PRIZMA DRUŠTVA

Odsječene glave, operacijska sala, zmije, zmajevi i klošari – najnovije od Guccija

Autor: Ljubica Šaran

Moda definitivno nije tema koja nas interesira, no i te kako ukazuje u kakvom je nemilom stanju naše društvo. Milanski tjedan mode je navodno dosegao “vrhunac” s najnovijom Guccijevom modnom revijom u kojoj su skupi kičasti i klošarski modeli ukrašeni modnim dodacima poput odsječenih glava, živih zmija, plastičnih zmajeva, Pussy Riot kapa, a sve u morbidnom okružju operacijske sale. 

Ništa nas više ne može iznenaditi. Moda je postala psihopatsko igralište.

Nakon golih zadnjica, modela koji nose druge modele u degutantnim pozama te ogoljelih muških spolovila, Gucci je prikazao poprilično “konzervativnu” modnu reviju, no s interesantim “twistom” – naime moda danas treba izazvati zgražanje, šok, nevjericu i po mogućnosti što više nehumanosti i neukusa kako bi se prodala i kako bi se što više prenosila po medijima.

Za modni dodatak Gucci je ove godine odabrao kopije “odsječenih” glava modela.

Uz takva mjerila Guccijeva modna kolekcija za jesen i zimu 2018. je pravi pravcati pogodak. Pogledajmo dijelove same revije.

Modni dizajner Alessandro Michele je ovogodišnjia zvijezda Guccija čiji uraci nalikuju na pražnjenje hipijevskih ormara i garderobe preminulih stanara umirovljeničkog doma. Da stvar bude “bolja” tu su i parole poput “Pussycat. Kill! Kill!” kako bi se “visokoj modi” dale zadovoljavajuće političke poruke jer i se odnose na Pussy Riot i njihov “banditski” šund pristup obleki.

Koji uzor – Pussy Riot.

Očigledno je kako je Michele i te kako zaokupljen ruskim glazbenim neukusom jer je napravio i brojne verzije “banditskih kapa” po kojima su Ruskinje bile poznate.

Od kakofonije boja i nesklada dezena nas boli glava.

Zaista je teško reći pati li Michele od kakvog poremećaja jer estetskoga štiha uopće nema, a boje su u najmanju ruku kakafonične, jednako kao i “pogreške” u odabiru konfekcijskih brojeva.

A kad već nije kreativno i estetski vrijedno, neka bude morbidno i odvratno. Modna revija osmišljena poput operacijske sale.

Jasno nam je da su današnji modeli neuhranjeni, anoreksični i bulimični jer modnoj industriji takvo što odgovara, naime mršavo je ‘in’ od 60-tih godina XX. vijeka zato što se za manje konfekcijske brojeve troši manje materijala, dakle najmanje se zarađuje na velikim brojevima.

Model koji nalikuje srednjovjekovnom asteničnom psihopatu nosi zmaja. Reklama za Igre predstolja ili zaljubljenost u lizarde 4D?

Michele je u tom slučaju poprilično netipičan, naime svi njegovi modeli su preveliki, šlampavi i neuredni.

Ako vam se treba obući u maškare preporučamo Guccija. Garant ćete preplašiti mnogo djece.

Neki modeli su obične krpice, u pravom smislu te riječi, koje jedva što pokrivaju, takvo što je poprilično začuđujuće, ako znamo da je kolekcija namijenjena za jesen i zimu. Možda je Michele računao da će se neki modeli nositi isključivo u tropskim predjelima.

S obzirom da se radi o kolekciji za jesen i zimu ovakav model bi se mogao nositi isključivo u tropima po mogućnosti u kakvoj zemlji Trećeg svijeta.

Ovo je četvrti članak na Matrix Wordlu posvećen modnim krikovima. Žao nam je što moramo konstatirati kako modu više ne doživljavamo kao predmet estetike i pozitivne ljudske kreativnosti već, ako je suditi po stanju na terenu, kao očigledni pokazatelj ponerizacije društva i katastrofalnog upliva psihopatije u Haute couture za koju korisnici i ljubitelji moraju izvdvojiti poprilične sume novaca.

Što ružnije to “bolje”.

Naravno da se čitatelji ne moraju slagati s našim stanovištima i mogu smatrati kako su ovakvi kreativni izričaji “sasvim normalni” pa čak i “potrebiti” jer je visoka moda “oduvijek” bila malčice “pomaknuta”. Drugi pak mogu pomisliti kako smo mi nerazborito konzervativni pa čak i zaostali u svojim svjetonazorima, pa ipak držimo kako je ukazivanje na psihopatske izričaje postalo od esencijalne važnosti jer je ponerizacija društva toliko uzela maha da je jasno možemo razaznati ama baš svugdje od politike do edukacije, od industrije zabave do mode.

Psihopatima više ništa nije “sveto” ne postoji područje ljudske misli i djelovanja koje oni nisu oskrnavili.

Uživajte u galeriji, ako možete.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Slične teme:

“Mrtvi” modeli i ogoljela spolovila – kakvo društvo takva “moda”

Moda psihopatskog društva i dehumanizacija na djelu!

Psihopatsko društvo zatire muževnost

Izvori:

Models Carried Their Own Severed Heads At Gucci’s Nightmarish Milan Fashion Show

Gucci | Fall Winter 2018/2019 Full Fashion Show | Exclusive

The Gucci Fall/Winter 2018 Show Included Faux Severed Human Heads and “Dragon Puppies”

Photos: Gucci runway show features severed heads, ‘dragon’s puppies’