PRIZMA DRUŠTVA

VEGANI PROTIV MESOJEDA: Rat koji odgovara mainstream medijima

Autor: Anamarija Vukojević

Krajem trećeg mjeseca ove godine grupa aktivista za prava životinja je održala ‘nenasilan’ protest ispred restorana Antler Kitchen&Bar u Torontu. Njihov protest je uključivao veliki natpis “ubojica” i izvikivanje “krv ti je na rukama”. Michael Hunter, chef i suvlasnik restorana im je uzvratio neobičnim kontra protestom.

Iznerviran protestom aktivista za prava životinja, chef Michael Hunter je, na dasci ispred izloga restorana (upravo tamo gdje se održavao protest), isjekao nogu jelena. Neki od šokiranih protestanata su zbog tog čina bili uznemireni danima. Interesantno je da su protestanti smatrali da je Hunterov kontra protest pogrešan jer ih je htio isprovocirati, a istovremeno njihov protest ispred njegovog restorana koji mu je itekako mogao naštetiti poslovanju su smatrali svojim legitimnim pravom.

Cijeli protest je privukao pozornost lokalnih medija i društvenih mreža. Najavljeni protest je objavljen na Facebooku nekoliko dana prije samog događaja pod nazivom Antler Protest – building momentum. Iako je bilo za očekivati da će ovakav događaj privući istomišljenike čini se da komentari na stranici najavljenog događaja govore nešto drugačije.

Vaš protest ih je učinio poznatima! Jedva čekam jesti u Antleru!!

Naravno, kako to obično biva kod različitih stavova i mišljenja neki se nisu mogli suzdržati (a možda nisu niti željeli) pa su koristili ‘govor mržnje’ kako bi izrazili svoje stajalište:

Hahaha, vi **** moroni. Jeste li sretni zbog svog reklamiranja koje ste sada dali ovom restoranu? Prestanite nametati drugima vaš životni stil. Ljudi su prirodno napravljeni da su svejedi. Ako vam se ne sviđa što ovaj restoran servira, **** i nemojte tamo jesti.

Neki su kroz šalu pokušali izraziti svoje mišljenje:

Ostavite ljude na miru. Ako vi želite jesti gljive, bog vas blagoslovio, ali ostavite nas na miru.

Aktivisti za prava životinja u jednome svakako imaju pravo. Uvjeti u kojima se uzgajaju životinje te pokusi koji često koriste životinje kao i kemija koja se koristi u industriji stočarstva su već odavno neetični i nemoralni, no s druge strane takva je i masovna proizvodnja voća, povrća i žitarica, a da ne govorimo o gliofosfatima i genetski modificiranom sjemenju koje nas tjera na razmišljanje da više nemamo što jesti, piti ili udisati, a da se pri tome ne trujemo. O nekim slučajevima smo pisali i na Matrixu Worldu, ovdje, ovdje i ovdje. No, je li ovo način na koji se može promijeniti mišljenje javnosti i natjerati svejede ili mesojede da prestanu konzumirati meso?

Vegani često protestiraju diljem svijeta, na što imaju potpuno pravo. No, ‘ponekad’ zanemare ljude u želji da se izbore za životinje. U sljedećem videu možete vidjeti veganski protest u San Franciscu koji je doveo do zastoja prometa. Iako je čovjek nekoliko minuta molio protestante da propuste trudnu ženu koja se porađa čini se da su aktivisti ostali potpuno gluhi na to. Radi li se ovdje onda o pravim aktivistima koji se bore za život ili o bezumnim i zaludjelim fanaticima upravljanima s nekim od programa?

Svako društvo se razvija preko pojedinaca koji razumiju da je potrebno znanje i proces kako bi se društvo razvijalo prema naprijed. Isto društvo nazaduje zbog pojedinaca, karakteropata, psihopata, sociopata i sličnih kojima stvarni interes nije napredak društva, već uništenje istog. Nije važno kojoj grupaciji takvi pojedinci pripadaju, oni se uvijek ponašaju isto. Lobaczewski u svom djelu Politička ponerologija objašnjava da samo ponerogenični pristup može kompenzirati taj nedostatak u našem razumijevanju kao što to čini pravda kada je u pitanju uloga patoloških čimbenika u genezi zla na svakom socijalnom nivou. Pogledajte protest vegana kojima žena koja se porađa nije nimalo bitna.

Inat nikome od nas nije nikada ništa donio, osim možda ponekad neke sitne ‘pobjede’ koja je imala previše kratak vijek trajanja. Različiti aktivisti, kojoj god grupaciji da pripadaju koriste pogrešne ‘alate’ kako bi obranili svoje stavove ili ih nametnuli drugima, što uvijek nekako ide jedno uz drugo. Jedan od komentara na stranici gornje spomenutog događaja – protesta ispred restorana Antler je odlično zaključio:

Zlostavjanje neovisnih privatnih biznisa kako biste usadili vaše ‘veganske’ vrijednosti ocrnjuje vaš cilj. Bolje bi vam bilo da dajete podršku biznisima koji dijele vaše vrijednosti, umjesto da zlostavljate one koji to ne čine.

Uznemiravanjem (zlostavljanjem) neovisnih privatnih biznisa kako biste usadili vaše ‘veganske’ vrijednosti ocrnjuje vaš cilj. Bolje bi vam bilo da dajete podršku biznisima koji dijele vaše vrijednosti, umjesto da zlostavljate one koji to ne čine.

Nasilni i ‘nenasilni’ protesti najčešće stvore anti proteste koji su isto tako nasilni i ‘nenasilni’. Problem je u tome što gotovo svaki tzv. nenasilni protest postane nasilan ili je sam po sebi, zbog psihičkog i emocionalnog utjecaja zapravo pasivno agresivan. Može li se miran i ‘nenasilan’ protest ispred Vašeg restorana nazvati doista mirnim? Na žalost, u našem društvu uvijek se masa podijeli na dvije mase. Poneki uvrijeđeni i iziritiani mesojedi zbog veganskih prosvjeda su također odlučili boriti se protiv nametanja izbora prehrane. Mnogobrojni video uratci na You Tube-u pokazuju različite načine tih protesta, jedan od njih je i Raul koji je na veganskom protestu jeo sirovo meso kako bi uzvratio ‘provokaciju’.

Svaka osoba ima pravo sama kroz iskustvo pronaći kakva joj prehrana najviše odgovara. Svaki način nametanja ovog ili onog stajališta je kontraproduktivan, gledano na mikro i makro skali. Jedini način na koji pojedinci u diskusiji o ovoj ili nekoj drugoj sličnoj temi mogu jedni drugima pomoći je davanjem informacija uz izvore i kroz tolerantnu raspravu. No, moramo razumjeti da, iako dr. Paul Babiak i dr. Robert D. Hare tvrde da u društvu ima samo 1-4% psihopata, sigurni smo da je ta brojka puno veća, osim toga, postoje i drugi oblici karakteropatije i toga smo svakodnevno svjedoci svi mi, ne samo što se tiče političkog života već i kod mnogih korisnika interneta i društvenih mreža. Danas je ljudima važno biti u pravu iako na koncu konca ništa nemaju od toga, to je isprazan i iluzoran osjećaj da nešto jest, iako smo duboko u sebi svjesni da to nije tako. Da biste razumjeli drugu osobu potrebno bi bilo da živite njezin život ili barem da ju doista vidite i čujete, no ako to niste u stanju jer ste tvrdokorno i silno odlučili biti u pravu, onda je sav napor uzaludan. Na žalost, gornji primjeri su dokaz poneriziranih i degradiranih pojedinaca koji ne vide i ne razumiju svoju nametnutu ulogu koju odigravaju na sceni psihopata. Ideje su alati koji služe vladajućoj eliti da nas dijele i time čine pokornima sve do trenutka dok nas potpuno ne istrijebe, na ovaj ili onaj način.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

This Alien Expert Says Eating Vegan Food Is Best to Attract ‘Sky Beings’

IT’S NOT FOOD IT’S VIOLENCE

The vegans came to protest his restaurant. So this chef carved a deer leg in the window.

I’m not rude, just French, says Canadian server who was fired for ‘combative’ attitude

Antler Protest – building momentum