BORBA PROTIV PEDOFILIJE

DJEČJI BRAKOVI – Kulturoški fenomen s kojim se Europa ne zna nositi

Autor: Danijela Nemeček

Iako nikada dosada nismo aktivno razmišljali o pojmu dječjih brakova u Europi, u posljednje vrijeme se podiglo dosta prašine oko te teme, poglavito dolaskom izbjeglica, te sudarom dviju kultura. Nemalo je reći da su u toj cijeloj prašini isplivali itekako poveći kosturi iz ormara na obje strane. Poznato nam je kako se danas mnoge svjetske organizacije, poglavito Unicef, bore protiv dječjih brakova. Njihov napor je, dakako, otežan zbog raznoraznih tradicija u različitim dijelovima svijeta, neodređenih zakonskih okvira velikog broja država koje ne navode nikakvu donju granicu dobi za brak. Tamo gdje je određena dobna granica od 18 godina, postoje opet načini da maloljetna osoba stupi u brak (poglavito se radi o djevojkama i djevojčicama čak i u modernim društvenim uređenjima poput Europe) i to putem roditeljske dozvole, pogotovo ako se radi o maloljetničkoj trudnoći. Svaki brak u kojem je osoba mlađa od 18 godina, u većini društava smatra se dječjim brakom.

Kako se Europska Unija nosi s maloljetničkim brakovima? Skloni smo uvjerenju kako su djeca zadovoljavajuće zaštićena od prisilnih brakova, pa ipak europska stvarnost je daleko od naših uvjerenja.

Kako je započelo dizanje prašine? Znamo već i predobro, kada se užasi događaju dovoljno daleko od naših krasnih uređenih i idiličnih života, kada ih promatramo na primjer na vijestima, zašto se time zamarati? Pa dovoljno je daleko da nije naša briga. Ne, pa to se ne događa kod nas, zašto bi se bavili tom temom? Sve to skupa nikada nije ničija stvar, mi na to niti moramo niti trebamo utjecati. I prebacimo program na nešto zabavno, ne pitajući se kakvo je društvo u kojem živimo i možemo li učiniti išta da ga poboljšamo? Okretanjem glave, zasigurno ne. No, ne želite li se probuditi i imate želju i dalje idilično uživati u bezbrižnosti svoje svakodnevice, nemojte dalje ni čitati. Tema dječjih brakova je poprilično mučna, jer se radi o ozakonjivanju pedofilije, a neugodno biste se mogli iznenaditi kada vidite da i nije baš tako daleko kako ste mislili.

Izbjeglice su žrtve globalizacije, ali psihopate na vlasti ih koriste kao oružje kako bi se stvorio kaos u Europi.

Dolaskom izbjeglica u Njemačku, najednom se uzburkalo čitavo društvo: s njima su stigli i dječji brakovi. Kako navodi Die Zeit, 2016. godine registrirano je 1475 dječjih brakova među izbjegličkom populacijom. 361 od toga uključuju osobu mlađu od 14 godina. Podsjetimo se, izbjeglice dolaze često iz zemalja koje nemaju reguliranu minimalnu dob za brak (uglavnom djevojčice), te nas može šokirati činjenica da su neke djevojčice udane čak i u dobi od 9 godina. Zemlje koje nemaju reguliranu nikakvu dobnu granicu (pojam ćemo objasniti kasnije tijekom članka), podrazumijevaju da je seks izvan braka zabranjen, te zbog svojih tradicija, običaja i vjere žene djecu već i prije pubertetske dobi.

Nabrojimo ih:

 1. Libija
 2. Sudan
 3. Saudijska Arabija (nedavno počašćeni u UN kao zaštitnici prava žena)
 4. Iran
 5. Afganistan
 6. Pakistan

Promotrimo bliže izdanu statistiku od 1475 dječjih brakova, prema zemlji podrijetla:

 1. 664 maloljetnika u braku potječe iz Sirije
 2. 157 iz Afganistana
 3. 100 iz Iraka
 4. 65 iz Bugarske (EU)
 5. 41 iz Poljske
 6. 33 iz Rumunjske
 7. 32 iz Grčke

Najviše maloljetnika u braku su djevojčice – 1152, dok su ostatak dječaci. No sud u Njemačkoj može dozvoliti brak osobe koja je navršila 14 godina, što su vlasti u Bambergu i učinile, u slučaju dječjeg braka između dvoje Sirijaca. Kako je to moguće, ako smatramo da na području Europe dječjih brakova nema? Zapravo ima, i tu počinje naša podugačka priča.

Zašto se djevojčice prisiljavaju na udaju? Tradicionalni sustavi, drugi razlozi, zbog miraza, pritisak rođaka, izgovori u svezi sigurnošću djevojčica, pritisak užeg dijela obitelji, zbog vlasništva nad zemljom, ekonomski problemi i neimaština.

Broj dječjih brakova, prije izbijanja rata, bio je oko 15% današnjeg broja. Kada je izbio rat, mnogi roditelji su šakom i kapom poudavali kćeri bilo koje dobi, računajući da će im suprug biti zaštita na putu bijega, od nasilja i silovanja. No dječji brak je dječji brak i za to ne može i ne smije biti isprika – nikada.

Mnogi parovi su dolaskom razdvojeni i maloljetni partner je stavljen pod nadzor socijalne službe i u dom, gdje se provjerava da li je bio brak iz prisile ili zaista u pitanju bila – ljubav?

Kako Crkva zarađuje na grijesima vjernika? Obratite pažnju na “ženidbu” s maloljetnicom i incest. Za nekoliko desetina kuna Crkva će vam oprostiti ako ste imali seks s maloljetnicom i ako ste je vjenčali, ista stvar je i s incestom.

Pritom ne smijemo zaboraviti i zakonske okvire države u koju su stigli: u Njemačkoj morate imati 18 godina da biste smjeli stupiti u brak, od 16 do 18 godina, vaš skrbnik ili roditelj potpisuju suglasnost, ALI….crkveni brak možete sklopiti već sa 14 godina starosti. I opet ALI….tu se i u modernoj državi Europe pronalazi često koji slučaj braka u kojemu je osoba od 15 godina. Konkretno slučaj primjera dolazi iz njemačkog grada Düsseldorfa. Tamo je socijalna služba dopustila brak dvoje Sirijaca, budući da je djevojčica bila u visokoj trudnoći, a brak sklopljen u stranoj državi. Provjerom su “ustanovili” da nije bilo nikakve prisile na brak.

Drugi slučaj iz Brandenburga svakako je duboko zabrinjavajući. Nakon što su roditelji reagirali pri socijalnim službama i samom sudu, kako bi razdvojili 15-godišnju kći od 30 godina starijeg muškarca s kojim je bila “u vezi”, sud je zaključio da bi zabrane i ostale mjere mogle naškoditi djevojci budući da odaje vrlo razumnu osobu koja shvaća svoje odluke. Primjećujemo da se u cijelom slučaju uopće nije potegnulo pitanje pedofilije, iako se očito radi o muškarcu o 45 godina starosti, te ako djevojčica već sa 15 godina živi kod njega, logično je za pretpostaviti da je mamljenje počelo i prije najniže zakonske dobi za smisleni pristanak.

Propusti su veliki, no čini se da ih ima u svim zemljama svijeta, te niti jedna nije pošteđena dječjih brakova.

No, kako bilo, na prostoru Balkana npr., u Federaciji BIH krivičnim zakonom je zabranjeno stupiti u brak s osobom mlađom od 16 godina, isto tako i u izvanbračnu zajednicu (koja traje duže od 3 godine ili kraće ako je u njoj rođeno dijete).

Zakonom je propisano da u brak ne može i ne smije stupiti osoba ispod 18 godina, no u jednoj stavci dozvoljeni su izuzeci:

„ Brak ne može sklopiti osoba koja nije navršila 18 godina života. Najniža zakonska granica je 16. godina i to samo ako sud utvrdi da je osoba sposobna za obavljanje bračnih dužnosti i prava, te da je brak u njenom interesu.“

Dodatno, istu stvar nalazimo u hrvatskim zakonima:

2. PRETPOSTAVKE ZA VALJANOST BRAKA

Punoljetnost
Članak 25.
(1) Brak ne može sklopiti osoba koja nije navršila osamnaest godina života.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sud može u izvanparničnom postupku dopustiti sklapanje braka osobi koja je navršila šesnaest godina života ako utvrdi da je mentalno i tjelesno zrela za brak te da je sklapanje braka u skladu s dobrobiti te osobe.

Promotrimo stanje u Hrvatskoj. Seksualni odnos s osobom mlađom od 15 godina smatra se silovanjem, jer do te dobi se zakonski smatra da osoba ne može dati smisleni i svojevoljni pristanak. Da bi stvar bila još gora, ne tako davne 2013. godine ta dobna granica iznosila je tek 14 godina. No u zakonu isto tako stoji da seksualni odnos u toj dobi nije kažnjiv ako razlika u godinama oba partnera iznosi do tri godine, što znači ako djevojčica od 14 godina i maloljetnik od 17 godina stupe u seksualne odnose, on neće krivično odgovarati. Ako djevojčica ostane trudna, i žele stupiti u brak, čeka se navršenih 16 godina. Očito smo i mi preuzeli “Zakon o Romeu i Juliji”.

Koliki besmisao proizlazi iz ove dvije stavke zakonodavnog sustava, zaključite sami: brak ne može sklopiti osoba koja nije navršila 18 godina, ali sud može dopustiti sklapanje braka ako je osoba navršila 16 godina.

U judaizmu nalazimo jedan zanimljiv propis iz prošlosti: „7. dob – maloljetna i nedorasla djeca nisu sposobna sklapati valjanu ženidbu bez očevog pristanka. Muškarci u doba punoljetnosti ulaze u 13. godini, a djevojke sa navršenih 12 godina života. Muški Židovi su bili dužni, po talmudskom pravu, da se žene u dobi do 20 godine, dok za djevojke nije postojala granica.

Isto tako, gledajući prošlost, iskočio je zanimljiv podatak i o Katoličkoj crkvi. Naime, u 12. stoljeću sljedeći rimski zakon je drastično promijenio zakonske standarde koji je dopustio kćerima preko 12 godina i sinovima preko 14 godina da stupaju u brak bez roditeljskih dopuštenja.

Još jedna crtica iz povijesti dječjih brakova dolazi nam iz – Engleske. Prevedeno, zakon o dobnoj granici, iz 1275. godine, The Statue of Westminster 1275., ukratko smatra se prekršajem silovati djevu od tadašnjih propisanih 12 godina podobnih za brak, bez obzira da li je dala pristanak ili ne. U 12. stoljeću pravnik Gratian, utjecajni osnivač kanonskog zakona u srednjovjekovnoj Europi, prihvaća da je ulazak u pubertet prihvatljiv kao dob za brak, ali je svakako smislenije glede pristanka kada bi djeca bila ipak starija od 7 godina. Neki dijelovi vlasti su tvrdili da dobna granica može biti i niža. Brak bi u tom slučaju i dalje bio važeći, ako niti jedna stranka ne bi proturječila bračnom dogovoru, ili ako brak ne bi bio konzumiran prije puberteta. Što znači da su, ponekad, odrasli muškarci „rezervirali„ svoje buduće mlade dok su bile još malena djeca, te ih do izvjesne dobi odgajali u vlastitoj kući, da bi mogli u pubertetu uživati u blagodatima braka. Postoje i zapisi iz 1564. godine gdje su vjenčani trogodišnjak John i dvogodišnja Jane u Chesteru, Engleska.

Prošarajmo malo po svijetu.

U Siriji je stanje definitivno drugačije. Podaci iz 2009. godine otkrivaju kako je zakonska granica za stupanje u brak 17 godina, no suci mogu dopustiti brak i u mlađoj dobi, npr. 13 godina za ženski spol i 15 godina za muški spol. U Hong Kongu, ako ste mlađi od 21 godine, potreban je pristanak oba roditelja ili oba skrbnika. Zasad najbolja verzija u čitavom svijetu.

Luksemburg je pak sa područja Europe bio u prošlosti malo zločest: 1997. godine još uvijek nisu imali donju dobnu granicu za brak, te je dijete moglo stupiti u brak već ulaskom u pubertet, gdje država nije baš potpuno naklono gledala na sklapanje braka ispod dobi od 16 godina. Srećom, do danas su promijenili svoje zakonske okvire, te u brak smiju stupiti dvije osobe koje su napunile 18 godina, s tim da bar jedan od budućih supružnika ima službeno mjesto boravka u Luksemburgu, brakove za one ispod 18 mora odobriti javni tužioc.

Nepal, ispod 20 godina starosti potreban je pristanak roditelja ili skrbnika za oba spola.

28-godišnji Nigerijac se oženio za 10-godišnju curicu. Kako je moguće da se u XXI. vijeku takve stvari još uvijek događaju?

Nigerija: iako je zakonska granica 18-19 godina, u nekim dijelovima zemlje smiju se ženiti djeca u dobi 12 do 15 godina, dok čak postoje i običajni zakoni gdje se dijete smije oženiti s 9 godina. Iako su u većini dijelova države ovakvi slučajevi zabranjeni, takvi brakovi još uvijek postoje (podaci za 2009. godinu, no pretpostavljam da se oko toga baš i nije puno promijenilo).

Libanon, prema podacima iz 2009. godine, ima slučajeva ženidbe djece u rasponu od 9 do 15 godina, a da li se u dobi od 9 godina smije dijete okovati u instituciju braka, odlučuje naravno vlast, budući da nije propisana nikakva dobna granica.

SAD

Budući da se SAD sastoji od više saveznih država, svaka zasebno ima svoje zakone o minimalnoj dobi za stupanje u brak. U većini država je procedura takva da ako su oboje navršili 18 godina, smiju stupiti u brak bez ikakvih problema (ne zaboravimo pritom da se u SAD osoba smatra punoljetnom s 21 godinu, i tek s navršenih 21. godina smije npr. kupiti alkohol).

Ako je osoba mlađa od 18 godina, potreban je pristanak roditelja ili skrbnika; dok se za one ispod 16 godina zahtijeva, uz privolu roditelja, još i sudsko odobrenje braka.

 • District of Columbia – apsolutna zabrana stupanja u brak ako je osoba mlađa od 16.
 • Georgia, Illinois, Tennessee – ne izdaju bračne dozvole mlađima od 16 godina.
 • Hawaii – ako je osoba stara 15 godina, treba doduše malo više papirologije i odobrenja, ali može stupiti u brak.
 • Kansas – najniža zakonski propisana dob za stupanje u brak je 15 godina.
 • Massachusetts  – za sve koji su ispod 18 godina zahtijeva izričito sudska odobrenja.
 • Michigan – za maloljetnike ispod 16 (dakle 15 godina ili čak još manje) traži se sudsko odobrenje, iznad 16 godina dovoljan je roditeljski pristanak.
 • Mississippi –  gdje je za stupanje u brak ispod dobi od 21 godinu potreban pristanak roditelja, ali djevojčice ispod 15 godina i dječaci ispod 17 godina ne mogu dobiti ni sudsku dozvolu za brak.
 • Montana – ne izdaje dozvole za brak osobama od 15 godina ili manje.
 • Nebraska – izdaje bračne dozvole tek od 17. godine, svi ispod 19 godina trebaju roditeljski pristanak.
 • New Hampshire – ispod 18 godina se ne može dobiti dozvola za brak bez roditeljskog pristanka i sudskog odrješenja. Mlade moraju biti stare najmanje 13 godina (!?), a ženici najmanje 14 godina.
 • New York – ispod 18 godina roditeljski pristanak, 14 ili 15 godina sudsko odobrenje, ispod 14 godina starosti ne izdaju se dozvole za brak (slične propise ima i North Carolina.)
 • Oregon – ne izdaje dozvole za brak za one ispod 17 godina.
 • South Carolina – minimalna dob za stupanje u brak za ženski spol je 14, za muški 16 godina.
 • Utah – ispod 16 godina traži se dodatno sudsko odobrenje.
 • Wyoming – ispod 15 traži se sudsko odobrenje.

U Njemačkoj je prihvaćena dobna granica čak na granici od 14 godina, dok Francuska svakako predvodi s prijedlozima za dob pristanka od 13 godina, budući da nisu do sada imali propisani zakon koji bi štitio djecu od pedofila.

Svojevremeno su upravo Francusku potresali skandali oko nekoliko slučajeva gdje su se odrasli upuštali u seks sa 11-godišnjom djecom, ali tužioci nisu podizali optužnice za silovanje, jer su djeca navodno sama pristala i išla s odraslima. Može li 11-godišnje dijete zaista svjesno dati pristanak na seks s odraslom osobom?

No, zašto spominjem dobnu granicu kada govorimo o dječjim brakovima? Zakoni su tu vrlo mudro i vješto sročeni, gotovo možemo posumnjati da su iste pisali sami pedofili. Ukratko, da bi se opravdao seksualni odnos s djetetom koje nije doseglo zakonsku dob za stupanje u brak, smišljena je još dobna granica kako bi se popunila rupa u zakonima od godinu ili dvije. Tako ako u Francuskoj bude izglasano 13 godina za najnižu dobnu granicu, onda jedan npr. 47-godišnjak neće pred sudom odgovarati ako se upustio u seks s djetetom koje po zakonu dobno nije podobno stupiti u brak, ali je očito sposobno dati smisleni pristanak za taj čin.

Koja je po vama dobna granica seksa s djetetom ili dječjeg braka? Zakonodavci to svakako vide drugačije, pogotovo u zemljama s patrijarhalnim ustrojem.

Zasada je i dalje vodeća zemlja po pitanju dječjih brakova Indija. 2001. godine u Indiji je bilo registrirano doduše nula brakova u kojima su djeca do 10 godina, ali zato 1,4 milijuna djece od 10 do 14 godina u braku. Do 2009. godine te brojke su pale za 46%. Podsjetimo se da je zakonska minimalna dob za stupanje u brak u Indiji 18 godina za djevojke, te 21 godina za mladiće. Isto tako je primijećeno da se postotak dječjih brakova povećava kako je veća udaljenost od urbanih područja. Srećom po mnogu djecu, nekoliko saveznih država Indije je prihvatilo jednu novu praksu, “Apni Beti, Apna Dhan” (Moja kći, moje bogatstvo). Sastoji se u tome da država isplaćuje roditeljima iznos od 390$ nakon djevojčinog 18-tog rođendana, ako ista do 18 godina nije stupila u brak.

Prema kampanji Girls Not Brides, svaka treća žena u razvijenim zemljama svijeta je stupila u brak prije 18-te godine. Ako je dana jasna definicija što je to dječji brak (tj. brak u kojem se nalazi osoba mlađa od 18 godina), čini se da su zakazali svi moderni zakonodavni procesi koji štite maloljetne osobe.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Marriageable_age

http://chartsbin.com/view/sr6.

http://www.independent.co.uk/news/world/the-lowest-age-you-can-legally-get-married-around-the-world-10415517.html

https://www.thespruce.com/legal-age-marriage-laws-by-state-2300971

https://sh.wikipedia.org/wiki/Uzrast_seksualne_saglasnosti

https://zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon

https://www.ageofconsent.net/world/germany

https://www.usatoday.com/story/news/world/2017/11/22/france-sex-consent-age-minimum/886388001/

http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-09/kinderehen-deutschland-fluechtlinge-minderjaehrig

https://www.focus.de/politik/ausland/fluechtlingskrise-im-news-ticker-fluechtlinge-bringen-kinderehe-nach-deutschland_id_5618772.html

http://www.wz.de/lokales/duesseldorf/jugendamt-erlaubt-15-jaehriger-die-ehe-1.2407361

https://hr.sott.net/article/16508-Pokusava-li-Francuska-normalizirati-pedofiliju