ZEMALJSKE PROMJENE

Medicane – uragan ili obična oluja?

Autor: Ljubica Šaran

Mediji su od 20. rujna 2018. bili prepuni informacija o neobičnom, gotovo tropskom, ciklonu kojemu je nadijenut naziv Zorba Medicane, uz upozorenja za Italiju, Grčku i Tursku. Snimke iz satelita su ukazivale kako je Zorba kopija dobro formiranog uragana. Unatoč meteorološkoj neobičnosti izostalo je objašnjenje kako se i zašto Medicane pojavljuje i tko je za praćenje takvih oluja nadležan.

Uragan na Mediteranu, zar to postoji?

Uragani su tropske oluje – cikloni koji nastaju pred obalama ekvatorijalne Afrike. Oni dobivaju na snazi i brzini kako se kreću prema zapadu Atlantika, a svom svojom snagom se obično obrušavaju na Karibe i jugoistočne dijelove SAD-a, dok su neki posebno snažni uragani poharali istočno priobalje SAD sve do New Yorka i Bostona. Uragani su tipični po kružnom kretanju zraka s dobro formiranim “okom” koji se nalazi u centru oluje.

Satelitska snimka tipičnog uragana nastalog u Atlantiku.

Međunarodne meteorološke službe prate formiranje i kretanje uragana, a službe civilne zaštite, poput američke FEMA-e informiraju stanovništvo te eventualno organiziraju njihovu evakuaciju i zaštitu u skloništima. Nakon što uragan prijeđe preko određenih područja devastacija je očigledna, te nastupaju humanitarne organizacije, a odgovorne vlade proglašavaju elementarnu nepogodu kako bi se pogođenom stanovništvu pomoglo u izgradnji domova i osposobljavanju infrastrukture.

Saffir Simpsonova kategorizacija uragana po brzini vjetra.

Svaki uragan se imenuje te se njegova jakost određuje međunarodno priznatom skalom.

Medicane ne nastaje u tropima, već u Mediteranu, prvi Medicane je zabilježen 1947., a do današnjeg dana identificirano je stotinjak Medicana čiji su najjači primjerci odgovarali snazi uragana prve kategorije. Medicane je po strukturi, kretanju i posljedicama jednak uraganima, a nastaju najčešće od listopada do siječnja.

Satelitska IR fotografija Medicana Zorbe u trenutku obrušavanja na Grčku.

Unatoč svemu mediteranski cikloni nalik na tropske ciklone – uragane se formalno ne klasificira kao takve te ne postoje oficijelne međunarodne službe koje su dužne pratiti njihovo nastajanje i kretanje, da stvar bude ozbiljnija ne postoje niti međunarodne službe koje koordiniraju s eventualnim uzbunjivanjem i spašavanjem stanovništva od Medicanea. Civilizirana Europska unija nema jedinstvenu službu koja bi se nosila s nesvakidašnjim uraganima na području Mediterana.

Medicane Zorba snimljen 29. 09.2018. nalikuje na uragan.

NOAA je 2017. oformila EMMC ili Europsku službu za promatranje Medicana no na žalost takva organizacija je ostala neslužbena naročito zbog činjenice da je njeno sjedište u SAD-u.

Poznato je kako Grčka meteorološka služba prati događanja u istočnom Mediteranu i izdaje upozorenja za isto područje dok Francuska meteorološka služba to čini za zapadni dio Mediterana, unatoč tome ni jedna se nije potrudila u praćenju Medicana.

Atena je tijekom Zorbe pretrpjela štetu kao da je preko nje prošao pravi pravcati uragan. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Po znanstvenom istraživanju koje je objavila Grčka meteorološka služba je ustanovljeno kako je prijeko potrebno satelitsko i infracrveno praćenje mediteranskih ciklona uz zaključak koji je jasan čak i najobičnijim laicima:

“Mediteranski cikloni imaju jasno definiranu simetričnu kružnu strukturu s vidljivim okom u sredini.”

Drugim riječima, potvrđeni su istovjetni faktori s uraganima.

Pobornici globalnog zatopljenja su objeručke prihvatili Medicane uz tvrdnju kako sve toplija mora uzrokuju nastajanje uragana tamo gdje ih povijesno gledajući nije bilo. S druge strane ozbiljniji znanstvenici upozoravaju na meteorološke promjene diljem našeg zvjezdanog sustava uz napomenu kako su meteorološke i klimatske promjene dio električnih anomalija te da ne smijemo zaboraviti kako se nalazimo na koncu relativno kratkog toplog perioda te da je Zemlja ledena planeta čija ledena doba određuje Sunce, točnije periodi minimalne solarne aktivnosti bez sunčevih pjega koji se podudaraju s nastankom ledenih doba na zemlji. Najbolji takav primjer je Maunderov minimum kojeg je znanost i te kako dobro obradila.

Krajem lipnja 2018. “Crvena” planeta je u samo nekoliko dana “progutala” golema pješčana oluja. To je još jedan dokaz o svekolikim klimatskim i meteorološkim anomalijama koje su zahvatile cijeli solarni sustav.

Da se klimatske promjene ne odvijaju samo na Zemlji je otkriveno tijekom lipnja 2018. kada je snimljena pješčana oluja na Marsu koja je u nekoliko dana prekrila cijelu “crvenu planetu”.

Vratimo li se trenutak na Medicane, njihovo nastajanje možemo zahvaliti hlađenju gornjih slojeva atmosfere i sve većim anomalijama u visokim zračnim strujama – “jet streams” koji pokreću snažna kružna kretanja zraka nad morem. Čak je i BBC, koji inače nije sklon odmaknućima od retorike globalnog zatopljenja zaključio kako su Medicane zapravo “hibridne oluje” koje više nalikuju na uragane negoli ciklone van tropskih područja.

Wikipedija je također podrobno opisala nastanak Medicana uz tvrdnju kako je za nastanak istih potrebno nekoliko neobičnih faktora: atmosferske nestabilnosti u vidu naglog pada temperature zraka koji prodire iz gornjih slojeva atmosfere prema moru. S obzirom da je prvi Medicane zabilježen 1947. možda bi se trebali zapitati, je li teorija globalnog zatopljenja uopće održiva?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Mediterranean tropical-like cyclone

‘Medicane’ wreaks havoc in Greece as torrential rainfall, angry seas and winds batter region

‘Medicane,’ a rare, hurricane-like storm, is on track to hit Europe

‘Medicane’, a rare, hurricane-like storm, rolls across southern Europe

‘Medicane’ Zorba slams into Greece, spawns tornadoes, flash-flooding

Hurricane-like Zorba lashes Greece as it barrels toward Turkey

Maunder Minimum