SVIJET POD LUPOM

Europski digitalni satovi kasne šest minuta

Autor: Ljubica Šaran

Od sredine siječnja 2018. digitalni satovi na tlu Europe su počeli kasniti. Netko bi mogao pomisliti kako je u pitanju preuranjena prvo-travanjska šala, no zapravo je riječ o smanjenju frekvencije unutar europske električne mreže zbog koje digitalni europski satovi kasne šest minuta. 

Gotovo je nevjerojatno da europski digitalni satovi kasne zbog političkog prepucavanja. Kako je to moguće?

Digitalni satovi obično sadržavaju kvarcne kristale koji vibriraju na određenoj frekvenciji kada kroz njih prolazi struja. Pa ipak, veliki dio modernih elektroničkih i električnih aparata poput mikrovalnih pećnica, grijalica na pelete, digitalnih budilica, pametnih hladnjaka, klima uređaja i slično, vrijeme određuju uz pomoć frekvencije električne mreže na koju su priključeni.

25 država Europe, uključujući i zemlje Balkana, koje nisu članice Europske unije potpadaju pod nadzor European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSOE) kako bi se održavala stalna frekvencija električne mreže od 50 Hz. Sve zemlje članice ENTSOE su dužne balansirati električnu frekvenciju u zadanim okvirima, no problemi nastaju isključivo onda ako koja zemlja koristi više struje negoli je može prozvesti. Zbog prekomjernog trošenja energije frekvencija mreže pada i tada nastaju problemi.

Jeste li znali da cijela Europa, osim Skandinavije i otočnih zemalja, tvori jednu veliku električnu mrežu?

Upravo se to počelo događati od siječnja 2018., naime Kosovo troši više energije negoli je može proizvesti i zbog toga uvjetuje pad frekvencije zajedničke električne mreže. Poznato je kako je Kosovo potrošilo 113 GWh (gigavat sati) više od svojih mogućnosti te je zbog toga europska električna mreža spala na frekvenciju od 49.996 Hz što je dovoljno da europski digitalni satovi kasne za punih šest minuta.

Inače, Srbija je odgovorna za balansiranje električne mreže na svom području, te na području Crne Gore i Makedonije, dok je Kosovo bilo pod srspkom upravom ona je to činila i za svoju bivšu pokrajinu, no s obzirom da Srbija ne priznaje Kosovo Srbija neće balansirati rad kosovske električne mreže.

ENTSOE je izdala zvaničnu objavu te je objasnila kako digitalni satovi kasne šest minuta zbog smanjenja frekvencije električne mreže Europe.

Glasnogovornica ENTSOE Susanne Nies tvrdi kako su za takvu situaciju krivi i Kosovo i Srbija te da se takvo ponašanje ne može tolerirati. Nies je također dodala kako je Kosovo poduzelo mjere da uskladi svoju električnu potrošnju i proizvodnju, no da je nedopustivo da se visokokvalitena europska mreža dovodi u pitanje zbog neodgovornog ponašanja i političkih sporova.

Iako je Kosovo do sredine prošlog tjedna uspjelo regulirati i izjednačiti obim potrošnje i proizvodnje električne energije odgovorni ljudi iz ENTSOE su objasnili kako je za vraćanje mrežne frekvencije cijele Europe na 50Hz potrebno stvoriti višak električne energije koji će se morati “upumpati” u mrežu, a za to treba vremena, do tada će digitalni satovi nastaviti kasniti, čak i ako ih svakodnevno podešavate na pravo vrijeme. 

Neki su se pitali hoće li smanjenje frekvencije europske električne mreže naštetiti uređajima priključenima “na struju”, činjenica je kako su isti tako napravljeni da mogu podnijeti varijacije u frekvenciji električne energije između 47.6Hz i 52.4Hz, u slučaju premašivanja tih limita električni uređaji bi se automatski izgasili te ne bi radili sve do trenutka dok frekvencija mreže ne bi došla u spomenuti raspon.

Ovaj poremećaj nije utjecao na zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Švedske, Norveške i Islanda jer se iste nalaze van okvira ENTSOE i neovisno reguliraju protok i distribuciju električne energije unutar vlastitih granica.

Inače nadgledanje frekvencije europske mreže se simultano odvija u Njemačkoj i Švicarskoj jer je riječ o najvećim visokonaponskim europskim čvorištima.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Do you live in Europe and is your digital clock running slow?

International Dispute Causes European Clocks to Run Slow

Clocks Slow in Europe? Blame Kosovo-Serbia Row

Is your clock running slow?

Serbia, Kosovo power grid row delays European clocks

Kosovo-Serbia row makes Europe clocks go slow