Pod povećalom MW-a

EU odbacuje petro dolar, hoće li nas zbog toga SAD “demokratizirati” poput Libije i Iraka?

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, EU je zaključila da je došao kraj slijepom i bespogovornom praćenju američkih naloga te je nastavila s poštivanjem iranskog dogovora JCPOA uz još jednu nevjerojatnu, a možda i povijesnu odluku. Naime, Europska unija je odlučila prestati koristiti dolar za nabavku “crnoga zlata”, a prva država od koje će naftu kupovati u eurima je Iran. Sve zemlje koje su do sada odbacile petro dolar su postale najveći neprijatelji zapadnjačke demokracije, a SAD ih je brže bolje “demokratizirala” točnije uništila i okupirala. Je li na pomolu sraz između Europe i SAD-a?

Raskol između EU i SAD-a se najbolje vidi na odbacivanju petro dolara i povijesne odluke o kupoprodaji nafte u eurima. Predsjedniku Trumpu i njegovim “savjetnicima” takvo što nimalo neće odgovarati jer to znači da će petro dolar izgubiti još više na važnosti i “vrijednosti”.

Sjedinjene Države su u golemim problemima, zemlja je prezadužena, američka infrastruktura se raspada, američki srednji sloj nestaje, razlika između bogataša i siromaha je veća negoli u doba Rimskoga carstva, politički utjecaj SAD nestaje, vojni utjecaj SAD-a nestaje, diplomacija SAD-a se pretvorila u orvelijansko “ministarstvo istine”, globalni utjecaj Amerike je na izdahu.

Donald Trump je tijekom predsjedničkih izbora trebao poslužiti kao klaun koji će ujediniti mase kako bi Hillary Clinton postala prva američka predsjednica. Amerikanci bijesni splačinama iz Podestine kuhinje su izabrali “klauna” za predsjednika, a Trump je nakon kapitulacije i potpune predaje u ruke ratnohuškačkih i cionističkih psihopata postao još nešto gore – brzopleta marioneta koja je proglašenjem Jeruzalema za glavni grad Izraela pokušala na blef kupiti “moćne prijatelje”. Umjesto prijateljstva Trump je postigao vlastitu kapitulaciju i izolaciju od stvarnosti, a njegove nepametne odluke su dodatno srozale i onako opali utjecaj “najvažnije demokracije” na svijetu.

Napuhanko Macron je posjetio Trumpa kako bi ga na lijepo način zamolio da se JCPOA ne uništi, no Trump je smatrao da u poštivanju dogovora s Iranom nema zarade, nema love, te su njegovi generali i divljaci iz obavještajnih službi iskoristili Trumpovu brzopletost znajući da Iran neće pasti, poput Libije, Afganistana, Iraka i Somalije ako se JCPOA ispoštuje. Europa u poštivanju nuklearnog dogovora s Iranom može izvući jako puno novca, stoga je Visoka predstavnica europskih vanjskih poslova Federica Mogherini objavila kako EU neće pratiti nepametni američki potez te će s najjačim europskim državama (Njemačkom, Francuskom i Ujedinjenim Kraljevstvom) održati iranski sporazum.

Europa raskida s američkim diktatima te nastavlja sama s vlastitom vanjskom politikom. Na slici vidite najvažniju petorku nakon povijesnog potpisivanja iranskog sporazuma unatoč povlačenju SAD-a.

Ovo je nevjerojatan obrat u američko europskim odnosima, naročito zbog činjenice da je po prvi puta na europskoj strani Ujedinjeno Kraljevstvo koje je zbog toksičnog američkog utjecaja izašlo iz ujedinjene Europe s nadom da će je uz stihijsku nahrupu izbjeglica dodatno destabilizirati. Britanci su se nadali specijalnim odnosima s SAD-om no osim lijepih riječi ništa se nije dogodilo, UK je ove zime nekoliko puta trebala kupovati plin iz sankcionirane Rusije, a sama SAD je morala napraviti isto, da se u potpunosti ne “smrzne”. Britanija se nadala lovi zbog posebnog statusa sa SAD-om, no to nije dobila, lova leži u Bliskom istoku, koji nije razoren i rascjepkan na američke vazale i marionete već stabilnom Bliskom istoku u kojemu naftni zvori nisu zapaljeni i uništeni. Zbog toga je UK ostala uz ostatak EU te je 15.05.2018. potpisala održavanje nuklearnog sporazuma s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammad Javad Zarifom u Bruxellesu.

Da se nešto neobično događa između Amerike i Europe smo mogli pretpostaviti nakon nebuloznih prijetnji koje je Trump uputio Europi i navodnog uvođenja ograničenja za uvoz iz Europe u SAD i žestokih reakcija s europske strane. Trump je ustvrdio kako je Europa stvorena da bi očerupala SAD iako je u stvari situacija danas potpuno drugačija, Amerika čerupa EU jednako kao i ostatak svijeta.

Kako god bilo dan nakon potpisivanja JCPOA Europa je napravila povijesni korak u vlastitoj ekonomskoj i energetskoj samostalnosti te je s Iranom dogovorila kupnju nafte u eurima eliminirajući pri tome transakcije u sve nesigurnijem petro dolaru. Da dolar oteže papke znamo već nekoliko godina, no ova europska odluka je od iznimne važnosti.

Muammar Gaddafi je htio napraviti pan afričku valutu poduprtu zlatom i naftom, odbacio je petro dolar i namjeravao je maknuti Afriku od razornog američkog i europskog utjecaja, psihopati u Washingtonu su ga zbog toga mučki ubili, a isto su prošle i druge države koje su pokušale pobjeći od utjecaja petro dolara. U stvari sve države koje bježe od američkog imperijalizma su opasne zemlje koje se pod hitno trebaju demokratizirati, jasno vam je koje su to države. Za one koji nas prvi put čitaju navesti ćemo najvažnije: Kina, Sjeverna Koreja, Rusija, Sirija i Iran.

SAD je desetljećima sijanjem kaosa pokušala spasiti svoj petro dolar, dovoljno je da se sjetimo obećanja generala Wesley Clarka koji je zaključio kako sve neposlušne građane treba zatvoriti u logore, dok za sigurnost američke demokracije treba u pet godina okupirati i uništiti pet zemalja: Irak, Siriju, Libanon, Libiju, Somaliju, Sudan te da na koncu treba završiti s Iranom. Libanon je destabiliziran i ekonomski uništen, Sirija je iznemogla obranom no spašava je Rusija. Libija je u potpunosti uništena i rascjepkana, jednako kao i Somalija, Sudan se raspao na dvije nemoćne države nakon krvavog rata, Irak je okupiran u potpunosti dok Kurdi drže sjever zemlje, jedino se još uvijek drži Iran, zemlja koja unatoč američkim prijetnjama o terorizmu i navodnoj umiješanosti u napad na SAD 2001. pokušava stabilizirati Bliski istok uz otvorenu i miroljubivu suradnju s Rusijom, Sirijom i svim drugim zemljama koje to žele. Sve ove nesretne države su krive jer nisu željele postati američka kolonija s vazalskim vladama, jer nisu dozvoljavale otimačinu i rasprodaju vlastitih resursa u bescijenje.

Sjedinjene Države su se od završetka Drugog svjetskog rata prema Europi ponašale poput zlog očuha, s jedne strane su američki državnici tvrdili kako je američka i europska suradnja od esencijalne važnosti no zapravo su mislili kako je europska poslušnost i povinovanje američkim nacionalnim interesima od esencijalne važnosti. S druge strane su Europu silovali i mučili s operacijama pod nazivom Gladio u kojima su američke tajne službe sijale strah i trepet optužujući pri tom SSSR i komuniste za terorizam, danas je ista stvar dovoljno je da se sjetimo napada na Pariz, London i što su takvi “teroristički” napadi postigli.

Užasavajuća istina. Putin je opasan jer shvaća što je Amerika i ljudi koji upravljaju ovom državom.

Sjedinjene Američke Države nisu nikakav prijatelj Europe, Vladimir Putin je bio u pravu kada je rekao kako SAD ne treba saveznike već vazale, taj citat pogađa u središte psihopatske američke vanjske politike. Čitatelji koji nas ne prate dugo mogu pomisliti kako smo mi neki rusofili, no činjenica je da Putin i Rusija ima najpošteniju politiku, za razliku od političara i navodnih demokracija na Zapadu.

Voljeli bismo konstatirati kako je europska budućnost u rukama Europljana, no to zapravo nije tako zbog ekonomskih, vojnih i bankarskih i organizacijskih veza s Amerikom. SAD će sve više pokazivati neprijateljstvo i neslaganje s Europom unatoč navodima kako je naše uzajamno partnerstvo od najviše važnosti. Američko vodstvo je odavno izgubilo doticaj s realnošću, iako je Trump tvrdio da želi “isušiti močvaru” i načiniti Ameriku ponovno velikom i moćnom, on za to nema snage niti utjecaja jer se on nalazi u središtu močvare. Zbog toga je Trump i  svaki američki predsjednik veća prijetnja svjetskom miru od bilo koga drugoga.

S opadanjem američkog globalnog utjecaja i moći rasti će antagonizam između Washingtona i Bruxellesa, samo je pitanje vremena kada će “rat riječima” prerasti u nešto više i kada će sve karte pasti na stol. Kada Washington pokaže svoje grdo i nenormalno lice prema Europi, nestati će zadnji tragovi papirnatog američkog zmaja, nakon toga možemo očekivati sve i svašta, jer psihopati ne priznaju poraz, za njih on ne postoji, oni vide samo ono što žele vidjeti i čine ono za što su stvoreni – kaos, mučenje, ubijanje, propadanje i uništenje.

Da parafraziramo slavnoga Andrewa Lobaczewskog, psihopati su poput virusa, oni će biti živi zakopani zajedno s tijelom kojeg su uništili, s obzirom da je danas centar globalne moći psihopatije u SAD-i i Izraelu, možemo se zamisliti kakav kraj čeka ove dvije države ako se ne uspiju otrgnuti iz pogubnog utjecaja psihopatije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Europe to ditch US dollar in payments for Iranian oil – source

EU and Iran to keep nuclear deal in place

Why America is the Greatest Country

Assad: ‘The Deep State in The US is in Control, Not The President’

What History Leaves Out: The Remarkable Silence Surrounding Israel’s Car-Bombing Campaign in Lebanon

Why the Deep State Hates Putin

Iran Lied? Netanyahu Cries Wolf AGAIN as Trump Mulls Scrapping JCPOA

Joe Quinn on PressTV: Merkel Washington Visit Underscores US-EU ‘Parting of Ways’

Joe Quinn on PressTV: ‘Macron in Washington to Convince Trump Not to Break Iran Deal’