SVIJET POD LUPOM

Najljepše pješčane plaže svijeta

Autor: Ljubica Šaran

Priroda nas svojim ljepotama često može ostaviti bez daha. Predstavljamo vam neke od najljepših plaža na planeti s pijeskom zelene, roze, ljubičaste, narančaste čak i crne boje koje su nastale od različitih stijena i poludragog kamenja.

Zelena:

Plaža Papakōlea (Manaha) je poznata i pod nazivom Zelena pješčana plaža, nalazi se na južnom kraju okruga Kau na Havajima. Druga takva plaža se nalazi na Guamu. Razlog nastanka zelenog pijeska je u olivinu, poludragom kamenu iskričave zelene maslinaste boje koji se nalazi u okolnim stijenama.

1 1

Zamislite kupanje i sunčanje na plaži od poludragog kamenja.

Plaža Manaha slovi za najskuplju pješčanu plažu na svijetu, olivin ili peridot je poludragi kamen koji zbog svog sjaja, refleksije i boje provlači mnoge draguljare, no na Manahi su komadići olivina premali da bi poslužili za pravljenje nakita.

Ova jedinstvena plaža gotovo nalikuje na fatamorganu zbog neobične kombinacije boje pijeska i oceana. Manaha je jedna od najpoznatijih plaža na svijetu iako na njoj nikada nema velike gužve zbog izoliranosti zaljeva Papakōlea.

Crvena:

Crvena pješčana plaža poznata i pod nazivom Kaihululu se nalazi na Mauiju na Havajima, ova zaklonjena plaža je djelomično odvojena od oceana.

Crvena boja njenog pijeska je nastala zbog velikih količina željeza u stijenama koje je okružuju. Pijesak oksidacijom željeza postaje crn i crven i stvara veliki kontrast s dubokim plavim oceanom.

Crvena boja plaže Kaihululu najviše dolazi do izražaja poslije kiše i za vrijeme izlaska i zalaska sunca, poznata je i po činjenici da željezo u stijenama stvara otklon na kompasu.

Kombinacija pijeska i oceana na Kaihululu stvara duboke tonove plave i tamno ljubičaste boje, što ovu neobičnu plažu drži visoko na ljestvici najneobičnijih i najslikovitijih plaža na planeti.

Roza:

Otok Harbour se nalazi u sklopu Bahama, na ovom otoku se nalaze neke od najpoznatijih rozih svjetskih plaža, koje su svoju boju dobile zbog crvenih koralja koji okružuju cijelu istočnu stranu otoka.

Domaći živalj famoznu rozu plažu naziva Briland.

Roze plaže na Bahamima su iznimno popularne i privlače veliki broj turista iz Amerike i Europe.

Crna:

Plaža Punalu se nalazi na Havajima, poznata je i pod imenom Crna pješčana plaža.

Neobični crni pijesak je nastao polaganim usitnjavanjem lave koja je dospjela do oceana. Bazaltne stijene – lava u mnogim krajevima Havaja dolaze do mora i tako stvaraju prepoznatljive i atraktivne crne plaže.

Bazaltni pijesak plaže Punalu je interesantan i zbog svoje karakteristike da se ne lijepi za kožu čak i ako je mokar. Ova atraktivna plaža je treća najpoznatija plaža na Havajima i jedna među najpopularnijim plažama svijeta.

Bijela:

Hymas beach je mjesto u New South Walesu u Australiji, okruženo s tri potpuno bijele svjetlucave pješčane plaže.

Hymas beach se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda kao mjesto s najbjeljim plažama na svijetu.

Plaže oko Hymasa imaju toliko blještavi bijeli pijesak da posjetitelji za sunčana dana moraju nositi naočale kako bi zaštitili oči. Iako Australija obiluje atraktivnim plažama, Hymas je poznatija čak i od plaža na otocima velikog koraljnog grebena na sjeveroistoku Australije.

Narančasta:

U zaljevu Ramla na malteškom otoku Gonzo se nalazi istoimena plaža s interesantnim mekanim narančastim pijeskom u kojemu se nalaze mnogi zakopani objekti iz doba Rimljana.

Ova atraktivna plaža je najljepša po zimi kada nema turista.

Ljubičasta:

Plaža Pfeiffer se nalazi u Kaliforniji u SAD-u, i relativno se teško pronalazi, no potraga za ovom plažom vrijedi truda.

Zbog odbljeska kristalića pijeska ljubičaste boje, more na plaži Pfeiffer često nalikuje dugi, za sada nije poznata niti jedna druga plaža na kojoj se morska voda u pličaku preljeva u duginim bojama.

Plaža Pffeifer svoju atraktivnost može zahvaliti okolnim stijenama koje su pune naslaga poludragog kamena granata i mnoštva kvarca ljubičaste boje po kojemu je pijesak dobio ovu nevjerojatnu boju.

Plaža Pfeifer je najljepša u sumrak kada odsjaj granata najviše dolazi do izražaja.

Smeđa:

Plaža Rockway se nalazi nedaleko od San Francisca u južnoj Kaliforniji, njen pijesak ima divnu smeđu boju koja neke ljude podsjeća na čokoladu.

Rockway je poznato sastajalište surfera zbog visokih i atraktivnih valova.

Raznobojna:

Staklena plaža Fort Bragg se nalazi u Kaliforniji, nastala je nakon što je more polako usitnjavalo stakleni otpad koji se nalazio na mjestu na kojemu se danas nalazi jedina staklena plaža na svijetu.

Fosilna:

Plaža Lyme Regis u Dorsetu obiluje fosilima ammonita u granitu.

Ova neobična plaža je vjekovima bila pljačkana zbog činjenice da more polako usitnjava granit i oslobađa mnoštvo fosila školjaka, ammonita i drugih izumrlih životinja i biljaka, no sada je postala nalik muzeju na otvorenom.

Po pijesku hodamo, koristimo ga za gradnju ali malo tko od nas zna koliko nevjerojatnih oblika i boja skriva obično zrno pijeska: Ljepota u svakom zrncu: po prvi puta nevjerojatne fotografije otkrivaju čari običnog PIJESKA

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Seven of the World’s Most Beautiful Colorful Sand Beaches

Shore Beauty: The World’s 10 Most Amazing Beaches

3 Unusually Colored Hawii Beaches

Offbeat Traveler: Purple sands of Big Sur’s Pfeiffer Beach