Pod povećalom MW-a

Zbog curenja radijacije jedan reaktor nuklearke Doel ostaje isključen do 01.10.2018

Autor: Ljubica Šaran

Nesreće u nuklearkama poput Černobila i Fukushime su nas trebale naučiti da je takva tehnologija sve osim sigurna i ekološki prihvatljiva. Na žalost, mi ne učimo iz vlastitih grešaka i stalno ponavljamo lekcije na sve teži i opasniji način. Najbolji dokaz o tome je medijsko ignoriranje vijesti o curenju radijacije iz jednog reaktora belgijske nuklearke Doel. 

Komu je u interesu da usred najnapučenijeg dijela Europe radi prastara nuklearka koja svako malo podliježe havarijama?

Zbog povećane razine radijacije u belgijskoj nuklearki Doel prestali su radovi održavanja u bloku reaktora koji gubi vodu za hlađenje. Unatoč uznemirujućim vijestima uprava tvrtke Engie-Electrabel tvrdi da nema razloga za zabrinutost po radnike nuklearke i okolno stanovništvo.

Agencija za vijesti Beča je otkrila kako je curenje radijacije i nestanak vode otkriven na prvome reaktoru nuklearke Doel tijekom rutinske provjere sustava za hlađenje i isključivanja reaktora 23.04.

Zbog visoke radijacije, koja navodno nije opasna po radnike i okolinu, svi radovi na održavanju sustava hlađenja su zaustavljeni. Ista agencija je izvijestila kako će nuklearni reaktor s problematičnim sustavima za hlađenje ostati isključen najmanje do prvog listopada.

Doel je unatoč godinama i havarijama od belgijske vlade dobila dozvolu za daljnji rad.

Belgija ima dvije nuklearke sa sveukupno sedam nuklearnih reaktora. Nuklearka Doel – s četiri reaktora – je nastarija u Europi, naime ona je građena od 1969. do 1975. po standardima koji se danas smatraju zastarjelima pa čak i upitnima. Na žalost, obje belgijske nuklearke električnom energijom opskrbljuju 55% domaćinstava te se svako isključivanje reaktora smatra popriličnim gubitkom energije.

Usput, nuklearka Doel se nalazi u najnapučenijem dijelu Belgije i Europe, u čijem radijusu od 75 kilometara obitava devet milijuna žitelja. Interesantno je kako prva dva najstarija reaktora ove nuklearke mogu izdržati potrese od samo 5.6 Richtera ako je epicentar udaljen 75 kilometara.

“Nema straha” za najnapučeniji dio Europe?

Ne tako davne 2014., nuklearka Doel je imala havariju na glavnoj turbini zbog sabotaže. Nepoznati počinitelji su izlili 65.000 litara ulja za podmazivanje zbog kojega je turbina oštećena. Turbina je popravljena i vraćena u pogon četriri mjeseca nakon havarije. Očigledno je strah od nuklearne katastrofe bio dovoljno “stvaran” jer je i Nizozemska odlučila podijeliti tablete joda svojim građanima.

2015. Doel je potresla snažna eksplozija, no stručnjaci su i tada tvrdili kako nema razloga za zabrinutost, dok je belgijska vlada ostala šutjeti. Ni dan danas se ne zna što je uzrokovalo eksploziju.

Jesu li najstariji nuklearni reaktori Europe zaista toliko sigurni?

2017. belgijske vlasti su počele distribuirati tablete joda za svih 11 milijuna stanovnika zbog straha od eventualne havarije u svojim dotrajalim nuklearkama uz navode kako “nema specifičnog rizika”. U isto vrijeme, pod vladinim nadzorom, su stvorene web stranice za “alarmiranje stanovništva” u slučaju nuklearne havarije. Iako su stručnjaci smatrali da prvi i najstariji nuklearni reaktor Doela treba hitno isključiti još 2016. godine, belgijska je vlada odobrila daljnu radnu dozvolu.

Kako god bilo sa skepsom gledamo na uvjerenja kako nema opasnosti po radnike i okolno stanovništvo, naročito zbog činjenice kako su se vlasti odnosile sa svim dosadašnjim havarijama nuklearki i koliko su šture, a često i neistinite bile informacije koje su davali “stručnjaci” iz kompanija vlasnica istih nuklearki. Ne zaboravimo da se nivo sigurne razine radijacije stalno povećava na račun politike i “bogatih” lobista, a ne na osnovu zdrave i poštene znanosti. Problem s radijacijom je u njenoj dugotrajnosti i efektu akumulacije, jedino što mi možemo preporučiti je redovito uzimanje joda u obliku Lugolove otopine i vitamina C, jer je planeta pretrpjela preko dvije tisuće nuklearnih testova, eksplozija i havarija od “eksplozije” prve atomske bombe 1943. Pokoljenja će se još barem 24.000 godina morati nositi s ovolikom radijacijom, pod uvjetom da ne doživimo još koju Fukushimu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Pročitajte i slijedeće članke:

UDARNA VIJEST: Radijacija u Fukushimi veća no ikad, u jednom od reaktora otkrivena rupa!

UDARNA VIJEST: Iz nuklearke na Floridi radijacija curi u ocean

Mali kalifornijski tuljani umiru od leukemije i raka zbog radijacije iz Fukushime Daiichi

Iz postrojenja za odlaganje radioaktivnog otpada u Novom Meksiku curi radijacija

Riba uhvaćena pored Fukushime ozračena dozom radijacije 2540 puta većom od dozvoljene

Vlade širom svijeta podižu razinu dozvoljene radijacije na bazi politike, a ne znanosti!!!

Izvori:

Belgian Nuclear Power Plant Suffers Water Leak in Reactor

Belgium hands out millions of iodine pills in case of nuclear accident

Belgium’s ageing nuclear plants worry neighbours

Netherlands to hand out iodine pills in case of nuclear accident

Belgian reactor shutdown imminent

Nuclear alert? Belgium distributes millions of iodine pills, yet claims ‘no risk

Explosion Hits Belgian Nuclear Power Station