PONERIZACIJA DRUŠTVA

EU je stvorena da bi nas očerupala – tvrdi Donald Trump

Autor: Ljubica Šaran

Svako malo predsjednik Trump izgovori riječi koje u najmanju ruku šokiraju, a neke su toliko daleko od istine da se čini kako je aktualni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država okružen ljudima koji mu namjerno daju pogrešne informacije ili nekako sam donosi pogrešne zaključke. U nedavnom obraćanju okupljenima u Michiganu, Trump je zaključio kako je Europa stvorena da bi ekonomski iscrpila SAD unatoč činjenici kako je EU čedo američkih tajnih službi, stvoreno da se Europa ne bi mogla približiti Rusiji, već da bi ostala pod direktnom upravom NATO-a i “velikog brata”.

Govori li Trump samo ono što “čudovišta iz močvare” žele ili je to sam smislio?

Iako Europa smatra da joj je SAD najveća i najvjernija saveznica, Sjedinjene Države i njen magloviti ponerizirani vrh sve više smatraju Stari kontinent i njenu politiku opasnom i rizičnom po američki agresivni imperijalizam. Europa je bila “poslušni” psić dok je iza “željezne zavjese” prijetila “crvena pošast” komunizma, no američki utjecaj u Europi sve više dobiva negativan predznak jer ista gubi goleme novce na sve žešćim ekonomskim sankcijama prema Ruskoj Federaciji i izbjegličkim valovima koje američki ratovi “za petro dolar” stalo upravljaju ka nama.

Tijekom govora koji je nalikovao na najžustrije predizborne scenske prikaze, Trump je izrekao kako će on “srediti” Europsku uniju i Kinu uz zaključak da su “vremena katastrofičnih trgovinskih dogovora prošla”. Predsjednik je napomenuo da se trgovinski nesrazmjeri više neće trpjeti, te da će u početku biti problema za Ameriku, no da će u dugoročnom smislu takva odluka biti dobra za ovu zemlju.

Američki predsjednik je na koncu objasnio da ne krivi spomenute zemlje, već bivše predsjednike SAD-a koji su takvo što dozvoljavali godinama.

Hoće li se američko europsko “prijateljstvo” srušiti zbog Rusije, jer Europa neće bespogovorno slušati Washington ako joj on donosi stotine milijardi eura gubitka na godinu?

Rješenje “čerupanja” SAD-a za Donalda Trumpa je jasno, ograničiti uvoz iz Europe, Kine i Japana ili će istima nametnuti velike uvozne namete koji će robu iz spomenutih učiniti preskupom. Od 01.05.2018. Trump je namjeravao uvesti 25% nameta na čelik iz uvoza i 10% nameta na aluminij iz uvoza. No nakon što su se sve europske zemlje digle na noge i objasnile Trumpu da očekuju trgovinski rat i slične namete s europske strane, američki je predsjednik brže bolje promijenio i “zagladio” retoriku te je EU, Kanadu, Meksiko i Japan djelomično izuzeo iz trgovinskog ograničenja.

Zaboravimo na trenutak na Trumpovu retoriku i promislimo malo o povijesnim činjenicama. Europska unija od kraja 80-tih godina XX. vijeka je rijetko kada samostalno donosila vlastite ekonomske, vojne i političke odluke, a “zajedničke” interese je usklađivala s “nacionalnim” interesima SAD-a.

Je li prijetnja o nametima za europsko i azijsko željezo i aluminij obična floskula ili je na pomolu pravi trgovinski rat između SAD i EU?

Vratimo li se još koji korak u prošlost, Europska zajednica i njena sljednica Europska unija su nastale isključivo zahvaljujući CIA-i i tvorcima američke vanjske politike. O tome sam detaljno pisala u članku pod nazivom: “Na Zapadu ništa novo“, molila bih svakog čitatelja kritičkog ali otvorenog uma da mi ne vjeruje na riječ već da provjeri linkove koji su prepuni malo poznatih no i te kako važnih informacija.

Dodamo li k tome sve veći vanjski dug Sjedinjenih Američkih Država, očigledne znakove kolapsa “petro dolara”  i sve manji vojni utjecaj “perjanice demokracije” tada nam postaje jasno zbog čega američke vlasti (i oni koji te vlasti kontroliraju) ujedinjenu Europu smatraju prijetnjom.

Način na koji je Trump izjavio da će “srediti” Europu i one koji navodno čerupaju SAD pokazuje znakove nervoze. Budućnost “prijateljstva” i “savezništva” između atlantskih sila je sve osim “ružičasta”, jer Europa prirodno gravitira ka Euroaziji, dok će SAD svojom nefleksibilnošću i nedostatkom prave diplomacije postati sve više izolirana dok se ne sruši “kuća od karata” američke izvrsnosti i ekscepcionalizma.

svatko vuče na svoju stranu

Iako se čini da demokratska i republikanska stranka SAD-a vuče svaka na svoju stranu, sve je to obična predstava, obijema strankama upravljaju bankari, financijeri i lobisti koji u rukama drže sve konce unutrašnje i vanjske američke politike.

Još uvijek nije poznato hoće li se Trump kandidirati za sljedeći krug “vožnje” po Bijeloj kući, također ne znamo tko će biti kandidat iz “magarećeg” tabora, no sraz “slonova” (republikanaca) i “magaraca” (demokrata) te krajnji pobjednik sljedećih predsjedničkih izbora neće donijeti nikakvu promjenu u dosadašnjoj američkoj politici jer nju određuju bankarski konglomerati i vojno-industrijski kompleks. Trumpov govor nam jedino može dati do znanja da je on u potpunosti kapitulirao te da okružen “čudovištima” ne može “isušiti močvaru” za što se tako zdušno zalagao tijekom predsjedničke uturke.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

EU was created to rip US off, Trump says as allies brace for trade war

Donald Trump je najveća prijetnja svjetskom miru, a ne Vladimir Putin

AMERIČKA VLADA U RALJAMA PSIHOPATA: Tko je smjestio Trumpu?

Dolar oteže papke

CIJENA AMERIČKE PROPAGANDE: Pentagon platio 40 milijuna dolara za svoju “istinu”

Američka vojska je “trovač” kojeg nitko neće osuditi za zločine protiv čovječnosti