SVEMIR KROZ TELESKOP

Ima li naše Sunce brata blizanca?

Autor: Ljubica Šaran

Velika količina kometa koje nas ciklički posjećuju i njihove poremećaje u orbitama, naočigled čist rub Sunčevog sustava, izduljene orbite vanjskih planeta Sunčevog sustava, vjerovali ili ne, sve su to odlike binarnih zvjezdanih sustava. Pa gdje je taj brat blizanac našeg Sunca i što o njemu znamo?

abstract astronomy constellation cosmos

Čini se da o našem zvjezdanom sustavu ne znamo baš puno. Fotografija vlasništvo Pixabay skinuta s Pexels.com

Noćno nebo se stalno pomiče, što možemo promatrati tijekom cijele godine. Kako se Zemlja okreće oko Sunca, tako se noćno nebo polako kreće prema natrag; polako ali sigurno. To se naučnim jezikom astronomije zove precesijsko kretanje, dok se u astrologiji to zove precesija zodijaka.

Precesijsko kretanje na nebu odgovara otprilike 50 arc sekundi (mjerna jedinica kutnog mjerenja koja označava 1/60 arc minute ili 1/3600 dio stupnja) na godinu, što nas na kraju dovodi od 24 do 26 tisuća godina da bi se napravio cijeli ciklus ili velika godina. Većina današnjih teorija, povezana uz mogućnost postojanja Sunčevog brata blizanca, smatra da je upravo toliko i potrebno da to (za sada) nepoznato tijelo napravi cijeli put oko Sunčevog sustava.

oortov oboak

Što li krije Oortov oblak?

Mnogi znanstvenici smatraju da se veliko tijelo nalazi unutar Oortovog oblaka. Neki su čak i nazvali to tijelo „Tyche“ (o kojem smo već pisali), no pitanje je da li to veliko tijelo nalikuje na neku plinovitu planetu veličine Jupitera ili je pak stvar o smeđem patuljku ili ugašenoj zvijezdi koja se rotira oko Sunca u izduženoj orbiti i redovito na svom putu kroz Oortov oblak katapultira komete iz samog Oortovog oblaka ka unutrašnjem dijelu našeg sustava. No, s obzirom da je tek započelo detaljnije ispitivanje rubnog dijela Sunčevog sustava, moguće je da u isto vrijeme tamo postoje velike plinovite planete (čije postojanje indirektno dokazuju mnogobrojne anomalije u putanjama kometa) i naravno da je to samo jedna od stanica prolaza Sunčeva blizanca.

Za sve vas koji više želite saznati o mogućnostima da je naše Sunce binarna zvijezda možete pročitati knjigu Walter Cruttenden-a: Lost Star of Myth and Time, ili posjetiti stranicu njegovog: Binary Research Institutea.

Sunce za sada jedina dokazana zvijezda u našem zvjezdanom sustavu.

Fotografija Zemlje i Sunca. Sunce je za sada jedina dokazana zvijezda u našem zvjezdanom sustavu.

Sunčev blizanac bi, prema teorijama, imao orbitalnu periodu od nekih 24-26 tisuća godina. Posjet takvog tijela vanjskom dijelu Sunčevog sustava bi mogao biti dovoljan razlog za masovna izumiranja koja su se u prošlosti događala na našoj planeti. Vrlo je vjerojatno da je takvo tijelo svojom ogromnom masom i gravitacijom privuklo komete ka Zemlji i da je takav model u stvari uzrok udara kometa o Jukatan prije nekih 26 milijuna godina kada su izumrli dinosauri (65 milijuna godina je paradigma koju je postavila zvanična nauka i o tom vremenu bi se moglo i te kako dobro debatirati).

Jedna od pikantnijih činjenica je anomalija putanje svemirskih letjelica klase Pioneer koje također prate uzorak odmaka u putanji kao i mnoge komete iz Oortovog oblaka.

Vjerojatno se pitate zašto nema slika takvog tijela ali ako je zaista u pitanju tamna zvijezda patuljak onda je nju i te kako teško direktno promatrati ako sama ne odašilje svjetlost ili bilo koje drugo zračenje koje bi se moglo detektirati u dubini svemira.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.