SVIJET POD LUPOM

Mađioničarski trik koji je nasmijao orangutana

Autor: Ljubica Šaran

Unatoč brojnim istraživanjima o inteligenciji čovjekolikih majmuna, orangutani često premašuju sva znanstvena očekivanja pokazujući kako su pametniji od uvriježenoga mišljenja. Orangutani su poznati po tome što rado imitiraju ljudsko ponašanje, od pranja rublja u rijeci, “osobne higijene” do “baratanja” s čekićima, ručnim pilama i loncima, no najinteresantnije je kako su oni uglavnom već zagazili u kameno doba jer koriste i stvaraju jednostavna oružja i oruđa. 2015. godine posjetitelji zoološkog vrta u Barceloni su snimili orangutana koji se grohotom nasmijao na mađioničarski trik pred svojim očima. 

Mladunci gorile uništavaju zamke krivolovaca.

Prije nekoliko godina znanstvenici su zabilježili kako mladunci afričkih planinskih gorila deaktiviraju zamke krivolovaca, otprilike u isto vrijeme znanstvenici su snimili i malene ribice koje koriste “oruđa”, a sveukupno je poznato kako je desetak životinjskih vrsta nekako shvatilo kako koristiti umjetna pomagala u različitim “poslovima” ili pri “igri”. Unatoč činjenici kako životinje pred našim začuđenim očima postaju sve “pametnije” orangutani su u stanju shvatiti kompleksne pojmove poput “mađioničarskog” trika te na njega reagiraju sa smijehom.

Da ljudi nisu jedina vrsta koja razumije humor i “mađioničarske trikove” je pokazao mladi orangutan iz zoološkog vrta u Barceloni koji je sa zanimanjem pratio kako pred njegovim očima nestaje plod kestena.

Nakon što je kesten netragom nestao iz šalice, orangutan se prvo nekoliko sekundi zamislio, a nakon toga se počeo grohotom smijati, te je na koncu završio na svojim leđima i dalje se nastavio smijati.

Ta rekacija je nasmijala i svjedoke ovog događaja, a na žalost znanstvenici se nisu udostojili dati objašnjenje kako je takvo što moguće.

Podsjećamo čitatelje da su orangutani ili “šumski ljudi” ugrožena vrsta zbog nestanka kišnih šuma u Indoneziji, a zbog inteligencije i lake dresure brojni orangutani završavaju na ilegalnom tržištu egzotičnih životinja. Najodvratnija praksa je korištenje orangutanki u bordelima diljem Indonezije, što nikako ne dolazi na “nišan” udruga za zaštitu životinja i organizacija za očuvanje ugroženih životinja.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.