PONERIZACIJA DRUŠTVA

Crnci su majmuni, žene su životinje, u Izraelu bi trebali živjeti samo židovi – izjava glavnog rabina

Autor: Ljubica Šaran

Glavni sefardski rabin Yitzhak Yosef voli skanjivati vjernike tijekom bogosluženja i davanja blagoslova. Ove godine je crnce nazvao majmunima, koji se na svakom koraku sreću u Sjedinjenim Državama, dok je prošle godine izjavio da se sve sekularne žene ponašaju poput životinja, a vrhunac svega je njegova izjava kako bi u Izraelu trebali živjeti samo židovi. Unatoč skandaloznim izjavama i tumačenju Talmuda, nikomu nije palo na pamet da bi se takav rabin trebao maknuti s jednog od najvažnijih vjerskih položaja u državi Izrael.

Zar ne bi vjerske vođe trebale širiti “mir i ljubav”? Kako je moguće da jedan od najvažnijih rabina na planeti daje seksističke, rasističke i užasavajuće izjave?

U tjednom bogosluženju tijekom svibnja 2017. u jeruzalemskoj sinagogi Hayazdim, glavni sefardski rabin Yitzhak Yosef je “raspalio” po ženama koje se ne oblače po strogim ortodoksnim pravilima judaizma. Naime Yosef smatra da se sve takve “sekularne” žene ponašaju poput životinja jer se ne oblače “skromno”.

Rabin Yosef u hladnom dočeku pape Franje.

Takva izjava je prošla bez puno pompe i kritike iz javnosti i medija, jer se čini kako Yosef u svojim obraćanjima vjernicima ne može izgovoriti ništa iole pametno. Naime, početkom 2016. Yosef je izjavio kako nežidovski živalj ne bi smio živjeti u Izraelu. Da podsjetimo čitatelje, na tlu Palestine/Izrael žive židovi, kršćani i muslimani, sva tri naroda smatraju kako je to područje “sveta zemlja”. Zbog masovnih protesta Yosef je u ožujku 2016. “omekšao” svoju izjavu tvrdeći da je ona “teoretska”, te da bi nežidovi trebali živjeti u Izraelu ako prate Noahideske zakone, točnije ako ne obožavaju idole, ako ne bogohule, ako ne ubijaju, ako se ne upuštaju u ilegalne seksualne donose, ako ne kradu, ako ne jedu ekstremitete živih životinja, i ako žive po slovu zakona.

Uz dodatak kako nežidovi žive u Izraelu samo da bi služili Židove.

Prije nego li se bacimo na ovogodišnju poslanicu “mira i ljubavi” izraelskog rabina, objasnit ćemo njegov položaj.

Rabin Yosef u svome uredu – sefardskom rabinatu države Izrael.

Naime, Izrael ima svoja dva glavna rabina. Yosef je glavni rabin za sve one koji su podrijetlom s Bliskog Istoka – svete zemlje, Sjeverne Afrike i Iberijskog poluotoka. S druge strane glavni rabin za Aškenaze je David Lau, ti Židovi su podrijetlom iz Istočne Europe točnije nekadašnje Kazarije (današnje Ukrajine) koja je tijekom VIII. vijeka prešla na judaizam.

Bez obzira na tu podjelu, oba rabina su u razini važnosti katoličkog pape jer su oni primati nad svim drugim svjetskim rabinima. Upravo zbog ove činjenice je težina Yosefovih izjava tolika da nam pamet stane. Dodamo li k tome kako “časni” rabin Yosef dobiva godišnju plaću od 172.480 dolara koja se isplaćuje direktno iz izraelskog državnog proračuna, dok njegov rabinat dobiva desetke milijuna dolara blagodara iz raznih dijelova svijeta, tada njegove izjave imaju još veću “težinu”.

No vratimo se na najnoviju poruku rabina Yosefa u kojoj crnce naziva majmunima.

Yosef je vjernicima, tijekom blagoslivljanja mjeseca Nissana, između ostaloga rekao sljedeće:

“Kada idete po američkim ulicama, svakih pet minuta vidite “kushi” (crnca). Tada izgovorite molitvu Meshaneh HaBriyot? Za to vam je potreban crnac s majkom i ocem bjelkinjom. Vi znate da je njihov sin izašao iz majmunice, on je takav rođen, tada ćete izrecitirati molitvu Meshaneh HaBriyot.”

Rabin Ovadia Yosef, blagoslivlja svog sina Yosefa nakon njegova izbora na mjesto najvažnijeg sefardskog rabina 2013. godine.

Nakon što su mediji prenijeli Yosefovu poruku, ured glavnog sefardskog rabina je izjavio kako rabin nije rekao ništa ružno i ništa netočno te da je samo citirao Talmud. Tal Kra-Oz iz Tableta je objasnio kako u Berakhot traktatu starome 1.500 godina stoji da bi židovi trebali recitirati blagoslivljanje svaki put kada se sretnu s ljudima izrazito tamne, svijetle ili crvene kože, ili pak ako sretnu vrlo niske, vrlo visoke ljude. U Talmudu također stoji kako bi se ista stvar trebala izrecitirati kada židovi prvi put vide slona ili majmuna, no u Talmudu ne stoji opis kako je kushi (nekadašnji naziv za Etiopljane, a danas za crnce) jednak majmunu.

S oca na sina, kako u sefardskom tako i u dijelu za Aškenazije. Zajednička fotografija oca i sina Laua, nekadašnjeg i sadašnjeg glavnog Aškenazi rabina.

Unatoč skandaloznim i sramotnim izjavama rabin Yosef se ne treba bojati bilo kakvih reperkusija, niti se mora misliti kako čemu one doći položaja, o takvo nečemu se nije niti pomišljalo, a kamo li razgovaralo u izraelskim medijima i tiskovinama koje objavljuju sefardski židovi diljem svijeta. Rabin Yosef je postao šef sefardskog rabinata tijekom 2013., jedini protivnik mu je bio još jedan ortodoksni haredi kandidat čiji je otac, poput Yosefovog, bio sefardski vrhovnik. Sefardski vjernici smatraju kako se esktremna ortodoksna stanovišta šire iz njihova rabinata zbog nepotizma nekoliko rabinskih obitelji koji upravljaju sa svime, uključujući i odabir svih važnijih rabina. Takve prakse su u vrhu judaizma sasvim uobičajene, čak je i u židovskom klanu Aškenazija ponovljena ista situacija. 2013. glavni rabin za tu židovsku grupu je postao David Lau, a prije njega je na istom mjestu sjedio njegov otac Yisrael Meir Lau.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Israeli Chief rabbi calls black people ‘monkeys’

ISRAELI CHIEF RABBI CALLS AFRICAN-AMERICANS ‘MONKEYS’

Israeli Chief Rabbi Likens Black Child Born To White Parents To A Monkey

Israeli Chief Rabbi berated for comparing black people to monkeys

CHIEF RABBI CALLS AFRICAN-AMERICANS ‘MONKEYS’ IN SERMON

Chief rabbi calls black people ‘monkeys’

For activists, eyeing alternatives after disappointing Chief Rabbinate vote