PONERIZACIJA DRUŠTVA

SAD ukinula diplomatski status europskom veleposlanstvu – neprijateljstvo “velikog brata” jača

Autor: Ljubica Šaran

Netom prije Trumpove izjave kako ga nije briga za Europu, Sjedinjene Države su pokazale kako u njihovim očima EU ne vrijedi “pišljiva boba”. Naime Europska unija je krajem 2018. izgubila svog veleposlanika u Washingtonu jer je Amerika srozala europsko veleposlanstvo na nivo predstavništva obične organizacije. Najinteresantnije od svega je kako Ameri o toj odluci nisu obavijestili svoju “najveću” stratešku saveznicu.

Kolika je vrijednost EU u SAD-u? Što o tome misli američki predsjednik? Je li nam Amerika zaista najveća saveznica?

Vlada Donalda Trumpa je krajem 2018. odlučila kako diplomatsko predstavništvo EU u SAD-u ne zaslužuje takav status te da je u stvari primjereno nivou predstavništva kakve nebitne organizacije. Sve to je dogovoreno iza “zatvorenih vrata” bez informiranja europskog veleposlanika u Washingtonu i određenih tijela u Bruxellesu. Takva stvar je presedan, a mogli bi je nazvati i pravim pravcatim skandalom, jer se ukidanje nečijeg diplomatskog statusa smatra krajnje neprijateljskim potezom. Takvo što je zabilježeno tijekom početka Drugog svjetskog rata kada su zaraćene strane jedna drugoj oduzimale diplomatske akreditacije.

Pa ipak, važno je navesti kako Sjedinjene Američke Države i Europska unija nisu u oružanom sukobu, čak što više radi se o dvjema bliskim saveznicama. Unatoč svemu rečenome čudnovato je da je čak i u jeku hladnog rata SAD zadržala svoje veleposlaništvo u Moskvi, kao i SSSR svoje u Washingtonu.

Nekad bilo. Ameri nas stvarno “vole”.

Europa je saznala kako je postala “zadnja rupa” na američkoj svirali tijekom sprovoda bivšeg američkog predsjednika Busha starijega. Za vrijeme prozivke diplomatskih eminencija u Washingtonu, izostao je spomen europskog veleposlanika u SAD-u Davida O’Sullivana, u stvari on je pozvan da se pridruži sprovodu tek nakon što je imenovano preko 150 predstavnika svih mogućih država.

Nakon što je EU ministarstvo za vanjske poslove obavijestilo kolege u Washingtonu o nevjerojatnoj “grešci” u protokolu, State Department je bez imalo milosti uzvratio kako su slučajno zaboravili obavijestiti Europu o gubitku njena diplomatskog statusa u SAD-u.

Stoga se sasvim logično nameće pitanje: zašto je ujedinjena Europa izgubila svoga veleposlanika u SAD-u?

Odgovor bismo djelomično mogli naći u tome kako Amerika na svaki način želi prisiliti EU na održavanje golemog NATO-ovog budžeta kako bi SAD-u omogućila daljnje “ratove protiv terora” i to preko europske grbače. Drugim riječima, Amerikanci znaju da gube ekonomsku bitku sa zemljama BRICS-a, a poglavito s Kinom, te je čerupanje Europe jedini način brzog ubiranja novca. Amerika želi pretvoriti Europu u običnu koloniju, na isti način kako su to proživjele sve nesretne države Južne Amerike, mnoge zemlje Afrike i Pacifika. Iako su do sada europski političari nerado vadili svoje glave iz američke pozadine, očigledno je kako se klima u Bruxellesu sve više mijenja te je otpor EU prema američkom čerupanju sve jači i veći.

Ukidanje diplomatskog statusa EU je Europi trebalo poslati jasnu poruku “tko je gazda i koga se mora slušati”, no ako uzmemo u obzir izgradnju Sjevernog toka 2, i Južni tok, te sve glasnije insinuacije o “zajedničkoj europskoj vojsci” (koju je Putin zdušno podržao), tada se čini da američko djelovanje ima sve osim željenog učinka jer Europu gura u njene prirodne geopolitičke okvire u domeni Euroazije.

Između EU i SAD je golemo more razlika i naravno Atlantski ocean, između Amerike i Europe je sve veći raskol, a skandali poput ukidanja europskog veleposlanstva samo pokazuju koliko je SAD postala nervozna i divljačka u svojim subjektivnim htjenjima i iluziji moći nad svima drugima.

Donald Trump je još tijekom svibnja izrekao kako je Europa američki neprijatelj u trgovinskom ratu, te da je ujedinjena Europa stvorena da bi očerupala jadnu i poštenu SAD koja brani svijet od svih mogućih užasa. Trump takvom izjavama samo dodatno stvara problem, jer će ultimativno voditi do izolacije SAD-a i njen ekonomski kolaps.

Možda je Trump smatrao kako je odličan potez ukidanja europskog veleposlanstva u Washingtonu, no zapravo bi se trebao okrenuti vlastitim problemima kako “Ameriku ponovno želi načiniti velikom”. Ta Amerika ima gomilu problema, njena vlada ne djeluje već tjednima, u stvari sve pod upravom američke vlade je u totalnom zastoju, sve je potpuno zamrznuto od rendžerske službe u nacionalnim parkovima do muzeja, javnih škola, oba doma američkog parlamenta i slično. Jedina stvar koju je Američki kongres uredio prije njegova zatvaranja je vojna pomoć Izraelu koja se svakodnevno nastavila isplaćivati u desecima milijuna dolara.

Sjedinjene Američke Države su pokušale umanjiti EU ukidanjem njena diplomatskog statusa, no zapravo su ukazale na svoju nepamet i nemoć.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

US downgraded EU ambassador’s diplomatic status, ‘forgot’ to tell Brussels – report

Brussels Angry After US Downgrades EU Mission’s Diplomatic Status – Report

US downgrades EU diplomatic status in Washington

Trump administration downgrades EU mission to US