BISERI

Najljepši atoli na svijetu

Autor: Ljubica Šaran

Atoli su maleni kružni koraljni grebeni koji potpuno ili djelomično okružuju tropske otoke Indijskog oceana, Pacifika i Kariba. Imenica atol dolazi iz maledivskog jezika – dhivehija i u originalu se izgovara atholhu, što znači otok s lagunom. Među desecima tisuća atola na svijetu bilo je jako teško odabrati najljepše no potrudili smo se barem dijelom prenijeti prirodnu ljepotu koja zaustavlja dah.

Atafu atol u južnom Pacifiku.

Najpoznatiji atoli se nalaze oko otočja Tumatou, Carolina, otočja Marshall, te oko Kiribata, sjevernih Havaja, Malediva, Lakadiva, oko Pitkarina i Tahitija te u Belizeu i oko Bermuda.

Svi ovi otoci s lagunama obiluju nevjerojatnom raznolikošću podmorske flore i faune, neki od njih kriju endemske vrste koralja kao što je slučaj s crnim koraljima u podmorju oko Kajmanskog otočja koji se dana danas koristi kao materijal za skupocjeni nakit obložen zlatom i platinom.

Najskuplji koralj na svijetu – crni koralj – još uvijek se vadi iz mora zbog pravljenja skupocjenog nakita, bez obzira što je zaštićen kao ugrožena endemska vrsta.

Interesantno je da atoli većinom nastaju oko vulkanskih otoka koji s vremenom polako nestaju pod površinom mora sve dok ne nastane plitka laguna i vanjski obruči atola stvoreni od koraljnog pijeska čija površina stalno raste zbog relativno brzih ciklusa rasta i erozije koralja.

Bogata flora i fauna koraljnih otoka i atola postaje sve više ugrožena ljudskim uplitanjem.

Zbog promjene klime i saliniteta mora te izumiranja planktona s kojima se koralji hrane, te zbog negativnog utjecaja ljudi na podmorje uključujući sve veću zagađenost mora i vađenja koralja za gradnju i ukrase, atoli su kao i svi drugi koraljni grebeni ugroženi do tolike mjere da se procjenjuje kako je najmanje 20% direktno ugroženo ili bolesno, dok se tek manje od jedan posto koraljnih grebena konzervira i štiti od ljudskog utjecaja.

Želite li pogledati galeriju preko cijelog ekrana kliknite na bilo koju sliku.

Više tekstova s prirodnim ljepotama:

Najljepše šarene pješčane plaže svijeta

Živi mostovi Indije

Ljubičasto nebo nad Essexom – rijetka predstava aurore borealis van polarnih područja!

Prirodna čudesa uvijek će biti izvor najčišće ljepote – Dio: 2

Prirodna čudesa uvijek će biti izvor najčišće ljepote – Dio: 1

Reference:

Atoll – Wiki

Atol Wiki – Srpski 

10 Most Captivating Atolls in the World

The World’s Most Endangered Ecosystems: Coral Reefs

The World’s Most Attractive Atolls

Travel North Ari Atoll