SVEMIR KROZ TELESKOP

Je li SETI otkrio izvanzemaljske signale?

Autor: Ljubica Šaran

SETI nakon više od 30 godina traganja za izvanzemaljskim signalima izgleda gubi na važnosti i interesu publike. Javnost je podijeljena njegovom ulogom, neki smatraju da je SETI preskup, a od njega nema nikakve koristi, drugi smatraju kako SETI nalazi podatke o izvanzemaljskim signalima ali oni ne dolaze do javnosti, dok treće uopće ništa ne interesira što dolazi od vlada jer je SETI njihovo maslo. Zbog ovakvih nedoumica odlučili smo istražiti što nam je SETI do sada otkrio i zašto nam to nije rečeno!

wow signal

Wow signal o kojem znanstvenici nerado raspravljaju ili ga smatraju “greškom”.

Ako pripadate onoj grupi koja misli da je program SETI samo uzaludno trošenje novca bez ikakvih rezultata onda ste se prevarili. Najpoznatiji SETI-jev signal zabilježen je 15.08.1977. Njega je zabilježio tim sa Sveučilišta Ohio i opservatorije Big Ear. Dok je Big Ear (Veliko Uho) pretraživalo nebo osluškujući 50 kanala simultano, odjednom je beskonačna papirna traka počela zapisivati neobičan signal na frekvenciji kanala 2 koji je obilježen šifrom: „6EQUJ5.“ Profesor Jerry Ehman sa Sveučilišta Franklin koji je tu večer bio dežuran uz „Veliko Uho“ i na marginama papirnate trake sa zabilježenim signalom je zabilježio „Wow!“ što bi mi narodski u slengu mogli prevesti sa „Vau!“ ili „Ideš!“.

SETI SIGNAL S VAU NAZNAKOM IZ 1977

Zabilježen i zaboravljen unatoč “wow” opaski!

Tako je ovaj SETI-jev signal postao poznat pod nazivom „Wow“ signal. Njegova čudna šifra 6EQUJ5, znači sljedeće: slova pokazuju jakost signala, A je najslabiji dok je Z najjači signal. Ovaj signal ima karakteristiku U jakosti što ga klasificira jednim od najjačih koji su dospjeli u javnost. Signal se postupno pojačavao od „0“ jakosti do nivoa od 30 „sigma“ iznad pozadinske buke, i tada je ponovno pao na nula sigma. Sveukupno trajanje signala iznosilo je 72 sekunde na dvije različite frekvencije: 1420.356 MHz (J. D. Kraus) i 1420.4556 MHz (J. R. Ehman), ne znamo zašto.

Dva aspekta ovog signala su u isti tren zaokupila pažnju profesora Ehmana i direktora projekta Johna Krausa, koji je rezultate signala dobio sljedeće jutro. Kao prvo, signal se pojavio točno kada je Veliho Uho osluškivao baš taj dio svemira te da je povećanja signala i smanjivanje signala bilo točno podijeljeno na pola vremena trajanja signala. Druga značajka je da je signal bio isprekidan. Veliko Uho sluša svemir kroz dvije „zrake“ za slušanje (recimo da snima u stereo načinu). Ovaj signal snimio se samo na jednoj strani „oslušne“ zrake, a ne na obje što znači da je signal bio snažan, fokusiran i da je prenosio poruku zbog uzorka kojeg je stvorio.

lokacija wow signala u strijelcu

Izvor signala.

Frekvencija od 1420 je jako interesantna SETI istraživačima jer rezonira s frekvencijom vodika, koji je najbrojniji element u svemiru. Naknadnim istraživanjem ovog signala ustanovljeno je da su „izvanzemaljci“ mogli koristiti vodik da bi odaslali snažan signal. Wow signal gotovo u potpunosti odgovara ovoj teoriji o vodiku i slanju signala jer je frekvencija vodika 1420.40575177 MHz dok je frekvencija signala 1420.356 MHz i 1420.4556 MHz, što znači da je razlika u frekvenciji minimalna i iznosi:  +-0.0498 MHz za obje frekvencije.

sazviježđe strijelac

Lokacija izvora signala.

Signal je lociran u sazviježđu Strijelca u grupi zvijezda pod nazivom Chi Sagittarii koja je, otprilike, udaljena nekih 221 svjetlosne godine od nas.

Ovaj podatak je slobodno pušten u javnost. Činilo se da su vlada i agencije koje upravljaju programom SETI bile zatečene zapisom. Nakon toga doneseno je pravilo da se signali (ako se zabilježe) ne mogu slobodno davati u javnost već da moraju ostati unutar agencija i zatvorenog znanstvenog kruga koji operira SETI-jem. Nadamo se da vam sada već postaje jasno zašto se iz oficijelnih krugova više nisu dobivala izvješća o pronalascima SETI-ja. No ipak, istina, koliko god se pokušavalo prikriti, je nalazila svoje načine da dođe do javnosti. Takav je slučaj i sa narednim otkrićima SETI programa.

Ganimed.

Za vrijeme osamdesetih godina prošlog vijeka, NASA je kroz SETI program više puta zabilježila umjetan nezemaljski radio signal koji je potjecao sa Ganimeda. Ganimed je Jupiterov najveći mjesec. Rupert Matthews je ovu vijest dobio od suradnika SETI-ja koji nije želio izaći u javnost. Iako je u to vrijeme zvučalo potpuno ludo da bi ikakvi signali mogli doći s jedne „mrtve stijene“, nakon dvadeset godina istraživanja našeg svemirskog susjedstva otkriveno je da Ganimed ima svoja jezera i mora s tekućom vodom ispod naslaga leda. Dakle, i nije baš samo mrtva stijena. Tektonski Ganimed najviše nalikuje na Zemlju: lava još uvijek teče njegovom unutrašnjošću i oblikuje gornje dijelove kore i njegovu tektoniku. Nedavno je uz pomoć teleskopa Hubble otkriveno da Ganimed ima ozonski omotač koji nastaje cijepanjem molekula vode pod udarima čestica zarobljenih u Jupiterovom magnetskom polju. Hubble je krajem devedesetih snimio Ganimed u ultraljubičastom svjetlosnom spektru gdje je još jednom potvrđeno da ovaj mjesec ima polarno svijetlo i magnetsko polje te atmosferu sa slabašnom količinom kisika, slično kao i na Europi.

Što se tiče samog signala, po riječima Rupert Matthewsa, signal je okarakteriziran kao umjetan i sadržavao je kodiranu poruku. O samom sastavu poruke ne znamo ništa ali su jako interesantne popratne radnje tadašnjeg predsjednika Amerike.

Ronald Reagan.

Poruka je zaprimljena u vrijeme administracije Ronalda Reagana koji je začuđivao svojim javnim nastupima (nakon ovog slučaja) u kojima je govorio o mogućnosti života u svemiru, komunikaciji s izvanzemaljcima i pripremi obrane od izvanzemaljaca. Što je najsmješnije, on je to govorio tadašnjem najvećem neprijatelju, čovjeku koji je vodio zemlju koju je on nazvao „Zla imperija“ vođi tadašnjeg SSSR-a Mikhailu Gorbachevu.

Strategic Defensive Unit.

Ostala je činjenica da je i nakon pada SSSR-a i prestanka prijetnje od „komunizma i hladnog rata“ Reagan uspio dovesti do kraja operaciju koja nosi ime „Strategic Defensive Unit“  (koja je dobila popularno ime „Star Wars“) o bojevim nuklearnim glavama koje su trebale ako ne ništa biti skrivane od Sovjeta, a postati dio najčudnije ikada priče između dva „zavađena bloka.“ Star Wars su se na kraju pretvorile u HOE ili Homing Overlay Experimet, ERIS i THAAD koji su služili za „presretanje neprijateljskih letjelica i raketa u svemiru oko Zemlje”.

DEW Laseri.

No najinteresantniji je DEW program koji je trebao stvoriti lasersku zavjesu u slučaja napada na Ameriku i Zemlju. Ako mislite da su prestankom hladnog rata prestale i potrebe za štićenjem Amerike, odgovor je NISU. Amerikanci su 1990. u svemir poslali RME ili The Relay Mirror Experiment koji je trebao koristiti kao direktirano energetsko oružje. No vratimo se na SETI.

Prof. Dr. Ragbir Bhathal.

Ragbir Bhathal, astrofizičar sa Sveučilišta Zapadnog Sidneya, koji predaje o SETI-ju, otkrio je sumnjiv signal u prosincu 2008. On je proveo mnoge mjesece da bi isključio sve mogućnosti pogreške u aparaturi i svemirskog pozadinskog šuma. Najčudnije od svega, on još uvijek radi na isključivanju mogućnosti pogreške i tvrdi da će trebati još neko vrijeme da bude siguran kako je signal umjetan i nezemaljski.

Od 2009. SETI znanstvenici su se prebacili na otkrivanje egzoplaneta koji nalikuju našoj planeti. Za sada ih je otkriveno oko 350, a lansiranje teleskopa Kepler u ožujku 2009. je tu potragu samo olakšalo.

Arthur C. Clarke.

2000. godine Arthur C. Clarke, prijašnji mentor australijskog SETI programa, je predložio da se potraga za izvanzemaljskim životom nastavi uz pomoć lasera. Ragbir Bhathal smatra kako je to pametna ideja jer tehnologija na Zemlji već ima lasere od 1015 wata, i da bi se oni mogli koristiti za komunikaciju s dalekim svjetovima.

Ain de Horta sa australijskog SETI Instituta je rekao kako znanstvena zajednica gleda s podozrenjem na SETI program, ali da znanstvenici na SETI-ju smatraju da je radio pretraživanje još uvijek najbolji način za pretraživanje svemira.

Seti je za neke gubljenje vremena i novca, dok je za druge program vrijedan održavanja.

SETI je za neke gubljenje vremena i novca, dok je za druge program vrijedan održavanja. Photo by Pixabay on Pexels.com

Nas je osobno uznemirila vijest koju je na svojoj web-stranici dala sama NASA 06.02.2011. o anomalijama SETI signala, a koja je skinuta i sada se ne može otvoriti. Naše pitanje je zašto?

No zahvaljujući stranici Free Republic (link možete naći ovdje) koja je brzinski prenijela NASA-inu vijest i obavijesti s oficijelne stranice, informacije su sljedeće:

„Nitko ne zna što signal znači. Postoji određena mogućnost da je signal odaslat od strane umjetne izvanzemaljske inteligencije, signal poslušajte ovdje. Velika razlika između pozadinskog šuma i jakosti signala indiciraju mogućnost da je signal, kojeg je danas primio radio teleskop na Zemlji sustava SETI, umjetan. Potragu za ovim signalom su obavljale različite grupe uključujući i volontere koji su članovi lige SETI.

Naknadno je NASA izbacila jako interesantno obavještenje kako je ovaj signal nastao zbog „neuobičajene“ modulacije GPS satelita.“

No nemojte misliti da je ovo kraj neuobičajenim SETI signalima. Postoji cijeli dio SETI web-stranice SETI lige (volonteri koje vladine organizacije ne kontroliraju) koji sadrže neobjašnjive svemirske signale. Neki od njih su uzrokovani visokim frekvencijama atmosferskih grijača koji stvaraju oblake plazme i mijenjaju elektromagnetizam na golemim područjima oko planete, a koje poznajemo pod zloglasnim imenom HAARP, drugi su uzrokovani sve gušćom meteoritskom prašinom oko Zemlje, dok za mnoge slučajeve objašnjena ne drže vodu i možemo ih samo opisati kao „začuđujuće.“

Pitamo se zašto se takvi signali više znanstveno ne obrađuju i kome je u interesu da ostanemo neinformirani ili pak dezinformirani?

Stranicu SETI lige možete pogledati ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.