PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kanadske vlasti zabranile uporabu riječi poput majke i oca jer su pristrane!

Autor: Ljubica Šaran

Nekada se Zapad skanjivao nad “drugovima i drugaricama” iza ‘željezne zavjese’, a danas se pod izlikom izbjegavanja “prikazivanja percipirane pristranosti” želi u potpunosti izbjeći riječi poput: gospodina, gospođe, majke i oca, bake i djeda, jer one nisu dovoljno uljudne, točne i upućuju na ružne i definitivno nepoželjne tradicije. Najviše je u nebulozi protjerivanja takvih imenica napredovala Kanada.

Čemu zabrana korištenja riječi: majka, otac, baka, djed, tetak, tetka, stric, strina, je li to tako odvratno i uvrjedljivo ili je u pitanju nešto puno odvratnije i mračnije?

Ne tako davne 2015. zakonodavci iz Ontarija su pokrenuli “jezičnu reformu” s kojom su iz komunikacije vlasti i vladinih agencija izbacili riječi poput majke i oca kako bi nova vrsta jezika što točnije “reflektirala različitost prirode” i obitelji u ovoj kanadskoj provinciji.

Nepune tri godine nakon “povijesnog” progona bezobraznih tradicionalnih muških i ženskih oznaka za bližu i daljnju rodbinu, na red je došla cijela Kanada.

Roditelj jedan i drugi zajedno sa svojim potomcima, prvim i drugim. Je li to dovoljno po guštu kanadskih vlasti ili je još uvijek puno predrasuda?

Naime, agencija kanadske vlade Service Canada je izdala naputke u kojima se naređuje osoblju da u budućnosti koriste spolno neutralne termine u komunikaciji s građanima. Unatoč uvjerenju vlade “ljudova” Trudeaua koji smatra da je to odlična ideja, kanadski građani su oštro kritizirali takav korak “naprijed”.

Zašto bi ikome smetala imenica otac ili majka. Očigledno smeta kanadskim vlastima, evo njihova skraćena dokumenta o istome.

Service Canada je odgovorna za sve programe komunikacije s Kanađanima, najnovija odluka je opravdana s izbjegavanjem prikazivanja percipirane pristranosti prema određenom spolu ili rodu. Ista agencija smatra da se imenice poput gospodina i gospođe mogu “percipirati kao spolno određene” i tako vrijeđati dotične ljude. Prvotna odluka kanadske vlade je objavljena na Radio Canada i kanadskom Huffington Postu u kojoj se da vidjeti kako zaposlenici svih državnih ustanova i agencija od sada pa unaprijed moraju građane oslovljavati punim imenom i prezimenom ili “preferiranim nazivom koji određeni građani žele”.

Koliko nam pomaže politika zatvaranja očiju pred monumentalnim glupostima koje guraju političari sa svih strana svijeta? U čijem interesu oni djeluju? Na slici vidite jednog od roditelja sa svojim djetetom. Ne želimo insinuirati spol da ne bismo nikoga uvrijedili.

U izjavi Service Canada stoji sljedeće:

“Važno je da Service Canada, kao organizacija, reflektira različitost kanadske populacije i osigurava da se pogledi i interesi Kanađana uzmu u obzir pri razvoju odredbi i programa, udruga i inicijativa.”

Izričito je navedeno kako se riječi poput oca i majke treba strogo izbjegavati jer su one spolno određene te da zaposlenici kanadske vlade takve osobe zovu roditeljem jer je spolno neutralna.

Također je navedeno kako je za adaptaciju ove odredbe potrebno “malo vježbe”:

“Građani će trebati odlučiti kako žele da im se obraćamo, Service Canada će se tako adaptirati stvarnosti XXI. vijeka:”

Kanađani će odlučiti.

Tvrdi se da će se zaposlenici kanadskih vlasti i državnih ustanova i dalje nazivati gospodin i gospođa samo ako se zna da su oni tako odredili i da im to odgovara. A zaključak svega je:

“Kanađani će odrediti kako ih se treba adresirati.”

Unatoč likovanju trenutačnih kanadskih vlasti koje smatraju kako ispravljaju povijesnu nepravdu prema ženama i svim mogućim novonastalim rodovima, opozicija je ismijala ovu odluku kao i većina stanovništva.

Parlamentarac konzervativne stranke Larry Miller je medijima izjavio sljedeće:

“Ovo je u potpunosti smiješno. Imam majku i imam oca. Svi ljudi, čak i oni koje je rodila surogat (zamjenska) majka znaju tko im je otac, a tko majka. Još uvijek su i majka i otac potrebni, biološki govoreći…,.. svi imamo majku i oca. To je sve što imam reći.”

Mnogi političari smatraju da Kanada ima puno većih problema od ovakvih smijurija te da bi se trenutačne vlasti trebale okrenuti rješavanju istih. Neki su pak objavili da će Service Canada nastaviti s korištenjem svih riječi koje želi izbaciti iz jednostavnog razloga zato što Kanađani ne žele nebuloze, jer je to što Kanađani žele. Većina je saglasna kako je ovakva politika poprilično sklizav teren, naročito zbog konfuzije koju će stvoriti, ne samo starijim generacijama, već i među mlađom djecom koja tek stupaju u vrtiće i škole, a koja neće moći shvatiti najednostavnije stvari ako se imenice vezane za spol budu izbjegavale na takav način.

Podsjećamo kako je kanadska vlada prošle godine odlučila uvesti oznaku X u putovnicama i drugim dokumentima za sve one koji se ne osjećaju kao muškarci ni kao žene te one koje takva oznaka vrijeđa.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvor:

No more Mr or Mrs: Canadian state agency to use gender-neutral ‘parent’ instead of father or mother

Canadian gov’t agency bans ‘mother’ and ‘father’ to be more gender inclusive

Ontario MPPs approve removing words mother, father from government forms

« Monsieur, madame » désormais en option à Service Canada

NO MORE CALLING PEOPLE ‘MR.’ AND ‘MRS.’ AT SERVICE CANADA COUNTERS

Mr, Mrs, Miss, no more. Government agencies told to be ‘gender neutral” with public

Canadian agency will no longer allow Mr or Mrs titles, adopts gender-neutral ‘parent’

Liberal Government’s Push For Gender-Inclusive Language ‘Ridiculous,’ Opposition MPs Say