Gdje je Michelle Obama i tko je dama na njenom oficijelnom portretu?

Drugi su se zapitali je li to “socijalna pravda” da se bivša prva dama predstavi kao ljepotica bez mane.

Kopije postaju nova remek djela.

U isto vrijeme i na istom mjestu je objavljen i oficijelni portret bivšeg predsjednika Baracka Obame, njegov portret je napravio Kehinde Wiley poznat po kopiranju remek djela klasičnih slikara, no s ubacivanjem Afroamerikanaca u slike umjesto originalnih bjelačkih pandana.

Pomislite li kako je riječ o modernom rasizmu, tada će vas optužiti da ste sami rasist.

Kehinde Wiley je podigao dosta prašine jer je svoje ženske modele predstavljao na način da u rukama drže otkinute glave bjelkinja.

Ponosni umjetnik pozira uz svoja djela.

Kritičari su zaključili kako bi, da je riječ o bijelcu, nastala prava mala salva negodovanja smatrajući kako je riječ o rasizmu, no da se danas Afroamerikancima dozvoljava puno toga te da se njih za iste “grijehe” ne smije nazivati rasistima ili okarakterizirati njihova djela bilo kakvim negativnim atributima.

Barackov oficijelni portret.

Neki su zaključili kako je umjetnik relativno pogodio crte lica samoga bivšeg predsjednika no da je zelena pozadina u potpunom neskladu s djelovanjem i radom Baracka Obame koji će ući u povijest s činjenicom da je dobio Nobelovu nagradu za mir nakon što je tek ušao u predsjednički ured te s činjenicom da je za vrijeme svog predsjedovanja bacio najviše bombi na civilno stanovništvo diljem svijeta, točnije na zemlje koje je SAD navodno trebao demokratizirati vraćajući ih bombama u “kameno doba” uništenjem infrastrukture, privrede i nedužnih ljudi.

Uradak nepoznatog umjetnika koji smatra kako je pozadina puna američkih dolara “zelembača” upravo ono što nedostaje Obaminom portretu.

Nedugo nakon objave Obaminog portreta “eksplodirale” su društvene mreže, nevjerojatno je da su Amerikanci stvarali najviše alternativnih “portreta” za koje su smatrali da puno bolje dočaravaju stvarnost.

Za najmlađeg dobirnika Nobelove nagrade za mir se spremio poseban dodatak portretu. Obama okružen bespilotnim letjelicama.

“Kritičari” Obaminog portreta su pokušavali parodijom prikazati stvarnost, neki su na pozadinu portreta dodali američke dolare, a drugi su dodali američke bombardere smatrajući da zbog uništenja brojnih država bespilotnim letjelicama i bombama i bezrazložnog zaduživanja SAD-a bivši predsjednik zaslužuje drugačiji portret.

Portret koji odgovara Obaminoj domaćoj politici.

Neki su Obamu “doradili” u skladu s njegovim jačanjem svekolikog prisluškivanja Amerikanaca i modernih sredstava komunikacije. Podsjećamo kako je za predsjedavanja Baracka Obame ojačao rad obavještajnih agencija i prisluškivanje vlastitog naroda iako te iste službe nisu imale zakonske naloge za praćenje i špijuniranje.

Ništa bez parodije.

S obzirom da je središnjica Obamine demokratske stranke stvorila nekoliko afera kako bi predsjednika Donalda Trumpa onemogućila u radu, neki su stvorili i posebnu doskočicu koja bi navodno više odgovarala trenutačnoj američkoj političkoj stvarnosti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Michelle Obama unveils official portrait – audience reaction says it all

Obama portrait artist likes to paint African-American women holding heads of decapitated white women

10 Hilarious Responses to President Obama’s Portrait

Obama portraits draw mixed reactions on social media

Non-traditional Obama portraits draw mixed reactions

Yes We Scan: Shepard Fairey Likes Obama NSA Parodies, ‘Pleased’ With Subversive Symbolism