SVIJET POD LUPOM

VATERLAND KAPUT: Nijemci traže spolno neutralnu himnu, a Šveđani dobili spolno neutralnog Boga

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što su Kanada i Austrija prekrojile svoje himne tako da su postale spolno neutralne “pjesmice” na redu je i Njemačka. U posvemašnjem metežu raznoraznih htijenja kako se navodno ne bi “vrijeđao niti jedan spol” Švedska je otišla korak dalje te je državna Protestantska crkva počela koristiti spolno neutralnu inačicu “Boga”.

Nijemci se još muče sa spolno neutralnom himnom, no Šveđani su dobili spolno neutralnoga Boga kako se nitko ne bi našao uvrijeđenim.

Predsjednica nacionalnog odbora za jednakost Kristin Rose-Moehring je izrazila svoje uvjerenje kako će uskoro njemačka nacionalna himna dobiti spolno neutralni predznak izbjegavajući pri tome riječ “Vaterland” koji bi najtočnije mogli prevesti sa srpskom inačicom dovoljno razumljivom i u Hrvatskoj – “otadžbina” jer naša riječ “domovina” nikako ne može dočarati “bezobrazni” muški štih koji ultraliberalima smeta. Rose-Moehring je ovaj “problem” ovako objasnila pred novinarima:

“Zašto ne napravimo našu nacionalnu himnu tako da ona bude spolno osjetljiva? Koga bi takvo što povrijedilo?”

Rose-Moehring je predložila da se umjesto riječi “Vaterland” koristi riječ “Heimatland” koja bi najbolje odgovarala našoj riječi “domovina”.  Iz ovog odbora se također čulo kako bi trebalo zamijeniti i riječ “bratski” unutar same himne jer se to odnosi isključivo na “muški dio populacijie” te su predložili da se umjesto toga ubaci riječ “hrabro”.

Kristin Rose-Moehring traži promjenu nacionalne himne Njemačke kako bi ona odražavala spolnu jednakost.

Dotična dama se nadala kako će se promjene prihvatiti do ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, pa ipak to se nije dogodilo. Iako je ovaj prijedlog stvorio masovnu debatu kako u javnosti tako među političarima i intelektualcima, njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da “za sada ne bi mijenjala državnu himnu” no to ne znači da će ona ostati u nepromijenjenom stanju, jer se sve više čuju zahtjevi za “spolno osjetljivom verzijom”, a dođe li prijedlog do Njemačkog parlamenta Merkel neće moći napraviti ništa. Interesantno je kako su Merkelicu do sada smatrali feministicom i vatrenom zagovornicom jednakosti spolova, no čini se da svjetski mediji rijetko kada podnose istinu, a više se priklanjaju željnom razmišljanju i projekciji.

Anglea Merkel za sada ne bi mijenjala državnu himnu.

Kako god bilo Nijemci su se podijelili u dva različita tabora, dok su na jednoj strani ultraliberali i njihove pristaše, na drugoj strani su tradicionalisti i ljudi koji smatraju da se himna nema zašto mijenjati jer je takva od njena stvaranja tijekom 1841. kada ju je smislio Hoffmann von Fallersleben. Zapravo njemačka himna se djelomično mijenjala samo tijekom Hitlerove vladavine i 1991. kada su se obje Njemačke ujedinile.

Poglavarica Švedske crkve nadbiskup Antje Jackelen krsti princa Aleksandra od Švedske.

Unatoč promjenama u nacionalnim himnama Kanade i Austrije, Švedska je prešišala sve u odluci koja je poprilično interesantna. Naime Švedska evanđelistička luteranska crkva koja je, između ostaloga, zadužena za krunidbu švedskih monarha, krštenje prinova kraljevske obitelji, vjenčanja, posljednje pomasti i ostale svete sakramente, je odlučila kako će iz svoje Biblije, misa i vjeronauka izbaciti riječi “Bog”, “gospodin”, “spasitelj” i slično te iste zamijeniti sa spolno neutralnim riječima. U pripremi je novo izdanje crkvenoga udžbenika koji će sadržavati spolno neutralne himne, psalme i molitve.

Poglavarka Švedske crkve nadbiskup Antje Jackelen u primanju kod pape Franje.

Novi crkveni jezik će stupiti na snagu 20.05.2018. za vrijeme blagdana silaska Duha svetoga. Vrhovnica Švedske crkve nadbiskup Uppsale Antje Jackelén je objasnila kako su želje za spolno neutralnim nazivima u Crkvi počele kolati teološkim i crkvenim kuloarima još tijekom 80-tih godina XX. vijeka, a same promjene je objasnila sljedećim riječima:

“Teološki govoreći mi jako dobro znamo kako je Bog van spolnih odredbi, Bog nije ljudsko biće.”

Unatoč odluci Švedske biskupske konferencije javili su se i kritičari koji smatraju kako je nerazborito da Švedska uđe u povijest kao zemlja koja ne poštuje svoje teološko nasljeđe.

Na fotografiji vidite biskupa Engleske crkve Petera Balla i princa Charlesa. Ball je kao jedan od poglavara Engleske crkve silovao tinejdžere i mladiće tijekom svog stolovanja, no kraljevska obitelj, poglavito princ Charles su ga uspješno obranile od sudskog progona. Kako takva Crkva može imati posla s djecom?

Prije par mjeseci Engleska crkva, čiji je vrhovnik kraljica Elizabeta II je izdala odredbu u kojoj se savjetuje svim vjeroučiteljima da djecu ohrabruju u ispoljavanju vlastitog rodnog identiteta. Engleska crkva tvrdi kako bi “najmlađi trebali istražiti mogućnosti što stvarno žele biti – uključujući i rodni identitet” te da kršćanski nauk ne bi trebao sramotiti djecu. Slične naputke ima i Švedska crkva koja ima i najveću stopu žena u višim dijelovima klera.

Bez obzira na sve činjenice koje smo predstavili, nama bi bilo draže vidjeti da se spolna jednakost može vidjeti u politici, ekonomiji i drugim društvenim aspektima, te kada se umjesto mijenjanja relativno nevažnih stvari poput dijelova himne, promijenio društveni stav prema pedofiliji, točnije kada bi se zaštitila djeca na adekvatan način, naročito od predatora u ešalonima vlasti, kada bi se zakoni za zaštitu djece, mladih i žena zaista uzimali u obzir, a ne tek bili “mrtvo slovo na papiru”.

Na koncu konca, mijenjanje dijelova himne i Biblije i predstavlja “mrtvo slovo na papiru” ako se usput zaboravljaju stvari od esencijalne važnosti. Društvo koje ne poštuje jednako muškarce i žene ne može stvarati sretnu i uspješnu obitelj, društvo koje ne može zaštititi svoju vlastitu djecu od predatora nema budućnosti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Interesiraju li vas ovakve teme pročitajte sljedeće članke:

Članovi kraljevske obitelji pokušali spasiti od zatvora biskupa pedofila i silovatelja

Švedski sud dodijelio djecu Iračaninu pedofilu i silovatelju

Javno postavljanje zastave Islamske države je sasvim legalno u Švedskoj!

Kad padnu maske istina nas zaprepasti!

VIP pedofilski krug

Operacija „Midland“ (VIP pedofilski krug) završila bez optužbi

Izvori:

German anthem may soon go gender neutral

Fatherland’ Kaput? German Official Reportedly Wants Gender Neutral Anthem

Church of Sweden to stop using ‘he’ and ‘Lord’ in push for gender-neutral language

MERKEL DISMISSES GERMAN OFFICIAL’S ‘GENDER NEUTRAL’ NATIONAL ANTHEM PROPOSAL

Germany may make national anthem gender neutral by removing ‘fatherland’ and ‘brotherly’

Antje Jackelén – Wikipedia

Church of England tells schools to let children ‘explore gender identity’

Church of Sweden to stop using ‘he’ and ‘Lord’ in push for gender-neutral language