PONERIZACIJA DRUŠTVA

Saudijke konačno dobile pravo da ih muževi obavijeste o rastavi – putem SMS-a

Autor: Anamarija Vukojević

Iako živimo u 21. stoljeću žene u ultra konzervativnoj kraljevini – Saudijskoj Arabiji još uvijek trpe diskriminaciju. No, nedavna ‘moderna i napredna’ odluka je omogućila Saudijkama da saznaju na vrijeme da su razvedene. Naime, do sada su se muškarci u Saudijskoj Arabiji mogli razvesti od svojih žena u potpunoj tajnosti, bez ženinog znanja, no od sada je cijela rastava “modernizirana” te su nesretne žene dobile mogućnost da o rastavi saznaju preko SMS-a. S obzirom na nedavno uvođenje elektroničkih sustava za praćenje žena i “dozvole” za polaganje vozačkog ispita pitamo se što je sljedeće?

Rastava u tren oka na saudijski način – dovoljno je ženi poslati SMS i stvar je govotva

Iako su Saudijke dobile pravo glasanja i mogu konačno polagati za vozačku dozvolu za koju, naravno, moraju pitati svoje muževe da im daju dopuštenje, kao i za sve ostale važne odluke, one su i dalje diskriminirane. Pravila kojih se još uvijek moraju kruto pridržavati vjerojatno su nezamisliva i smiješna na Zapadu, no Saudijke se moraju strogo pridržavati sljedećeg:

  1. Žene se moraju pridržavati strogih pravila oblačenja i moraju nositi odjeću dužine do gležnja koja se naziva ‘abaya’.
  2. Žene se ne smiju družiti s muškarcima s kojima nisu rodbinski povezane.
  3. Ako žele napustiti dom, putovati, raditi, iznajmiti stan, podnijeti tužbu ili pristupiti određenoj zdravstvenoj zaštiti, moraju biti praćene ili imati dopuštenje od ‘wali’ – muškog skrbnika koji je obično njihov suprug, otac, brat, stric a ponekad i njihov vlastiti sin.
  4. Žene moraju tražiti dopuštenje od svojih skrbnika za brak ili razvod. Žene koje se žele oženiti strancem moraju dobiti odobrenje od Ministarstva unutarnjih poslova. Također, nije im dopušteno stupiti u brak s nemuslimanima.
  5. Ženama nije dopušteno imati vlastite bankovne račune niti kontrolirati svoje financije bez dopuštenja njihovog skrbnika.
  6. Saudijski pravni sustav kaže da je svjedočenje žene samo pola od svjedočenja muškarca te nema istu pravnu “težinu”.
  7. Kćeri primaju samo polovicu nasljedstva koje dobivaju njihova braća.
  8. U slučajevima razvoda, ženama je dopušteno skrbništvo samo za djecu do sedam godina za dječake, a za djevojčice devet godina.

Bolje išta nego ništa. Saudijke sada imaju pravo saznati da su razvedene, i to putem sms-a.

Još 2012. SA je uvela elektronički sustav za praćenje žena kako bi muškarci znali u svakom trenutku gdje se nalazi njihova “robinja”.

Novi elektronički sustav nadzora žena je implementiran sredinom studenog 2012., godine, i sudeći po ogromnom broju zahtjeva, postaje jedna od najkorištenijih aplikacija u svijetu bežične telefonije.

O elektroničkom praćenju žena u SA pripadnica pokreta za zaštitu ljudskih prava Manal al-Sherif je u intervjuu objavljenom u online tiskovini Wired izjavila sljedeće:

„Nama ženama je ovakav program savršena prilika da se suočimo s pitanjem, zašto nas se tretira kao da smo maloljetnice? Prije uvođenja elektroničkog nadzora praćenja, morala sam samo potvrditi dokument koji je potpisao moj „čuvar“ kako bih mogla napustiti zemlju. Takav dokument je obično bio važan samo za jedno putovanje. Državljani drugih zemalja u Perzijskom zaljevu su nam se smijali kako se naša zemlja ponaša prema ženama, i što su naše vlasti učinile, stvorile su elektronički sustav nadzora kretanja žena. Sad je „žuti papir“ s odobrenjem čuvara postao nevidljiv, no mi smo postale još više nadgledane. Čini se da je Saudijska Arabija odlučila nastaviti putem zatvaranja vrata svim strancima s druge strane osiguravajući kontrolu uz pomoć visoke tehnologije.“

Do 2018. Saudijke su zatvarane i sudski gonjene ako bi ih se uhvatilo za automobilskim upravljačem. Činilo se da im ove godine “cvjetaju ruže” jer su Saudijke napokon dobile pravo polaganja vozačkog ispita i upravljanja automobilom. Da, to je točno, no cijena ‘ženskih’ vozačkih dozvola je skuplja za najmanje 1.330 dolara od one za muškarce, a auto škole imaju odriješene ruke naplaćivanja Saudijkama po “vlastitoj savjesti”, što se često pokazuje kao deset puta skuplja investicija od cijene namijenjene muškarcima.

Kad sve to pogledate pravo je čudo da je uvedeno novo pravilo koje ženama omogućuje da saznaju da su se njihovi muževi razveli od njih. Naime, do sada su muškarci u SA imali mogućnost tajnog razvoda od svojih supruga, odnosno mogli su se razvesti od njih i uopće ih ne obavijestiti o tome.

Cilj ovakve regulacije je omogućiti ženama da su svjesne njihovog bračnog statusa i da mogu preduzeti zakonske mjere kako bi zaštitile svoja zakonska prava kao što su alimentacija. Ministar pravosuđa je također izjavio da žene u SA mogu provjeriti svoj bračni status ‘online’ na web stranici _https://najiz.moj.gov.sa kao i promjene istog.

Ovakvu odluku Ministarstva pravosuđa su pozdravile saudijske odvjetnice koje smatraju da će se tako spriječiti situacije u kojima žene posljednje saznaju da su ostale bez muža.

Odvjetnica Somayya Al-Hindi izjavila je za Okaz/Saudi Gazette da su saudijski sudovi u prošlosti čuli za mnogo slučajeva saudijskih žena koje su nastavile živjeti sa svojim bivšim muževima ne znajući da su razvedene.

S obzirom da Saudijke u prošlosti nisu niti znale da su se njihovi muževi razveli od njih, ovo pravilo se čini kao korak naprijed, no ako se sjetimo prava na polaganje vozačkog ispita te podizanja cijena istog pitamo se što slijedi iza ove nove regulative. Psihopati na vlasti uvijek gledaju samo svoj interes, svaki njihov čin dobro je promišljen na sliku i priliku predatora koji vreba svoju žrtvu dok ju ne dokrajči. “Igra” je slađa što duže traje.

S obzirom na izjavu jednog od najvažnijih saudijskih klerika šeik Saad Al-Hijri, koja je prošla nekažnjeno, bojimo se da je i ova nova regulativa prepuna zamki i začkoljica u svrhu obmanjivanja javnosti o pozitivnim promjenama u SA spram prava žena.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Secret divorce is history now! Saudi women to learn they’re single again via…SMS?!

Saudi women get driving licenses – but still can’t do these 8 things

Saudi Arabia Legalize Divorce Notice via SMS

Saudi women receive separation knowledge via SMS

Notification of divorce via SMS from today

Saudijke dobile pravo za upravljanje automobilima ali…

Saudijska Arabija uvela elektronički sustav za praćenje žena