PONERIZACIJA DRUŠTVA

Žive barbike postaju “normala”

Autor: Anamarija Vukojević

Vijesti i fotografije o novim plastičnim operacijama slavnih osoba, koje su se podvrgle nekim novim zahvatom plastične kirurgije, nas gotovo više niti ne dotiču. Danas svatko ima pravo govoriti što želi, ponašati se kako želi, a ponajviše što će učiniti sa svojim tijelom. Ironično, ‘slobode’ je sve više a prava sve manje. Čeka li nas plastična budućnost u kojoj će, manje više, svi imati neki dio svog tijela od umjetnog materijala?

Prema studiji International Society for Aesthetic Plastic Surgeons 2011. godine je gotovo 15 milijuna plastičnih operacija izvršeno u svijetu. U samo godinu dana broj takvih procedura je porastao za 4%. 2017. je bila odlična godina za plastične kirurge a 2018. ne samo da nosi i povećanje tih brojki već i nove trendove.

 ‘Selfie’ kultura je u usponu, društvene mreže oblikuju našu stvarnost te time i naše poimanje sebe i kako nas drugi vide. No, je li ta stvarnost doista realna?

Andrew Jacono, plastični kirurg iz New York Citya za Allure je rekao:

Tabu je napokon skinut. Usavršavanje ‘selfija’ za društvene mreže i dalje je najveći pokretač neinvanzivnih i invazivnih postupaka u mojoj praksi. Danas su mladi ljudi vrlo odlučni u namjeri da se podvrgnu plastičnoj operaciji. To više nije pitanje hoće li to učiniti već kad i koliko će daleko ići u tome.

Dolazak tehnologije plastične kirurgije je zasigurno mnogima pomogao, no je li nekome odmogao zaključite sami nakon što vas upoznamo sa živim ‘Kenom’ i ‘barbikom’.

Ophelia Vanity

Upoznajte Opheliu Vanity, samoproglašenu ‘živu’ barbiku koja je, do sada, potrošila na promjenu svog izgleda kako bi više izgledala kao barbika oko 35.000 dolara a njeni planovi za daljnju transformaciju time ne prestaju.

Još koja operacija i to će biti to, zar ne? Ista barbika!

Od sljedećih njenih željenih operacija je i rinoplastika (korekcija nosa), izbjeljivanje kože, kao i vađenje 4-6 rebara kako bi izgledala mršavije, zatim bi dodala i implantate u grudima i u stražnjici kao i implantate  koji će permanentno promijeniti boju njezinih očiju.

Kakvo je stanje uma ovakvih osoba?

Korekcija nosa iliti rinoplastika je zahvat kojim se rješavaju funkcionalni problemi nosa poput devijacije septuma. Pored vanjske deformacije postoje i deformacije unutarnjih struktura nosa koje uzrokuju otežano disanje.

Za razliku od funkcionalnih problema nosa koje mogu uzrokovati stvarni zdravstveni problem korekcija ušiju se većinom radi prije upisa djeteta u školu jer ga se na taj način želi poštedjeti emocionalne traume koja bi se eventualno mogla dogoditi zbog zadirkivanja ostale djece. Znači li to da se preporuča da svako dijete/osoba treba ispraviti sve ‘nesavršenosti’ na tijelu i može li nas to poštedjeti svake vrste psihičke i emocionalne traume?

Sljedeći slučaj je Rodrigo Alves.

32-ogodišnji Brazilac Rodrigo Alves je posvetio svoj život naumu da što više izgleda kao barbikin ‘muž’ Ken.

“Kod Kena je sve na svom mjestu, njegova leđa, bicepsi, njegova brada. Naravno da želim izgledati kao on, jer on je savršen!” Rodrigo je otkrio u intervju za SWNS.

Tijekom posljednjeg desetljeća Alves (stujard po zanimanju) je prošao 42 kozmetičke operacije. Cijena, sića, oko 400.000 dolara. Inače Rodrigo pati od dismorfije. Radi se o kroničnom metalnom poremećaju kod kojeg je osoba preokupirana slikom o sebi te izgledom. Prema Mayo Clinic, osobe s ovim stanjem podvrgavaju se brojnim plastičnim operacijama kako bi pokušali ‘ispraviti’ njihove percipirajuće mane, no zapravo što god da promijene na sebi nikada nisu zadovoljni.

Samo neke od njegovih operacija:

Živimo u čudnom vremenu kad se pshički i emocionalni poremećaji slave a takvim ljudima se daje pozornost pa čak oni postaju idoli za mladost. No što kad se pojave komplikacije, koje su puno češće nego što se o njima piše, kao što se to dogodilo Rodrigu Alvesu nekoliko puta?

U siječnju 2014. godine Alves je razvio infekciju nakon što mu je doktor ubrizgao gel u rame nakon čega je proveo tri tjedna u brazilskoj bolnici. Infekcija se toliko raširila da je doktor prognozirao da će mu morati odsjeći ruku. Da se proširila do srca to bi značilo njegovu smrt.

2016. godine Rodrigo je doživio još jednu komplikaciju. Nakon što je prošao još jednu operaciju nosa, nakon tri mjeseca, uočio je da se pojavila rupa iznad nadogradnje na lijevoj strani nosa. Doktori su mu dijagnosticirali nekrozu odnosno lokalizirano odumiranje stanica ili tkiva koje se događa kroz ozljedu, bolest ili prekid opskrbe krvlju. Strepili su da bi nekroza mogla dovesti do gangrene koja bi se mogla dogoditi ukoliko dođe do većeg odumiranja tkiva koje se događa zbog ograničene opskrbe

Iako su ove situacije, po život opasne, uplašile Alvesa priznaje da će se vjerojatno ponovo podvrći nekoj novoj operaciji, nekom novom trendu.

Iako su nas puno puta optuživali da nismo ‘moderni’ niti da pratimo nove trendove, kao u slučaju novih mnogobrojnih modnih trendova: “Mrtvi” modeli i ogoljela spolovila – kakvo društvo takva “moda”, Moda psihopatskog društva i dehumanizacija na djelu!Odsječene glave, operacijska sala, zmije, zmajevi i klošari – najnovije od Guccija te u slučajevima ‘umjetničkog izražavanja’ kao što je to slučaj Bruxelles: Je li umjetnost izgubila moralni kompas? ili sve rastući trend promjene spolova čak i kod djece mlađe od 10 godina o kojem smo pisali ovdje. Kad smo pisali o prostituiranju studentica koje seksom zarađuju za studij, kao i kad smo pisali o tinejdžerki koja je prodala svoje djevičanstvo za 2,5 milijuna eura neki su nas prozvali da smo nazadni i prekonzervativni te da nije naša stvar što će tko učiniti sa svojim djevičanstvom.

No zapravo kada pišemo o pojedinačnim slučajevima ili nekim novim trendovima naša namjera nije osuđivanje, mi zapravo želimo ukazati na utjecaj patokracije u društvu i kako se ponerizacija širi kroz sve pore društva, od izvještačenosti umjetnosti do iskorištavanja tehnološkog napretka kako bi se lakše i brže došlo u kontakt s djetetom, žrtvom nekog pedofila. Pa tako niti učestalost plastičnih operacija nije odvojivo od utjecaja ponerizacije. I ne može se gledati bez poznavanja utjecaja patokracije, odnosno ponerizacije.

I Gurdjieff i Ouspensky su naglašavali koliko malo čovjek pozna sebe i svoju mašinu, a kamoli da je svjestan svojih misli i osjećaja, pa kako bi onda mogao realno gledati sebe i svijet oko sebe. Ako donosite odluke o svom izgledu na osnovu nerealne percepcije koju imate prema sebi i koju mislite da drugi imaju o vama kako je onda moguće da donosete ispravnu odluku? Druga stvar, kao prava neznalica (što svi jesmo) kako se možete odlučiti na ubacivanje raznoraznih umjetnih materijala u svoje tijelo kad i sami ne znate kako vaše tijelo i organizam funkcioniraju. Nije li to onda protuprirodni čin?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

 

Izvori:

Insanely Big-Eyed Surgery Addict Won’t Stop Chasing Dream of Barbie Look (PHOTO)

Mentally ill ‘Human Ken Doll’ who spent $400G on plastic surgery suffering from rotting nose

Man’s Quest To Look Like A Ken Doll Has Taken A Nosedive

British surgery addict spends almost $170,000 to look like real-life Ken doll

Estetska kirurgija

Plastic surgery on the rise – with Botox and breast implants most popular