TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kina troši 168 milijuna dolara za stvaranje kiše

Autor: Ljubica Šaran

Kina je prva zemlja koja je priznala planski geoinženjering još 2011. godine kako bi spriječila širenje pustinja uz stvaranje kiše i snijega. Od 2013. kineske vlasti su financirale tehnologiju zasijavanja oblaka s kojom su dobivale 55 milijardi tona umjetne kiše na godinu. No čini se da to nije dovoljno, stoga je usvojen novi plan zasijavanja oblaka vrijedan 168 milijuna dolara s kojim će se omogućiti stvaranje kiše i snijega nad područjem zapadne Kine površine triput veće od Španjolske. 

Kinezi su sa zasijavanjem oblaka otišli najdalje, za njih je to pitanje nacionalnog blagostanja.

Kina je druga najveća ekonomija svijeta, uz bogate ljudske, mineralne i zanatske potencijale ova zemlja stalno grabi naprijed na veliko žaljenje SAD-a koje Kinu smatraju najvećom trgovačkom prijetnjom. Iako Kina ekonomski stalno napreduje, smanjenje obradivih površina, klimatske promjene i širenje pustinja u zapadnoj Kini su jedan od glavnih problema s kojima se nose aktualne kineske vlasti.

Jednostavna ali efikasna tehnologija zaustavljanja širenja pustinja. Kina čini najviše napora u sprječavanju širenja pustinja s planskim sađenjem pustinjske trave u mreži od slame.

Kako bi spriječile širenje pustinja kineske vlasti su pokrenule različite programe još od 50-tih godina XX. vijeka. Rubovi pustinja kao i pustinjske ceste, gradovi, sela i infrastruktura se zaštićuju s posebnom mrežom od slame koja onemogućava nanos pijeska iz pustinje, a poprilično je uspješna zaštita i plansko sađenje otpornih sorti pustinjske trave koje stabiliziraju zemljište. Unatoč tome pustinje su uzele svoj danak te je veliki dio zapadne i jugozapadne Kine golet na kojoj se ništa ne može saditi.

Kinski radnici čiste ceste u Kubuqi pustinji kako ona ne bi bila zatrpana.

Zahvaljujući razvoju geoinžinjerske tehnologije Kinezi su ostvarili mogućnost zasijavanja oblaka nad 1,6 milijuna kvadratnih kilometara što je otprilike triput više od Španjolske. Naime dugoročnim istraživanjem te suradnjom državnog meteorološkog instituta, kineske vojske i Kineske svemirske agencije stvoren je djelotvoran način s kojim će se povećavati vlaga u zraku kako bi se od područja Tibeta do zapadnokineskih pustinja omogućila kiša i snijeg.

Rakete sa srebrnim jodidom zasijavaju oblake i stvaraju kišu i snijeg.

Nacionalni odbor za reforme i razvoj će pokriti troškove opremanja posebnih zrakoplova i kupovinu novih s kojim će se zasijavati oblaci uz pomoć srebrnog jodida ili suhog leda, a dodatno se oprema 900 raketnih lansirnih rampi i 1.800 digitalnih senzora kako bi se zasijavanje kiše što bolje moglo odraditi. Na ovaj način će se pokriti područje od 960.000 kvadratnih kilometara što je 10% područja države.

Kineski zrakoplovi opremljeni prskalicama sa srebrnim jodidom.

S posebnim “grijačim ćelijama” koje će pogoniti kruta goriva, a koje će biti postavljene na planinske visoravni Tibeta i zapadne Kine, će dodatno omogućiti zasijavanje oblaka, za sada je već postavljeno 900 grijaćih ćelija na Tibetu, no sveukupno će vlada izgraditi 9.000 takvih zasijača oblaka.

Kombinacija niske i visoke tehnologije omogućava Kinezima obranu od širenja pustinje i kultiviranje pustinjskih krajeva.

Grijaće ćelije su toliko efektne da ponekad snijeg i kiša počnu padati netom nakon stavljanja u pogon ove tehnologije. Iako je 168 milijuna dolara golem novac, kineske vlasti smatraju kako će se investicija višestruko isplatiti jer će osigurati porast poljoprivredne proizvodnje te pošumljavanje pustinjskih krajeva zemlje i povećanje volumena najvećih kineskih rijeka koje se napajaju vodom iz ledenjaka i izvora na Tibetu.

Kako djeluje srebrni jodid?

Srebrni jodid djeluje poput katalizatora za oblake. Nakon što se srebrni jodid rasprši u atmosferi uz pomoć prskalica iz zrakoplova i/ili raketa sa zemlje, on dospije do manjih oblačnih masa. Oko srebrnog jodida se stvaraju veliki kristali leda, kako oni rastu, tako otežavaju, te na koncu padaju na zemlju u bliku snijega ili kiše.

Tipična kineska mobilna jedinica s lanserom raketa sa srebrnim jodidom.

Kina je još 2008. pokazala svoje umijeće u kontroli vremenskih uzoraka kada je uz pomoć 1.100 raketa opremljenih česticama srebrnog jodida izazvala kišu nad Pekingom nekoliko dana prije otvaranja Olimpijade, čisteći pri tome smog i osiguravajući lijepo vrijeme za tu sportsku manifestaciju.

Kineska vlada je također usvojila razvojni plan za vremensku modifikaciju do 2020. godine, a smatra se da će sljedeći plan biti još skuplji i sveobuhvatniji.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

China to make it rain over area 3 times the size of Spain

Grid of straw squares turns Chinese sand to soil

China Is Splashing $168 Million to Make It Rain

GEOENGINEERING: CHINA TO MAKE IT RAIN OVER AREA 3X SIZE OF SPAIN