Pod povećalom MW-a

Otkrivene bakterije koje neutraliziraju nuklearni otpad

Autor: Ljubica Šaran

Od 1943. i prvog nuklearnog testa planeta je postala golemo nuklearno odlagalište s radijacijom čija se razina stalno povećava. Zbog akumulacije radijacije rak i leukemija su dio naše “svakodnevnice” za koju još uvijek “nema lijeka”. Zbog svega rečenoga dobrodošla je vijest da su ruski znanstvenici izolirali bakteriju koja uspješno neutralizira nuklearni otpad. 

Znanstvenici s moskovskog instituta Frumkin i Centra za biotehnologiju Ruske akademije znanosti su izolirali bakteriju koja se uspješno nosi s tečnim nuklearnim otpadom. Geobakterija, pronađena u sibirskom tlu u okolici odlagališta radioaktivnog otpada Sibirskog kemijskog kombinata, je uspješno živjela na nukleotidima obogaćenog uranija te je u nedostatku kisika koristila radijaciju za dobivanje energije.

Geobakterije uspješno neutraliziraju uranij.

Znanstvenici su svoju studiju objavili u ruskom žurnalu koji se isključivo bavi tematikom radioaktivnog otpada, po kojem je i dobio ime. U studiji stoji kako je bakterija u stanju konvertirati opasne i toksične radioaktivne ione uranija i plutonija u stabilne i manje radioaktivne forme te da na takav način sprječavaju širenje radijacije u okoliš.

U budućnosti ova bakterija bi se koristila za stvaranje biokemijske barijere s kojom bi se neutralizirao nuklearni otpad zakopan duboko pod zemljom.

Iako se istraživanja u ovoj domeni obavljaju od 80-tih godina XX. vijeka do sada su zapadnjački znanstvenici imali relativno slabi uspjeh sve do 1995. kada su znanstvenici sa sveučilišta Manchester i Mikrobiološkog društva u Edinburghu otkrili bakterije koje uspješno žive i rastu na nuklearnom otpadu.

Mreža bakterija snimljena na američkom nuklearnom otpadu 2011. godine je danas u centru pažnje znanstvenika zbog njenih nevjerojatnih svojstava. Fotografija vlasništvo SWNS.

Takove bakterije su prije sedam godina bile u u centru američkih medija jer su se množile na radioaktivnom otpadu SRS-a u SAD-u te u sličnoj ustanovi u Italiji pod imenom Carso.

Bakterija Escherichia coli je čest uzročnik teških upala kod ljudi no ima i svoju vrijednost u neutraliziranju nuklearnog otpada.

Zahvaljujući povećanom interesu znanstvene zajednice, došlo se i do sasvim neočekivanih otkrića, naime istraživači sveučilišta Brimingham su otkrili kako bakterija E. Coli uspješno razbija molekule fitinske kiseline te novonastale molekule fosfata veže za uranij. Tako vezan uranij se lako izolira iz okoliša.

Deinococcus radiodurans – jedna od GM bakterija za neutraliziranje nuklearnog otpada na koje se fokusiraju američki znanstvenici. Ruski i britanski znanstvenici se fokusiraju na prirodne bakterije koje uspješno neutraliziraju radijaciju.

Zadnja ali ne manje “važna” bakterija je Deinococcus radiodurans, koja je genetski modificirana da bi dekontaminirala ozračenu vodu. Na žalost GM organizmi nose brojne malo poznate i slabo istražene učinke na okoliš i krhki biokemijski balans planete te se nadamo da će znanstvenici istrajati na istraživanju prirodnih bakterija i njihovog neutralizirajućeg učinka na radioaktivni otpad.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Misteriozna „bijela mreža“ raste po radioaktivnom nuklearnom otpadu

Russian scientists isolate bacteria which neutralizes nuclear waste

Bacteria That Neutralizes Nuclear Waste Discovered in Siberian Waste Storage

How Bacteria Clean Up Nuclear Waste

E.Coli Cleans Up Nuclear Waste Cheaply, Efficiently

Radiation-eating bacteria could make nuclear waste safer

Nuclear waste eaters: Scientists discover hazardous waste-eating bacteria

Boosting armor for nuclear-waste eating microbes