PONERIZACIJA DRUŠTVA

Koliko medicinskih kliničkih studija iznosi pogrešne rezultate zbog utjecaja novca?

Autor: Ljubica Šaran

Medicina i farmacija bi trebale biti grane znanosti koje pomažu ljudima u održavanju zdravlja i naravno u liječenju različitih bolesti i poremećaja. No, što učiniti kada se otkrije kako su rezultati 90% svih medicinskih kliničkih istraživanja preuveličani ili potpuno netočni?!

Šaka zdravlja ili nepresušni izvor zarade na tuđoj muci? Fotografija vlasništvo Pixabay skinuta s Pexels.com

Svi, baš svi lijekovi koje koristimo bi trebali biti prvo ispitani (na žalost) na životinjama i nakon toga na ljudima, u seriji dugotrajnih i podrobnih ispitivanja. Rezultati kliničkih ispitivanja odlučuju, hoće li neki lijek biti odbačen ili prihvaćen. Oni bi trebali biti potpuno objektivni i trebali bi zastupati interese oboljelih ljudi. Liječnici diljem svijeta, bez obzira na vjeru, naciju ili specijalnost, bez obzira da li rade na primarnom dizajniranju lijekova, kliničkim ispitivanjima ili u ordinacijama bi trebali POMAGATI onima kojima je pomoć najviše potrebna, liječnici bi trebali pomagati svojim pacijentima.

Kako to znamo? Što ih obavezuje?

Odgovor je jednostavan i osim ljudske empatije i etičnosti svaki liječnik se zakletvom obavezuje kako će čuvati ljudski život.

Zakletva koju polaže zove se:

Hipokratova zakletva.

U modernoj Hipokratovoj zakletvi koja je „ugledala svjetlo dana“ u Ženevi 1948. godine na kongresu Međunarodnog liječničkog društva stoji sljedeće:

“U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.

Zakletva koja ništa ne vrijedi

Svako malo na televiziji, po novinama i drugim medijima imamo priliku vidjeti primjere skandala koji potresaju medicinu i farmaciju. Od neispravnih filtera za dijalizu, ginekologa koji kradu jajne stanice, pacijenata koji umiru zbog nemara i nebrige liječnika i medicinskog osoblja, lijekova koji rade više štete nego li koristi, pa sve do liječnika koji su namjerno osakatili preko tisuću žena, odstranjujući im zdrave dojke, tvrdeći kako su imale maligne tumore koji iziskuju potpunu mastektomiju. Kao da to nije dovoljno sada se suočavamo s još jednim skandalom koji bi trebao uzdrmati same korijene ljudskog odnosa prema medicini i farmaciji i obrnuto, riječ je dakako o lažima unutar kliničkih studija i potpuno pogrešnih rezultata istih.

adult doctors gloves health

Koliko je naša medicina i farmacija etična i visoko moralna znanost? Fotografija vlasništvo Pixabay skinuta s Pexels.com

S pravom se pitamo ima li Hipokratova zakletva ikakvu težinu ili je u pitanju mrtvo slovo na papiru?

U laži su kratke noge

U šokantnoj znanstvenoj studiji koja je objavljena u žurnalu PLos Med 2005.,godine pod nazivom „Why Most Published Pesearch Findings Are False,“ prof. dr. John P. A. Ioannidis zaključuje sljedeće:

„Lako se može dokazati kako su tvrdnje većine znanstvenih istraživanja lažne. U svim današnjim granama znanosti vrijede rezultati koji su jednostavno rečeno netočni ili potpuno pogrešni točnije zasnovani na obmani i laži.“

Ako mislite da je Ioannidis čaknuti starac koji je ušao u penziju i ne zna što govori, podsjetimo da su njegova neovisna istraživanja publicirali brojni žurnali i web stranice. Web tiskovina The Atlantic je objavila tekst pod nazivom „Lies Damned Lies and Medical Science,“ u kojem stoji sljedeće:

„Većina stvari koje medicinski stručnjaci stavljaju u zaključke svojih istraživanja je netočno, preuveličano ili potpuno netočno. Pitanje je zašto liječnici – koji tvrde da su toliko dobri  – prate netočne informacije u svakodnevnoj liječničkoj praksi?“

Uvažena web-stranica Activist Post detaljno pokazuje koliko je Ioannidis bio u pravu i to na primjeru gotovo 50 najvažnijih medicinskih kliničkih studija koje su objavljene više od deset godina, u njihovom tekstu stoji sljedeće:

„ Ioannidis je pregledao 49 najvažnijih medicinskih istraživanja iz proteklih 13 godina, rezultati ovih istraživanja su postali kameni temeljci za naknadna istraživanja, i njihovi zaključci služe za reference za brojne studije. Ova istraživanja su, na neki način postali standardi u medicini. Izvatci iz ovih istraživanja su najcitiraniji po medijima i žurnalima.

Od njih 49, u 45 studija stoji kako su njihovi tvorci otkrili učinkovite intervencije. 34 zahtijeva naknadno testiranje, a od 14 od njih ili 41% je uvjerljivo pokazalo kako su im zaključci krivi ili značajno preuveličani.

Ako je između trećine do polovice najpriznatijih medicinskih istraživanja dokazano nepouzdano, tada je opseg i negativan utjecaj koje uzrokuju ovakva istraživanja, u potpunosti neporecivo. Ovaj rad je objavljen u tiskovini Journal of the American Medical Association.”

Time magazine je također pisao o Ioannidisovim istraživanjima u tekstu pod nazivom: „A Researcher’s Claim: 90% id Medical Research is Wrong,“ iako sam naslov govori sve što nam je potrebno znati, prenesimo neke interesantne činjenice:

„Moramo uzeti u obzir da je „zlatno pravilo“ medicinskih modela zasnovano na konvencionalnim dokazima koji su poduprti trilijunima dolara, upravo za takve dokaze Ioannidis tvrdi da su uglavnom lažni. To objašnjava zašto je ovakav model medicine sve više jači i širi. Dakle ovaj model prosperira jer je zasnovan na laži i želji za zaradom. S druge strane ta ista činjenica objašnjava zašto se uglavnom koriste skupi i patentirani lijekovi, koje se kirurške tehnike mogu koristiti, koji se tretmani mogu koristiti, koji se vitamini mogu koristiti, kakva hrana se smije konzumirati, koju vrstu prevencija bolesti koristiti, a koju ne i tako dalje.

Ovakav model u potpunosti zaštićuje one koji na svakakve moguće načine izvrću medicinu i farmaciju u korist zarade i moći te iz istih grana znanosti izbacuju etičnost i moral. Kriminalne djelatnosti i financijske malverzacije ostaju daleko od naših očiju jer se istina krije.“

Možda se novim čitateljima Matrix Worlda ovakvo stanovište Time magazina učini radikalno čak i obavijenom negativnim velom „teorije zavjera,“ no mi smo do sada u brojnim tekstovima upozoravali na manipulacije na polju farmacije, medicine, nutricionizma i drugih znanosti. O tome možete više pročitati ovdje i ovdje.

Activist Post je objavio nekoliko primjera u namjernom laganju javnosti s pogrešnim rezultatima kliničkih ispitivanja; prvi je dakako negativan utjecaj cjepiva na djecu, drugi je primjer Fenofibrata koji su primarna i sekundarna zaštita protiv kardiovaskularnih bolesti, no osim što uzrokuju preko 300 bolesti i poremećaja, oni u stvari uništavaju srčani mišić, koji bi navodno trebali štititi. Pročitate li tekst pod nazivom: “Patentirani otrovi prodaju se kao skupi lijekovi – želja za ozdravljenjem povod za super zaradu!” otkrit ćete kako izgleda kada se najveće farmaceutske kompanije na svijetu uhvate u laži.

pexels-photo-208512.jpeg

Znanost koja se vrti oko novca. Želimo li mi zaista takvu medicinu i farmaciju? Fotografija vlasništvo Pixabay skinuta s Pexels.com

Ovo nisu jedini primjeri, pročitate li tekst pod nazivom „Pet najčešćih mitova o zdravlju od kojih naši liječnici ne žele odustati“ otkrit ćete pet najčešćih laži u našoj suvremenoj zapadnjačkoj medicini. Još gora je stvar s otkrivanjem ili bolje skrivanjem potpuno prirodnih supstancija koje pomažu u liječenju, izlječenju i prevenciji kancerogenih bolesti. Pročitate li tekst pod nazivom: Postoji li prirodan „lijek“ za rak?“ otkrit ćete brojne malverzacije medicine i farmacije kao i bezobrazan nehat prema ljudskom životu i zdravlju.

Činjenica da klinička istraživanja obično koštaju gotovo milijardu dolara, ne znači baš ništa, toliko trošenje novca uopće ne garantira naše zdravlje unutar sustava koji, kao što smo već otkrili, raste i jača zbog prevara i laži. „Zlatno pravilo“ je ustvari samo pokazatelj da oni koji „posjeduju zlato“ točnije novac, stvaraju pravila. U biti to je razlog zašto se netoksične korisne i lako dobavljive prirodne supstancije koje mogu liječiti i izliječiti brojne bolesti, uključujući HIV i kancerogena oboljenja, odbijaju kao potencijalni lijek. Prirodni lijekovi se ne mogu patentirati, u tom grmu leži zec i ako mi to ne shvatimo ništa se neće promijeniti, na bolje, u našoj zdravstvenoj skrbi.

Nakon čitanja ovog teksta pojam „zdravstvena skrb“ može dobiti potpuno drugačije značenje koje nikako nema veze sa skrbi za naše zdravlje.

Prirodna medicina i holistički pristup zdravlju nikada neće moći postati dio ovakvog medicinskog sustava, koliko smo u pravu najbolje možete vidjeti pročitate li bilo koji tekst na web-stranici Green Med Info koja je proteklih nekoliko godina stvorila zavidnu datoteku sa znanstvenim istraživanjima koja pokazuju koliko nas lažu i koliko prirodnih lijekova se nalazi svuda oko nas. Srećom po nas postoje još neke web stranice koje više interesira otkrivanje istine nego li zarada, svima od srca preporučamo Natural News i Health Impact News, te se nadamo da će s vremenom ljudi početi educirati o zdravlju i medicini kao i patokracijivladavini psihopata, od koje ne možemo pobjeći no znanjem se protiv nje možemo boriti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.