SVIJET POD LUPOM

Najopasnija plaža na svijetu – zrakoplovi i kupači u jednom kadru

Autor: Ljubica Šaran

Vjerojatno ste po internetu imali priliku vidjeti fotografije zrakoplova koji slijeću tik nad glavama kupača, možda ste pomislili da se radi o foto-montažama ili umješnim radovima napravljenima u Photoshopu no slike zrakoplova i plaže Maho su stvarnost, a ne izmišljotina.

Kada sam prvi put slijetala u zrakoplovnu luku princeze Juliane na nizozemskom dijelu St. Marteena u Karibima nisam ni slutila da slijećem na jednu od najopasnijih zrakoplovnih pista na svijetu (pored one na St. Bartu i lokalnih zaleđenih pista po Ognjenoj zemlji, Aljaski i Sibiru).

Trenutak prije nego li je zrakoplov dotaknuo zemlju mogla sam na plaži neposredno ispod jambo jeta vidjeti kupače koji su u letjelicu zurili širom otvorenih očiju.

Nakon slijetanja na pistu uslijedilo je naglo kočenje jer je glavna pista dužine jedva 2180 metara, što predstavlja gotovo minimalnu duljinu piste za zaustavljanje najvećih putničkih zrakoplova.

Pored same piste se nalazi plaža Maho, na njoj se radoznali turisti skupljaju svakoga dana, ne zbog namjere da bi se kupali i sunčali već da bi iz jedinstvene perspektive i iz neposredne blizine vidjeli kako slijeću i polijeću veliki putnički zrakoplovi.

Jumbo jet slijeće u zrakoplovnu luku princeze Juliane.

Nekoliko godina kasnije i sama sam odlučila provjeriti atraktivnost plaže Maho, u baru na plaži sam iznajmila ležaljku, na velikoj ploči pored menija i cjenika bara se nalazio i redoslijed slijetanja zrakoplova i imena kompanija.

Nisam trebala dugo čekati do prvog dolaska, jer ponekad možete vidjeti i dva slijetanja u deset minuta jer je ova zrakoplovna luka glavna poveznica Europe s Karibima, nakon jednog zrakoplova i relativne gluhoće koja je potrajala gotovo dva sata, zaključila sam da je plaža savršeno mjesto za turiste – ovisnike o adrenalinu, a ne za mene.

Biste li vi voljeli imati ovakav “odmor”?

Atraktivno i opasno, plaža Maho nije za strašljive.

Većina zrakoplova pri slijetanju dođe na 10-20 metara visine od glava radoznalih turista, jer se početak slijetne staze nalazi tik do plaže, točnije stazu i pistu dijeli širina ceste i maleni travnjak na kojemu se nalazi žičana ograda zrakoplovne luke.

Plaža Maho postaje sve interesantnija mnogobrojnim zaljubljenicima u zrakoplove, priznajem da su fotografije zrakoplova iznad ove plaže iznimno atraktivne no nakon prolaska zrakoplova pijesak i zrak na plaži se toliko jako uskovitla da čak obara i ljude.

Iako je uz ogradu zrakoplovne luke stoji znak o opasnosti koje prijete od slijetanja i polijetanja zrakoplova, gotovo nitko na njega ne obraća pažnju.

St. Marteen je maleni otok podijeljen između dvije države; Francuske i Nizozemske i za razliku od većine Karipskih otoka nema prostrane ravnice na kojoj se mogla napraviti internacionalna zrakoplovna luka, snalažljivi inžinjeri su zbog toga iskoristili zaravan na prevlaci lagune na zapadnoj strani otoka u zaljevu Maho.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Želite li saznati još informacija o plaži Maho pročitajte:

Maho Beach and it’s Low Flying Jets

The Most Dangerous Beach

Maho Beach, St. Maarten, Dutch West Indies

Mayhem at Maho Beach