TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Medvjedice dulje ostaju s mladima kako bi izbjegle sezonu lova – otkriva studija

Autor: Ljubica Šaran

U novoobjavljenom istraživanju švedskih znanstvenika je otkriveno kako su se skandinavski smeđi medvjedi adaptirali zakonima o lovu. Naime, medvjedice su nekako shvatile da su sigurne od lovaca u društvu svojih mladih, stoga su produljile podizanje mladunaca za dodatnu godinu dana. 

U relativno kratkom vremenu švedske medvjedice su se adaptirale ljudskom ponašanju kako bi osigurale preživljavanje sebe i svojih mladih.

Znanstvena studija, objavljena u žurnalu Nature Communications, je otkrila nevjerojatnu adaptaciju švedske populacije smeđih medvjeda. Medvjedice su naučile štititi sebe i svoje mlade od lovaca tako što su iskoristile zakon u kojemu stoji zabrana lova na ženke s mladima.

Nakon 30 godina izučavanja medvjeda na području Švedske profesor Jon Swenson s Norveškog instituta za prirodoslovne znanosti je uočio kako su medvjedi promijenili svoju reproduktivnu strategiju te su je uskladili s ponašanjem lovaca.

Švedski lovci mogu ubijati smeđe medvjede bez ikakvih specifičnih dozvola, no s jednom iznimkom ne smiju loviti medvjedice dok one imaju mlade. To zakonsko ograničenje je na snazi 22 godine, a medvjedice su od tada počele produljavati ostanak s mladima kako bi povećale šanse za preživljavanje.

Medvjedica sa svojim mladima, zaštićena zakonima Švedske.

Swenson je naveo kako ženka bez mladih ima četiri puta veću šansu da bude upucana negoli kada je u društvu s medvjedićima. Od 1995. godine one su produljile odgajanje mladunčadi s 18 mjeseci na 30 mjeseci.

Od 1995. do 2005. samo 7% medvjedica je duže ostajalo s mladima. Od 2005. do 2015. broj medvjedica, koje odgajaju medvjediće za dodatnu godinu, se povećao za punih 36%. Drugim riječima, švedska medvjeđa populacija se velikom brzinom adaptirala ljudskom ponašanju.

U Švedskoj sezona lova na medvjede počinje krajem kolovoza te traje do sredine listopada. Od 2010. do 2014. na području Švedske je ubijeno oko 300 medvjeda na godinu, no nakon 2015. taj broj je pao.

Tijekom 30-tih godina XX. vijeka u Švedskoj je obitavalo tek 130 medvjeda, no zahvaljujući zakonskim smanjenju sezone lova, njihova je populacija je do 2013. narasla na 2.800 jedinki.

Profesor Swenson je zaključio kako je danas čovjek glavna evolucijska stavka života medvjeda u Švedskoj. Ako je suditi po nevjerojatnoj adaptaciji medvjeda tada je njegova izjava u potpunosti točna.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Swedish bears adapt to hunting laws protecting mothers with cubs

Stand by me: bears adapt to hunting ban on family groups by keeping cubs longer

Brown Bears Use ‘Human Shield’ to Protect Their Cubs