Pod povećalom MW-a

Snimljena divlja slonica “pušačica”

Autor: Ljubica Šaran

Prije dvije godine grupa znanstvenika je u Nacionalnom praku Nagaharole u Indiji snimila divlju slonicu koja je uživala u inhaliranju dima, no do danas ova neobična misterija nije u potpunosti objašnjena. 

Varaju li nas oči, zašto ova slonica “puši”?

Video snimka slonice koja uživa u “pušenju” je postala viralna na internetu nakon što su je znanstvenici objavili kako bi eventualno dobili dogovore zbog čega se ona tako ponaša.

Indijski šumari kontroliraju zdravlje šuma tako što ih podvrgavaju kontroliranim požarima. Najčešće šumari koriste drveni ugljen kako bi pokrenuli kontrolirane požare, a čini se da je slonici ugljen trebao i zato ga je pokušavala očistiti.

Vinay Kumar iz indijske uprave za očuvanje prirode i divljih životinja (WCS) je objasnio za Live Science i RT kako je takav scenarij najvjerojatniji naročito zbog činjenice da su slonovi visoko inteligentna bića te da znaju skupljati drveni ugljen nastao prirodnim putem ili pak ostavljen nakon šumskih posjeta kako bi ga progutali i iskoristili kao laksativ.

Iako je poznato da slonovi koriste ugljen kao prirodno sredstvo za detoks, poboljšanje probave i borbu protiv stomačnih parazita, biolozi do sada nisu imali prilike zabilježiti slona u “pušenju”.

Dr. Varun Goswami iz WCS-a je dao sljedeće objašnjenje:

“Vjerujem da je slonica pokušavala progutati šumski ugljen. Izgledalo je kao da skuplja komade ugljena s tla, otpuhujući pri tome pepeo kako bi progutala čist ugljen.”

Za razliku od ljudi koji više vjeruju umjetnim i patentiranim lijekovima dok zaziru od prirodne medicine nazivajući je “alternativnom”, dotle brojne životinjske vrste koriste prirodnu medicinu kako bi se liječile i zaliječile. Poznato je da se bumbari i pčele liječe od parazita uz pomoć nikotina u biljkama, mačke i psi će jesti određene vrste trave kako bi se natjerali na povraćanje ili pak kako bi očistili crijeva ako su pojeli nešto otrovno ili ako ih boli trbuh. Majmuni i svi pametniji sisavci koriste cijeli niz prirodnih pomagala kako bi održali ili popravili zdravlje, od gline za zaštitu kože i čišćenja crijeva do različitih kupki i trava za raznorazne boljke.

Slonice, koje prenose znanje od starijih ženki na mlađe, su toliko napredne da jedu određenu vrstu lišća kako bi pospiješile koćenje i kako bi umanjile bolove od trudova, stoga nas ne bi trebalo čuditi da slonovi znaju ohladiti i ispuhati šumski ugljen čak i ako se čini da su pri tom povukle popriličan “dim”.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Smoking elephant captured on camera lighting up jungle cigarette

Smoking elephant captured lighting up jungle cigarette 

What’s Up with This ‘Smoke-Breathing’ Elephant?

“SMOKE-BREATHING” ELEPHANT RAISES QUESTIONS

Why This Elephant in India Is Blowing Smoke