PRIZMA DRUŠTVA

Saudijke dobile pravo za upravljanje automobilima ali…

Autor: Ljubica Šaran

Mainstream mediji su s nevjericom objavljivali nedavnu odluku saudijskog kralja s kojom se ženama u ovoj pustinskoj kraljevini konačno dozvoljava upravljanje osobnim automobilima. Dok su neki smatrali da je riječ o početku povijesnih reformi i kročenja Saudijske Arabije u XXI. vijek, drugi su smatrali da je u pitanju samo marketinški potez s kojim se pokušava popraviti ocrnjeni ugled iste. Na koncu se pokazalo kako od reformi nema ništa, a žene su u upravljanju automobila onemogućene astronomskim cijenama vozačkih dozvola. 

Do prije par godina ovakve fotografije su se kažnjavale novčanim i zatvorskim kaznama jer se žene nisu smjele fotografirati za upravljačima automobila, pomislili bi da je to prošlost, no Saudijci su se sjetili kako na drugačiji način kažnjavati žene.

Saudijke su izvan sebe zbog cijena vozačkih dozvola, naime do prošlog rujna žene u Saudijskoj Arabiji nisu smjele upravljati osobnim automobilima, no od nenadanog kraljevskog dekreta stvari su se promijenile. Točnije trebale su se promijeniti.

Do prošle godine, Saudijke su zatvarane i sudski gonjene zbog prekršaja kulturnog koda točnije fotografiranja za automobilskim upravljačem, nakon odluke kralja o puštanju žena da konačno uživaju u vlastitim limenim ljubimcima, Saudijke su pohrlile u urede za izdavanje vozačkih dozvola no tamo ih je dočekala jedna mala tehnička začkoljica.

Žene bi u automobilu trebale biti potpuno zamotane te ne smiju same voziti muškarce.

Prva stvar je da je cijena ženske vozačke dozvole najmanje 1.330 dolara veća od one za muškarce, a vozačke škole imaju slobodu naplaćivati ženama cijene “po vlastitoj savijesti” što se često pokazuje kao deset puta skuplja investicija od cijene namijenjene muškarcima.

Saudijske vlasti su izjavile da će “istražiti problem” no zapravo nakon nešto manje od godinu dana od “povijesne odluke” ništa nisu napravile po tom pitanju.

Saudijke smatraju kako je sve to namjerno napravljeno da bi žene izgubile volju za polaganjem vozačkog ispita i naravno upravljanja automobilom, a mi bismo pomislili kako je sve zapravo bacanje prašine u oči jer ne smijemo zaboraviti što je na državnoj televiziji izjavio jedan od najvažnijih saudijskih klerika šeik Saad Al-Hijri.

On je tijekom pomame o kraljevoj odluci izjavio da žene ne mogu upravljati automobilima jer imaju samo četvrtinu mozga te je pozvao saudijske vlasti da odustanu od takve sulude ideje. Iako se “pametni” šeik sukobio s direktnom odlukom kralja on na koncu nije sankcioniran i još uvijek drži svoju poziciju čelnika odbora za fatve (legalna pitanja šerijata) u guvernatu Assir.

Kako god bilo žene su odlučile napraviti nešto po tom pitanju, te su počele jedne drugima davati poduke iz vožnje i to besplatno.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Saudi women furious at costs pricing them out of historic chance to drive