Pod povećalom MW-a

BRITANSKO CRNILO: Milijun djece živi u bijedi, a po zimi zbog nemogućnosti grijanja svakih sedam minuta umre po jedan umirovljenik

Autor: Ljubica Šaran

Ujedinjeno Kraljevstvo je nekada glasilo za jednu od najbogatijih europskih država, no nakon vladavine “željezne dame” se nikako nije moglo oporaviti jer je u međuvremenu postalo porezni raj za superbogataše, a kamen oko vrata za najosjetljivije zbog golemih troškova života i sve nižih minimalaca. Brexit i politika štednje su dodatno zakomplicirali stvar, siromaštvo i bijeda je britanska stvarnost koju je nedavno počeo ispitivati i UN uz poražavajuće preliminarne zaključke.

Ujedinjeno Kraljevstvo je nekada glasilo za jednu od najbogatijih država na svijetu, no ponerizirane vlade na čelu s psihopatima su u zadnjih tridesetak godina s politikom štednje osiromašili preko jedne petine britanskih građana.

Unatoč informacijama vlade Therese May da od 2010. 300 tisuća djece manje živi u siromaštvu, nevladina humanitarna organizacija pod nazivom Action for Children je izjavila kako milijun britanske djece, mlađe od 10 godina, živi u siromaštvu i bijedi, dok po podacima iz 2015. i 2016., koje je objavio Press Association, u relativnom siromaštvu i bijedi živi 2,7 milijuna britanske djece. Po najnovijim podacima svako četvrto britansko dijete živi na granici siromaštva, a najviše gladne djece je u britanskoj prijestolnici – Londonu. Najgore je u Škotskoj i Walesu gdje preko 50% djece živi na rubu siromaštva. To su šokantni podaci.

Action for Children je potvrdila kako se u zadnje tri godine za 30% povećao broj neuhranjene i gladne djece u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ova dobrotvorna organizacija će za vrijeme božićnih blagdana osposobiti svoju “banku hrane” te najsiromašnijim obiteljima s djecom pokloniti novac za grijanje, hranu, odjeću, obuću i higijenske potrepštine.

Uprava ove humanitarne organizacije smatra kako su trenutačne britanske vlasti krive jer provode politiku štednje zbog koje se siromaštvo i bijeda širi nekada prosperitetnom i razvijenom državom. Izvršna direktorica Action for Children Julie Bentley je izjavila sljedeće za BBC:

“Unatoč tvrdnjama vlade kako je program štednje pri kraju, mi svakodnevno imamo priliku vidjeti štetu koju je politika štednje nanijela britanskim građanima. Također vidimo da se mnoge obitelji svakodnevno bore s neimaštinom i bijedom te da njihovoj djeci prijeti siromaštvo nalik na ono opisano u romanima Charles Dickensa.

Nevjerojatno je da je ovu infromaciju objavio i BBC iako je poznato da je pod kontrolom vlade “njena visočanstva” te da je isti izgubio kredibilitet zbog propagande koja je trebala opravdati kako politiku štednje, tako preskupe ratove s kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo dokazati “povijesno savezništvo sa SAD-om”.

Scene iz siromašnog dijela Glasgowa su normala u Škotskoj, naime preko polovice škotske djece živi u siromaštvu.

Inače, Ujedinjeni narodi su na zahtjev mnogobrojnih osiromašenih Britanaca stvorili posebno povjerenstvo, na čelu s Philipom Alstonom, koje treba ispitati eksploziju nejednakosti, porast siromaštva i sistemsko zanemarivanje potrebitih na području Ujedinjenog Kraljevstva.

Po prvi put u britanskoj povijesti povjerenik Ujedinjenih naroda ispituje sustavno osiromašivanje Britanaca te treba otkriti je li za to kriva britanska vlada. Philip Alston se odazvao na brojne pozive humanitarnih organizacija i građana koji tvrde kako je za alarmantno stanje u zemlji kriva vlada njenog veličanstva.

Alston je prije početka svoje misije u Ujedinjenom Kraljevstvu rekao kako je zaprimio golem broj zamolbi ne samo od građana već i od humanitarnih organizacija, akademika i javnih ustanova koje su iznimno zabrinute stanjem stvari i užasavajućim brojkama siromašnih koje ne prestaju rasti. Drugim riječima, Alston bi trebao istražiti je li vlada njenog veličanstva namjerno prouzrokovala osiromašenje milijuna britanskih građana, takvo što je presedan u britanskoj povijesti. S obzirom na obim psihopatije u britanskoj politici bit će pravo čudo ako Alston objavi izvješće s nepatvorenim podacima koji će jasno upućivati na krivca točnije britanske vlasti i trenutačnu premijerku.

Razlog za smijeh, svaki put kada vlada Therese May napadne neku državu u džepove bračnog para May se slijeva novac.

Theresa May ne može imati socijalnu osjetljivost jer je običan parazit uhljeb, njen muž zarađuje na prodaji britanskog oružja, naime na svakom ispaljenom britanskom projektilu na nesretne ljude u zemljama Bliskog istoka, lisnica bračnog para May postaje sve deblja.

Interesantno je kako je investicijska kuća Philipa Maya također drugi najveći dioničar Lockheed Martin – američkog proizvođača oružja koji, zajedno s BAE Systems, drži prva dva mjesta u velikoj desetorci svjetskih “trgovaca smrću”.

Iako je javnosti nepoznato kolika su mjesečna primanja “prvoga gospodina” Ujedinjenog Kraljevstva, je li bračni par May vlasnik dionica spomenutih “trgovaca smrću” i dobiva li direktor odjela za odnose s klijentima Capital Group bonus zbog uspješnih investicija. Poznato je kako je Philip na spomenutoj poziciji od 2005. godine, a od tada je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo priliku pucati na brojne države od Libije i Iraka, do Somalije i Afganistana.

Capital Group je javnosti poznat zbog financijskog skandala iz 2017. koji je otkriven zahvaljujući objavama takozvanih Rajskih dokumenata u kojima je jasno dano do znanja da najmoćnije investicijske kuće diljem svijeta, uključujući i iz Ujedinjenog Kraljevstva izvlače novac u porezne oaze kako bi izbjegli plaćanje poreza. Capital Group već osam godina uz pomoć takovih malverzacija izbjegava plaćanje poreza iako je ova banka “obrnula” oko pola milijarde funti.

Željezna dama Margaret Thatcher u trenutku pregovora sa Saudijcima.

Slična stvar se ponavlja s premjerima i premijerkama Ujedinjenog Kraljevstva od vremena Margaret Thacher, naime, priča je počela 80-ih kada su sklopljeni tajni ugovori uz Reaganov blagoslov, velikim dijelom i zato što je SAD dugovao UAE nekoliko ‘usluga’. Na protest Izraela, morala se uplesti i Margaret Thatcher. Najnoviji podaci ukazuju kako je “željezna lady” sama održavala tajne pregovore sa Saudijcima kako bi im “prodala” što više oružja, no zbog reakcije medija, cijela afera je dobila svjetske predznake te je ostatak istih potonuo daleko ispod medijskog radara. Zna se da je sin “željezne dame” postao bogat na posredništvu za prodaju britanskog oružja, no s obzirom da je “prodaja stoljeća” jasno davala do znanja kako izgleda korupcija i korištenje najviših državnih položaja, cijela stvar je brzo pala u zaborav prvo u Britaniji, a nakon toga u SAD-u i Europi.

Industrijski gradić Easington u okrugu Durham je tipičan primjer rastućeg siromaštva i bijede u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Korumpirani, nesposobni i pohlepni političari, koji u zadnjih nekoliko desetljeća vode Ujedinjeno Kraljevstvo, su spremni učiniti sve za svoju osobnu korist, pa čak i ako pri tom upropaštavaju vlastiti narod. Zapravo vlasti koje djeluju protiv vlastita naroda ukazuju na nemili utjecaj psihopatije i ponerizaciju cjelokupna društva. Istražitelji Ujedinjenih naroda već sada imaju podatke koji ukazuju da je britansko vrhovništvo desetljećima uništavalo srednji sloj populacije te da su radnici s najnižim primanjima postali toliko siromašni da se žitelji preko milijun britanskih kućanstava mora odlučiti između hrane i grijanja tijekom zimskih mjeseci.

Britanska umirovljenica broji sitniše kako bi kupila nešto za jelo.

Zbog sve većeg siromaštva u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom zime svakih sedam minuta umre po jedna starija osoba jer se ne može adekvatno grijati. Još 2010. godine je otkriveno kako preko dva milijuna britanskih umirovljenika živi u siromaštvu jer im mirovina nije dostatna niti za najosnovnije potrebe. Po podacima iz 2017. 14 milijuna britanskih građana živi u siromaštvu što znači da je osiromašeno više od jedne petine Britanaca.

“Siromaštvo uzrokovano cijenama grijanja” je nova britanska stvarnost, a zbog nemogućnosti grijanja tijekom zime svakih sedam minuta umre po jedan britanski umirovljenik.

Put kojim je krenulo Ujedinjeno Krakjevstvo čeka i ostale europske zemlje. Hrvatska je i onako na samom ekonomskom začelju Europe, kada za koju godinu budemo prisiljeni prihvatiti euro standard dodatno će se stanje pogoršati. Dodamo li k tome sve nestabilniju klimu, starenje populacije i imigraciju radno sposobnog stanovništva, i mi bismo mogli postati puno gori od Ujedinjenog Kraljevstva.

S obzirom na ponerizaciju, političari nam definitivno neće pomoći.

Izvori:

Mark Thatcher accused: Sources say he got 12m pounds from arms deal signed by his mother

London has highest child poverty rates across the UK

More than a MILLION households forced to choose between food or heating their homes

One million children face ‘Dickensian poverty’

UK: ‘Millions still in poverty’ reports UN poverty rapporteur

UN begins investigation into extreme poverty in UK following the ‘austerity experiment’

UN begins investigation into UK’s extreme poverty

Why is one older person dying every seven minutes during the winter?

2m pensioners live in poverty, says ONS

A third of people in the UK have experienced poverty in recent years