MISTERIJE

NAJVEĆI KRISTALI NA SVIJETU: Divovska kristalna špilja u Meksiku

Autor: Ljubica Šaran

Spektakularna divovska kristalna špilja je povezana s Naica rudnikom u Chihuahuai u Meksiku. Nalazi se na 300 metara ispod površine zemlje. Njena glavna dvorana sadrži jedne od najvećih pronađenih kristala na svijetu; u ovom slučaju, kristale Selenita. Neki od kristala Naice imaju dužinu od 11 metara i dijametar od četiri metra, te dosežu težinu od 55 tona.

Uvjeti koji vladaju u ovoj špilji su ekstremni jer je u njoj temperatura konstantna i iznosi 58 stupnjeva Celzijeve ljestvice i također ima i visoku vlažnost od nevjerojatnih 98-99%, što dodatno potvrđuje da je ova špilja opasan okoliš za sve one koji u njoj obitavaju više od 10 minuta bez pravovaljane zaštitne opreme (aparati za disanje, zaštitna odjela koja se hlade ledom, boce s kisikom, itd..).

Čudnovati kristali težine do 55 tona. Ostavljaju bez daha svakog posjetitelja Naice.

Zanimljivo je kako ova špilja još uvijek nije na popisu zaštićenih lokaliteta, jer s njom upravlja kompanija koja posjeduje rudnik u njenoj neposrednoj blizini. Zasigurno ovakva prirodna “poslastica” zaslužuje državnu zaštitu i brigu.

Kristali u Naicai su formirani prije nekih 500.000 godina i stvoreni su djelovanjem podzemnog toka lave (koja se nalazi neposredno ispod špilje) koji održava temperaturu vode na stabilnih 50 stupnjeva Celzija, te otapaju minerale uključujući i gips. Ovaj proces dozvoljava kristalima Selenita da rastu u nevjerojatnim omjerima, kakvim ih i danas imamo prilike vidjeti.

Rudari iz istoimenog rudnika su prvotno otkrili 1910. godine ulaz u „Cueva de las Espadas” ili Špilju Mačeva, koja se nalazi 120 metara niže od Naice. Sama Špilja Mačeva je bila zbunjujuće otkriće jer su u njoj rasli kristali od jednog metra duljine. Otkriće Naice 2000. godine je graničilo sa znanstvenom fantastikom.

Špilja kristala Naica leži na bogatim depozitima srebra, cinka i olova te ima oblik potkove. Kristali  rastu iz vapnenca, ali je problem što se raspadaju na vanjskom zraku tako da je osnovan Naica projekt koji konstantno čuva njen okoliš na izvornim temperaturama i pumpa vodu iz špilje kako ne bi bila poplavljena.

Još jedna dvorana je pronađena 2009. godine. Ona je nazvana Ledena Palača i nalazi se na 150 metara dubine i te joj ne prijeti plavljenje, ali su njene kristalne formacije mnogo manje. Isto tako, njeni kristali ne rastu u pravilnim izduženim oblicima već kao lopte i glavice kupusa.

Iako je Selenit osjetljiv i krhak kristal, ne možemo a da se ne zapitamo, ima li u dubini Zemlje još većih i težih kristala i jesu li zapravo ruski znanstvenici bili u pravu kada su tvrdili da je Zemlja samo jedan veliki pravilni kristal.

Za ovu sliku je bila potrebna hrabrost ili “ludost”. Čovjek u špilji Naica može ostati bez zaštitnog rashladnog odjela i bez boca kisika najviše 10 minuta. Prije nekoliko godina ova špilja je uzela i svoju prvu žrtvu jer je jedan od radnika rudnika iznad nje dehidrirao i umro u špilji.

Želite li saznati više o ovom nevjerojatnom prirodnom fenomenu, pogledajte sljedeći video.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori: Tourism on the Edge i Wiki