Pod povećalom MW-a

Djed Božićnjak treba biti žena ili, po mogućnosti, bespolan – najnovija ludorija raskalašenih neoliberala

Autor: Anamarija Vukojević

Nedavna studija tvrtke Graphic Springs je otkrila da 25% sudionika ankete smatra kako bi trebalo “unaprijediti” Djeda Božićnjaka tako da mu se promijeni spol ili još bolje, učini ga spolno neutralnim. Osim toga, neki smatraju da je vrijeme da se tradicionalni Djed Božićnjak modernizira i poboljša u skladu s današnjim normama; smršavi, promijeni odjeću i zamijeni svoje poznate saonice s tehnološki naprednijim vozilom. Dok drugi o tome samo diskutiraju tim u The Ponsonby Centre-u u Aucklandu je već postavio ‘modernu’ instalaciju Djeda Božićnjaka koju su ‘prigodno’ nazvali “Santa Poppins”. Poprilično velika statua izazvala je zgražanje lokalaca kao i na društvenim mrežama.

Djed Božićnjak u halterima – staro lice u novom ruhu. Je li svijet toliko poludio da su perverzije postale normala?

Multinacionalna studija, provedena na 400 ispitanika, je otkrila da najdraža božićna maskota, Djed Božićnjak treba puno raditi na sebi kako bi odgovarala novom naraštaju, milenijalcima koji traže promjene i unapređenje, čak i kod tako “nevažnih” stvari kao što je Djed Božićnjak.

Na postavljeno pitanje kako bi trebao izgledati moderni ‘makeover’ ikone Božića sudionici su odgovorili:

11% sudionika smatra kako bi Djed Božićnjak trebao biti žena

17% sudionika smatra kako bi Djed Božićnjak trebao biti spolno neutralan.

Ipak, 72% sudionika još uvijek smatra da bi trebao ostati predstavljan kao muškarac.

Tradicionalni Djed Božićnjak

Moderni “arhitekti” redizajna Djeda Božićnjaka također smatraju da je zastarjeli izgled istog predosadan i neinventivan, stoga drže da bi on trebao promijeniti odjeću, dodati koju tetovažu, otpustiti svoje sobove i zamijeniti autentične saonice s ‘hoverboardom’ ili letećim automobilom. Nevezano uz ideju da promijeni spol ili ostane isti, većina se slaže da mu pod hitno potrebna dijeta. A i nova frizura i uski jeans bi mu svakako promijenilo staromodni imidž.

Ne iznenađuje, ovakvi prijedlozi su naišli na otpor onih koji smatraju da je Djed Božićnjak kao muškarac dugotrajna tradicija koja je prihvaćena od većine.

Dok drugi “samo” provode ankete i ispituju tržište, u The Ponsonby Centru u Aucklandu ne libe se javno objaviti svoje stajalište:

Naša reprezentacija Djeda Božićnjaka ima pravo biti što god poželimo, neovisno o rasi/spolu ili uvjerenju.

Da misle ozbiljno potvrdili su to sa svojom novom instalacijom u kojoj je Djed Božićnjak prikazan kao spolno neutralan, što bi po njima značilo da ima ženske gaćice i mrežaste čarape, razotkriven od pupka na dolje, uz dodatak malog kišobrana i torbice.

Nova verzija neoliberalnog Djeda Božićnjaka već je ugledala svjetlo dana.

Prema tvrdnjama tima iza spolno fluidnog Djeda Božićnjaka ovakva neobična instalacija je postavljena kako bi se izazvala ‘mainstream’ percepcija tradicionalne ikone božićnih blagdana.

Ipak, njihova prezentacija ‘moderne’ verzije Djeda Mraza u javnosti je izazvala zgražanje.

Na svojoj Facebook stranici su izjavili da je Djed Božićnjak tijekom godina doživio mnoge promjene, no komentari na stranici smatraju da je ovakvo nešto u potpunosti neprimjereno:

Nathan Mills

Po čemu je trend? Djeca vole Djeda Božićnjaka, vjerovali ili ne, nije sve o vama. Zar ne možete ostaviti barem ovu temu izvan političkih sukobljavanja?

Zgroženi roditelji smatraju ovo grozotom jer je Djed Božićnjak prvenstveno za djecu.

Melissa Davidson

Ja sam za jednakost, ali zar je moguće da ste od Djeda Božićnjaka napravili šalu na temu seksa? To nije u redu, ako vi želite u svojim fantazijama igrati se s ulogom perverznog Djeda Božićnjaka činite to u svoja četiri zida a ne na javnom mjestu gdje to mogu vidjeti nevina djeca.

Drugi komentar je istaknuo najveći problem u svezi ove instalacije:

Karen Tibbitts-Williams

Problem je u tome što na takav način seksualizirate Djeda Božićnjaka – ličnost koja je isključivo interes djece. Zato je to pogrešno.

S obzirom na komentare na društvenim mrežama čini se, da ovaj put, ne vrijedi pravilo da je svaka reklama, makar loša, reklama. Većina je osudila ovakav čin i odlučila da iz revolta ne posjećuju više The Ponsonby Center.

S obzirom na ove nove ideje o promjeni imidža Djeda Božićnjaka sljedeće godine možemo očekivati Uskrs s ‘modernom’ verzijom uskršnjeg zeca sadomazo stajling, a nova slikovnica za djecu o Petru Panu mogla bi prikazivati sasvim novu, modernu verziju Petra Pana – Kako je Petar Pan postao ‘drag queen’.

Iako su ovakve ludorije pomalo smiješne, one su zapravo vrlo ozbiljan pokazatelj ponerizacije društva. Svjedoci smo opresije manjine koja u ime svojih “prava” i “jednakosti” tlači većinu. A svaka takva ‘slobodumna’ ideja nametnuta je kao izraz slobode mišljenja. I svaki oblik nepodržavanja takvih ideja smatra se nekim oblikom ugnjetavanja i oduzimanjem prava. Na takav način uvučeni smo od strane neoliberalizma u istu petlju iz prošlosti u kojima smo se borili za esencijalna ljudska prava. Može li pojedinac skupiti dovoljno znanja da bi mogao vidjeti objektivnu istinu između te dvije krajnje frakcije i pronaći, barem za sebe, način življenja i razmišljanja koji mu omogućuje napredak?

 

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Gender neutral insanity: Design firm suggests ‘rebranding’ Santa

Santx could be coming to town: Poll shows support for gender-neutral version of St. Nick (POLL)

People are arguing over whether Santa should be gender neutral

Survey: Some people think it’s time for a female or gender-neutral Santa

Netizens Make Cuckoo Sign Over ‘Bulls***’ Gender Neutral Santa

25 Percent of People Polled Want Santa Claus to Be a Woman or Gender Neutral