PRIZMA DRUŠTVA

Papa zatražio oprost od žena prisiljenih na prostituciju optužujući katolike za zločin protiv čovječnosti

Autor: Ljubica Šaran

Papa Franjo je nedavno posjetio žene koje su dovedene kao roblje u Italiju te su bile prisiljene prodavati svoje tijelo da bi izbjegle mučenje, sakaćenje ili ubojstvo. Vrhovnik Katoličke crkve je tražio oprost u ime svih katolika koji opće s prostitutkama, optužujući ih za zločin protiv čovječnosti jer na takav način katolici omogućavaju mučenje, ropstvo i širenje bolesnog morala. 

Papa Franjo je posjetio žene koje su uspjele pobjeći od seksualnog ropstva i prisiljavanja na prostituiranje na ulicama Rima.

Dvadeset žena koje su uspjele pobjeći od kriminalaca koji organiziraju prostituiranje seksualnog roblja ponajviše dovedenog iz Afrike, je posjetio papa Franjo na “milosrdni petak” kako bi skrenuo pažnju medija na jedan od najvećih problema današnjice. Nakon što je blagoslovio sedam Nigerijki, šest Rumunjki i četiri Albanke zamolio ih je za oprost u ime svih katolika, jer su oni uglavnom bili njihova “klijentela”:

“Mogu samo razmišljati o odvratnostima koje su osjećale ove mlade žene kada su ih klijenti tjerali na sve i svašta. Molim ih za oprost za sve katolike koji su počinili takvo kriminalno djelo. To je ropstvo.”

Ostatak žena je doveden iz Tunisa, Ukrajine, pa čak i nekih dijelova Italije, a većina od njih se nalazi u srednjim 20-tim i 30-godinama života i tijekom primanja pape u naručju su držale djecu koju su dobile zahvaljujući posjetima klijentele, jer njihovi robovlasnici nisu marili za zaštitu “stoke” koje su prodavali za sitniše.

Papa Franjo je slušao životne priče žena koje su ga dočekale u svom domu.

Papa je rekao kako su sve prošle kroz ozbiljno fizičko zlostavljanje te da one sada žive pod protekcijom Vatikana koji im je omogućio krov nad glavom u talijanskom glavnom gradu. Franjo im je poručio da budu snažne te da je svjestan kako mnoge žene upadnu u stupicu smatrajući kako dolaze u Italiju da bi se mogle brinuti o svojim obiteljima koje su ostavili za sobom. Pontifeks je rekao kako je prodaja žena u seksualno roblje najveća i najrazgranatija kriminalna grana u Italiji.

Samo tijekom 2015. iz Nigerije je prokrijumčareno 5.633 djevojčica i djevojaka kako bi se prisilile na prostituciju. To je 1.500 više od 2014. godine. UN smatra da je 80 posto nigerijskih žrtava ‘traffickinga’. Najučestalije rute preprodaje žena i djevojčica su iz istočne Europe i Afrike, a u takav prljavi “posao” su uključene brojne kriminalne organizacije i klanovi koji ne poznaju granice.

Mnoge od nesretnih žena su držale djecu u naručju jer su ih svodnici prodavali bez ikakve zaštite.

S obzirom na recesiju i sve veći broj nezaposlenih te migranata koji još uvijek dolaze preko Mediterana, žene prisiljene na prostituciju se preprodaju za sve manje novca te moraju obraditi više klijenata na ulici, a njihovi uvjeti života su postali nemjerljivo užasni i očajavajući.

One žene i djevojke koje ne uspiju odraditi zadanu normu se fizički muče, a nakon toga se ponovno bacaju na ulicu kako bi drugima utjerale strah u kosti.

Podsjećamo čitatelje kako su jedine zemlje na tlu Europe koje su zabranile razmjenu novca za seks: Švedska, Norveška, Island, Sjeverna Irska i Francuska. No to ne znači da prostitucije u tim zemljama nema, samo se teže probija na tržište.

Iako su se u spomenutim zemljama smanjile brojke prostitutki, a naročito seksualnog roblja, parlament Ujedinjenog Kraljevstva smatra kako će se prostitutke najbolje “zaštititi” ako se prostitucija legalizira.

Papa blagoslivlja jednu od mlađih žrtava ‘traffickinga’ prisiljenu na seksualno ropstvo.

U Italiji je, s druge strane, nastala prava pravcata strka, kada su određeni gradovi donijeli odluke kako će određena područja u gradovima biti zabranjena za prostituiranje. Naime, s obzirom da se preko Italije vodi jedna od glavnih ruta švercanja i preprodaje ljudi iz Afrike i Europe i Azije, talijanski gradovi su prepunjeni prostitutkama, čak i uži dijelovi najbogatijih gradova su postali mjesta prodavanja žena. Zbog toga su se lokalne zajednice odlučile na takav korak, a Talijani smatraju kako njihove vlasti ne čine ništa niti se ozbiljno žele uhvatiti u koštac s prodajom žena u seksualno roblje i ‘traffickingom’ ljudi.

Papa Franjo moli za oprost od žena koje su prošle najgore moguće fizičke i psihičke torture.

Kazna za hvatanje Talijana u općenju s prostitutkom je 400 eura.

Interesantno je kako je papa u obraćanju nesretnim ženama izrekao i sljedeće:

“Pitam se je li Crkva još uvijek toliko šovinistička da ne može otvoreno raspravljati o visokoj potražnji katoličke kijentele?”

Papa je izrekao kako su 90% Talijana, koji koriste usluge prostitutki, zapravo katolici te da oni moraju postati svjesni da čine kriminalno djelo uz širenje bolesnog mentaliteta:

“To je bolest humanosti, bolest jer se na društvo gleda na određen način, to je zločin protiv čovječnosti. Ako mladi muškarac čini takvo što, treba odmah s tim prestati. Takav čovjek je kriminalac. On se ne može opravdati da “vodi ljubav” to nije vođenje ljubavi to je mučenje žena, takav čovjek se ne može opravdati igranjem riječi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

‘A crime against humanity’: Pope apologizes on behalf of Catholics who use prostitutes

Pope says prostitution tortures women, apologizes for Catholic ‘clients’

Pope blows hot as Nigerian lady tells him Catholics patronise prostitutes

Pope Francis makes surprise visit to former trafficked prostitutes in Rome

Pope Francis: Pontiff apologises after Nigerian woman engaged him over sex slavery in Italy

Pontiff apologises after Nigerian woman engaged him over sex slavery in Italy

Fancy seeing you here! Pope Francis surprises 20 former prostitutes by knocking on their door in Rome and popping in for a chat