PRIZMA DRUŠTVA

Opasnosti krema za zaštitu kože od sunca

Autor: Ljubica Šaran

Svi volimo uštedjeti pri kupovini. Kao odgovorne osobe koje paze na svaki novčić tražit ćemo rasprodaje i akcijske cijene kako bi uštedjeli novac. Ljeto je stiglo, bliže se obiteljski odmori i neki od nas već razmišljaju kako se opskrbiti zaštitnim kremama prije nego li im cijene ne porastu za vrijeme najveće potražnje. Kupuje se sve što na sebi ima “zaštitni faktor”, no unatoč industriji vrijednoj stotine milijuna dolara, zaštitne kreme za sunčanje su uglavnom daleko od zaštite zdravlja i naše kože. 

Godinama smo bombardirani informacijama o opasnostima sunčevog zračenja i prevelikog izlaganja naše kože jakim ljetnim sunčevim zrakama, svaka majka će svoje dijete pokušati zaštititi najbolje što zna, poznato nam je koliko je dobivanje raka kože opasna stvar i često protiv takve bolesti ljudi gube bitke.

No dok se pripremamo za ljetne ferije i dok razmišljamo o pravovremenoj opskrbi potrepština za zaštitu kože od sunčevog zračenja trebali bismo znati što zapravo kupujemo u masovnim proizvodima za navodnu zaštitu kože.

Na što obratiti pažnju pri kupovini?

Rijetki su kupci krema za zaštitu od sunca koji pažljivo pročitaju sastav proizvoda na koje će potrošiti novac. Trebali bi obratiti pažnju da kreme za zaštitu budu: organske, bez konzervansa, biorazgradive, bez naftnih derivata koji su najčešći sastojci ovakvih proizvoda, također bi trebali obratiti pažnju da su proizvodi bez glutena, mliječnih proteina – kazeina i laktoze, da u njima nema plastike, hormona, toksina i vjerovali ili ne GMO i Msg dodataka.

Zašto je koža tako važna?

Koža je naša direktna zaštita, najveći organ našeg tijela, iako većina od nas misli da se obično najviše trujemo preko hrane i zraka (udisanjem svakakvih opasnih plinova i čestica), u stvarnosti je naša koža pod najvećim stresom i opasnošću.

Koža mora biti čista, zdrava, dobro njegovana i najvažnije od svega ne smijemo je dodatno opterećivati kemikalijama koje uništavaju njena prirodna svojstva branjenja od vanjskih utjecaja. Klasične kreme za zaštitu izgledaju kao savršen odgovor za pravilnu zaštitu no one su sve osim dobre i u stvari nas uglavnom nimalo ne zaštićuju već u biti stvaraju duboke i kumulativne probleme koje na koncu dovode do onoga od čega bi nas navodno trebale zaštititi – bolesti kože, trovanja ovog organa i eventualnih kožnih tumora i raka.

Zaštita ili trovanje?

Web stranica Organic-sa je objavila sljedeće:

Zaštitne kreme koje nisu organske sadrže kemikalije koje mogu biti vrlo opasne po našu kožu čak i više nego li je to direktno izlaganje kože suncu.

Komercijalne zaštitne kreme su pune sastojaka koje ostaju u našoj koži dugo nakon tuširanja i kupanja u moru, ne samo da nam truju kožu već u velikoj količini blokiraju normalno disanje kože i mijenjaju joj ph vrijednosti kao i normalne funkcije kože.

Američki centar za kontrolu bolesti – CDC  je objavio kako je 97% Amerikanaca kontaminirano s komercijalnim i sveprisutnim kremama za zaštitu od sunca koje u sebi sadrže oksibenzon koji je povezan s alergijama, hormonalnim poremećajima i staničnim oštećenjima.

Opasna nano-tehnologija

The Telegraph je objavio članak koji bi i te kako trebali pročitati, u njemu je jasno pokazano koliko je najnovija tehnologija u proizvodnji kozmetike uključujući i krema za zaštitu od sunca opasna. Naime 67 najjačih svjetskih kozmetičkih kompanija od kojih svi odreda proizvode i zaštitne kreme za sunčanje koriste nano-tehnologiju. Uz pomoć ove tehnologije sva zaštitna sredstva za sunčanje postaju transparentna i neljepljiva no s obzirom da su nano-čestice 80 puta tanje od ljudske kose, one duboko prodiru u kožu i potkožno tkivo i u biti nas truju.

Neke od ovih kompanija koriste takozvano nano- srebro koje ubija bakterije no usput nema sigurno djelovanje kao koloidno srebro i već se mnogo puta čulo upozorenje da je ovaj ‘high tech’ proizvod toksičan, no velike kompanije su se oglušile o poziv javnosti i medija da istraže sve novotarije koje nam stavljaju u zaštitne kreme koje prave bez imalo brige kako nove tehnologije djeluju na nas i koliko su one nesigurne i neispitane.

Prva znanstvenica koja se pobunila protiv neodgovornosti kompanija koje bi nas svojim nano proizvodima trebale zaštititi, je profesorica Dame Ann Dowling. Iako je članica Kraljevskog znanstvenog društva ona je i sudionik neovisne zdravstvene akademije u Velikoj Britaniji, Dowling je jasno rekla što misli o kremama za zaštitu od sunca:

Vlade moraju imati obavezna izvješća o proizvodima koji u sebi imaju nano-tehnologiju i nano-materijale, tako da smo svi svjesni što stavljamo na sebe – u kozmetici i sredstvima za zaštitu od sunca bi se smjele koristiti samo kemikalije i tehnologija koja je sigurna za našu upotrebu.

Prodaja zaštitnih krema koje stvaraju rak kože!

U tekstu Huffington Posta, FDA je 2010., izvijestila da, vrsta umjetno napravljenog vitamina A koji se na američkim zaštitnim kremama vodi pod nazivima: “retinyl palmitate” ili “retinol” i koja se nalazi u 41% sredstava za zaštitu od sunca, u biti povećava rast tumora i raka na koži i pospješuje stvaranje lezija i rana na svim slojevima kože.

FDA je objavila i zastrašujuće rezultate laboratorijskih eksperimenata u kojima su životinje – čija je koža bila premazana kremom za zaštitu od sunca s umjetnim vitaminom A – dobivale tumore, rak i duboke lezije na koži 21% brže nego li grupa koja je mazana kremama koje nisu imale u sebi vitamina A.

Sve učestaliji rak kože

Mi smo, na žalost postali svjedoci sve veće i brojnije pojave raka kože, zbog toga je industrija proizvodnje zaštitnih krema postala lukrativan i stabilan posao koji ne gubi na dobiti bez obzira na ekonomsku krizu.

Primjeri raka kože.

U SAD-u rak kože otpada na gotovo 50% svih slučajeva raka, bez obzira što se protiv raka pluća i pušenja duhana vodi svjetska hajka – gotovo bez ikakve pažnje i čuđenja prolazi podatak da rak pluća nije najveća opasnost u modernom svijetu, već upravo rak kože i to najčešće u malignim stanjima i s terminalnim ishodom.

Razočaravajuće činjenice!

Environmental Working Group – EWG je objavila iznimno važnu listu s preko 500 proizvoda za zaštitu od sunca od kojih je tek 39 proizvoda adekvatno za ljudsku upotrebu, ovaj poražavajući podatak je od iznimne važnosti i trebao bi nam pomoći da pri sljedećoj kupovini zaštitne kreme i te kako obratimo pažnju što kupujemo.

Sramotna je činjenica da je EWG otkrila da mnoge kreme koje nas navodno trebaju zaštititi od sunčeve radijacije UOPĆE NEMAJU ZAŠTITNI EFEKT, iako na naljepnicama piše da štite od zračenja i da imaju zaštitni faktor, EWG je također otkrio da mnogi proizvodi sadrže potencijalno opasne kemikalije.

Novac i pohlepa su se došuljale i u ovu granu industrije, bez obzira na činjenice koje su više nego li poražavajuće, predlažemo vam da umjesto klasičnih masivno proizvedenih krema za zaštitu od sunca potrošite malo više novca i kupite prirodne i organske preparate koji nemaju dugačak rok trajanja niti velike marketinške agencije iza sebe, ne vjerujte reklamama niti čudotvornim kremama koje će vam omogućiti sigurno dugotrajno sunčanje usred ljetne žeže, takav proizvod ne postoji, bez obzira što se mnogi najčešće korišteni preparati za sunčanje upravo tako reklamiraju.

Ne vjerujte reklamama, pazite na sebe i svoje najmilije!

Laž će ostati laž čak i ako se stalno ponavlja po medijima i tiskovinama – osigurajte sebi i svojim najmilijima uživanje na ljetovanju, a ne potencijalni zdravstveni problem, ne sunčajte se usred dana, izbjegavajte biti na suncu više od pola sata ako ste izrazito svijetle puti ili ako imate puno madeža i bradavica, ne koristite solarij – jer će vam koža biti pod stresom i dobrano iritirana prije sunčanja na ljetovanju, najviše čuvajte malu djecu i bebe i pazite što stavljate na svoju kožu – koža je naša najveća zaštita od vanjskog svijeta zaslužuje primjerenu pažnju i zdravu njegu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.