Pod povećalom MW-a

Kako nadmudriti Fejs?

Autor: Ljubica Šaran

Fejs, uz Google, prikuplja i prodaje trećim stranama najviše naših osobnih podataka. Google je relativno lako izbjeći korištenjem drugih internetskih tražilica, no od Fejsa ljudi lako ne odustaju jer su se na tu društvenu mrežu navikli. Pa ipak, najmnogoljudnija društvena mreža na planeti se može nadmudriti na relativno jednostavan način. Otkrijte kako.

Je li vam važna vaša privatnost na Fejsu, ako je evo savršenog članka za vas.

Početkom 2018. nam je “pukao film”, dosta nam je bilo špijunaže, praćenja, skupljanja svega i svačega o nama i prodavanja svih tih silnih podataka raznoraznim kompanijama koje su na obradi masovnih podataka formirale marketinške trikove za ostvarivanje još većeg profita. Sedmog travnja 2018. smo Fejsu rekli zbogom. Čitatelji su govorili da ostanemo, neki su čak smatrali da odlazak s te društvene mreže nećemo “preživjeti”, a nekolicina je smatrala da su navodi o skupljanju i prodaji privatnih podataka korisnika nužno zlo, dok je veliki dio naših pratitelja zaključio da se “danas nigdje ne možemo sakriti” te da se sve prati.

Kako vjerovati osnivaču i vlasniku društvene mreže koji misli kako su njegovi korisnici “glupe seronje”.

Iako se o “skrivanju” od internetskih “špijuna” puno toga može napisati to nije tema ovoga članka i o tome ćemo pisati u budućnosti.

Nama je najvažnije prenijeti naputke o tome kako se Facebook može nadmudriti uz jednostavne trikove koje svatko može napraviti ako se želi odreći nekoliko stvari.

No prvo, sebi morate odgovoriti na nekoliko pitanja?

Jesu li vam osobne fotografije i podaci važni na Fejsu?

Ako jesu, tada vam ne možemo pomoći, jer takove stvari Fejs skuplja i prodaje.

Tko su sad ovi, takove urednike MW-a ne poznajemo! Nema straha, naša imena su dobro poznata i nalaze se iznad svakoga članka.

Prije nekoliko dana smo se vratili na Facebook. To se može vidjeti po našim objavama na toj društvenoj mreži, no ako malo bolje pogledate, na našoj stranici na Fejsu je vidljiv samo jedan privatni profil iako na MW-u u okviru Fejsa trenutačno djeluju tri urednice.

Kako nam je to pošlo za rukom?

Zapravo vrlo jednostavno.

Zajednički profil MW urednica, na Fejsu, tako da ta društvena mreža o nama nema što prikupljati.

Koristili smo e-mail adresu MW-a, prijavili smo se s imenom i prezimenom koji nam je prvi pao na pamet i postavili smo logo našega bloga za profilnu sliku. Facebook se sasvim lijepo otvara i koristimo ga bez ikakvog problema iako profil nije osoban.

Ta-da, Facebook nema što skupljati, osim ako ga ne interesiraju naše objave o relativno “dosadnim temama” poput patokracije, vremenskih anomalija, vulkanskih erupcija i vladavini psihopata, u što čisto sumnjamo.

Facebook čak skuplja podatke o tome koju ste reklamu pogledali, a koju ne, koju ste izbrisali, koju ste zablokirali, koju ste lajkali i koju ste proslijedili.

Druga iznimno važna stvar je izbjegavanje korištenja mobitela za pregledavanje na Fejsu. Androidi su napravljeni upravo zato da bi se o nama skupljalo što više podataka, sretnici koji imaju skupe iPhone se puno manje prate preko Fejsa jer Apple smatra da jedini ima pravo nad korisničkom privatnošću.

Ovo je dio podataka koje je Facebook skupio o jednoj našoj urednici prije negoli se ona skinula s Fejsa, na slici vidite kako je Facebook skinuo njene MMS poruke s fotografijama s njenog mobitela uključujući i brojeve mobitela na koje je poslala poruke. U prosjeku smo otkrili kako je Fejs po glavi skupio između 1,4 do 2,5GB podataka, to je užasno.

U slučaju da s Androida pregledavate Fejs, svi vaši osobni podaci, telefonski brojevi, e-mail adrese, fotografije s MMS-a, SMS-i se automatski pohranjuju u golemoj arhivi Fejsa i naravno prodaju se trećim stranama koje vas psihološki profiliraju kako bi se brzo i jednostavno dobio vaš potrošački profil. Na takav način se određuje što će vam se reklamirati, koje ćete marketinške splačine viđati kad posjetite Fejs i stranice koje na sebi imaju reklame.

Adblock Plus je odličan i besplatan alat kojeg možete pridružiti vašoj internetskoj tražilici kako biste spriječili iskakanje nepotrebnih reklama, Malwarebytes je najbolji u obrani od zloćudnih malwarea, no na Fejsu se ne možete spasiti ako mu nudite osobne podatke.

Jednostavno otkrivanje prljave rabote Facebooka. Pratite upute Juliana Assangea i downloadajte podatke koje je Facebook o vama prikupio i koje prodaje trećim stranama.

Želite li saznati što je sve Fejs do sada skupio o vama pratite naputke koje smo objavili ovdje.

U svakom slučaju, lijeka za sprječavanje krađe osobnih podataka s najpopularnije društvene mreže na svijetu ima, no izbor je vaš.

Da zaključimo. Fora je u tome da napravite novi neosobni e-mail koji ne otkriva datum rođenja i vaše pravo ime i prezime. Fora je u tome da profilna slika nije osobna, da na profilu ne dijelite slike i podatke o vašim voljenima, da ne koristite Android za pregled Fejsa, a da ipak imate mogućnost korištenja svih pogodnosti najmnogoljudnije društvene mreže na svijetu.

Svim onim prijateljima koje inače kontaktirate možete poslati vanjsku poruku s novim imenom profila na Fejsu i zašto ste se odlučili na takav korak.

Kao što smo već napomenuli, to neće pomoći onima koji se ne žele odreći osobnih materijala, no oni koji žele koristiti Fejs kao platformu za razmjenu vijesti, a ne privatnih podataka je takva opcija najbolja.

Podijelite ovaj članak jer on može pomoći svima onima koji žele žele izbjeći prodaju privatnih podataka raznoraznim “lešinarima” kojima vaša privatnost ne vrijedni ni “pišljiva boba”.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.