TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Jeftini filter od grafena pretvara prljavu morsku vodu u pitku vodu

Autor: Ljubica Šaran

Australijski znanstvenici su stvorili tehnologiju bio-razgradivih filtera od grafena s kojima u jednom jedinom filtriranju mogu ukloniti sve prljavštine i soli iz morske vode. Revolucionarni izum je jeftin i jednostavan za primjenu, te bi mogao poslužiti za opskrbljivanje kompletne ljudske populacije s potpuno čistom pitkom vodom.

Najnoviji biorazgradivi filteri bi mogli riješiti problem nedostatka pitke vode i brojne ekološke katastrofe.

S vremena na vrijeme naletimo na nevjerojatne ljudske izume, jedan od takvih izuma je biorazgradivi filter napravljen od soje i grafena s kojim se najprljavija morska voda u jednom filtriranju pretvara u čistu pitku vodu.

Proizvodnja i palikacija grafena je inače skupocjena i zahtjeva sofisticiranu tehnologiju, no australijsku istraživački tim CSIRO-a je otkrio kako napraviti efektan biofilm s grafenom koji se može aplicirati na gotovo sve vrste površina. Grafenski bio film bi čak mogao plutati na površini toksične morske vode te je u kratkom roku pretvarati u čistu morsku vodu. S dodatkom grafen-oksida filtriranje izvlači sve soli iz mora i na takav način se dobija najjedostavnija i najeftinija desalinizacija i filtracija s jedinstvenim oktićem.

Jeftini Graphair filteri bi uskoro mogli postati dostupni javnosti. Luka u Sidney je uspješno filtrirana do nivoa pitkosti u samo jednom filtriranju s Graphairom.

CSIRO tim je novu inačicu grafena nazvao “Graphair“, zbog korištenja sojinog ulja na koji se aplicira grafen produkcija je jeftina i brza, a uz to i poptuno ekološka jer se razgrađuje na neopasne spojeve nakon upotrebe.

Jeftin i efikasan bio razgradivi filter od grafena i sojinog ulja.

Izumitelji su prve eksperimente s filtracijom vode napravili s običnim filterima za vodu na koje su stavili premaze Graphaira. Mikroskopski nano kanali Graphaira su blokirali toksične spojeve i soli no uspješno su propuštali molekule vode.

Ljudi zaslužni za pronalazak najboljih filtera na svijetu.

Graphair je dokazao svoju uspješnost s filtracijom prljave morske vode iz luke u Sidneyu koja je poznata po skupljanju različitih vrsta otpada od motornih maziva i goriva do industrijskih otpada i organskih otpada iz kanalizacije. Nakon samo jednog filtriranja prljava morska voda Sidneya se pretvorila u pitku vodu koja zadovoljvava standarde za ljudsku upotrebu.

Voditelj istraživanja Dong Han Seo je opisao projekt na sljedeći način:

S Graphair filterima smo uspjeli održati visoke standarde filtracije vode puno dulje od običnih filtera. Problem običnih filtera je u tome što se na membranama skupljaju otpaci što usporava protok vode, a s korištenjem im se gubi filtracijska moć. U testovima smo tijekom 72 sata filtrirali usporedno prljavo morsku vodu na običnim filterima i na Graphair filterima. U to vrijeme obični filteri su pali na 50% svoje efikasnosti dok grafenski filteri uopće nisu izgubili svoju efikasnost.

Istraživački tim će sljedeće godine započeti ispitivanja Graphair filtera u nerazvijenim zemljama kako bi ispitali njihovu punu uporabu. Namjera im je postavljanje ovakvih filtera u komunalnu vodoopskrbu kako bi do potrošača stizala čista voda bez otpadaka, patogena, toksina i soli.

Studija je objavljena u znanstvenom žurnalu Nature Communications.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Graphene filter makes even Sydney Harbour water drinkable

Scientists making harbour water drinkable

This New Graphene Invention Makes Filthy Seawater Drinkable in One Simple Step

This New Graphene Invention Makes Filthy Seawater Drinkable in One Simple Step